Evo kako da napišete CV i ako nemate šta da stavite u njega


Počnite sa listom
Kako počinjete sa malo toga u svom CV onda počnite sa spiskom svojih veština, talenata, dostignuća i nagrada. Nemojte da brinete što ovo nije klasičan format pisanja CV-ja, o tome ćete brinuti kasnije. Prvo dobro razmislite o svim vašim dostignućima, velikim i malim. Čak i mali uspesi mogu da vam donesu posao ili stažiranje. Ukoliko pak započinjete novu karijeru, onda razmislite o svemu što ste naučili na prošlim poslovima. Umete da budete vođa projekta, znate da se borite sa rokovima ili ste dobri da organizujete ljude. Čak i znanje pisanja službene dokumentacije je velika stvar. Ne budite stidljivi sa svojom listom. A i veliki spisak dostignuća i zanja će vas definitivno izdvojiti iz mase. Nakon toga, pročitajte spisak ponovo i obrišite one kliše fraze i rečenice koje stoje u svakom CV-iju.

 

Nabrojite sva iskustva i dostignuća
Ukoliko su vam sva iskustva i dostignuća u CV-iju povezana za posao to je skroz u redu. Ali nemojte da zaboravite da nabrojite vredna dostignuća i iskustva koja ste doživeli iako to možda ne deluje previše povezano sa poslom za koji konkurišete. Ukoliko imate i druga važna iskustva, ali mislite da se ne uklapaju sa vašim profesionalnim uspesima, nemojte da ih izostavie. To je vredno i može da bude baš ono što će vas izdvojiti od svih ostalih kandidata.


Nabavite odlične preporuke
Preporuke treba da pričaju o kvalitetu vašeg rada i vašem karakteru. Nikada ne treba da piše ništa loše o vama u njima, mada treba da budu iskrene. Nabavite dobre preporuke koje ćete moći da koristite bilo kad u životu. Zamolite profesore koji poznaju vaš rad da ih napišu, nastavnike koji znaju vašu radnu ektiku, bivše kolege, pa čak i prijatelje koji mogu da ispričaju koliko ste odlična osoba. Uvek treba da ostanete u kontaktu sa osoba koje su vam napisale preporuke.

 

Nek ne bude duže nego što treba
Ovo je zamka u koji se hvataju oni koji se boje da imaju premalu biografiju - naprave je predugačkom. Napravili ste spisak dostignuća, iskustava, volonterskog rada - a sada ostavite na tome i počnite da radite na formatu za CV. Ne morate da forsirate da sve bude na jednoj strani, ali ne stavljajte podatke o kursevima koje ste polagali na fakultetu, ni prosek koji ste imali. Ako je taj podatak bitan, to će vam i reći.

 

Izvor: 24sata.rs

 

Image courtesy of: goldy /FreeDigitalPhotos.net 

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima