EVO šta ne smete da obučete na razgovoru za posao

 

Odeća koju nosite u velikoj meri otkriva ko ste te način na koji vidite sami sebe, stoga je vrlo važno prilikom intervjua za posao pažljivo odabrati šta obući, a posebnu pažnju posvetiti bojama. Da li znate šta je najbolje obući kako biste ostavili dobar prvi utisak?

Prema najnovijem istraživanju koje je sproveo CareerBuilder, u kojemu je učestvovalo 2.099 menadžera koji odlučuju o zapošljavanju novih radnika te stručnjaka za ljudske potencijale, crna i plava najbolje su boje za obući na intervjuu za posao, a narandžasta je najgora. Konzervativne boje, poput crne, plave, sive i braon čine se najsigurnijim izborom kada se s nekime prvi put susrećemo u profesionalnom okruženju, a boje koje signaliziraju kreativnost, poput narandžaste, mogu biti prejake za razgovor za posao.

Crna boja na prvi pogled može delovati nepristupačnom, ali ako je nosite na ispravan način, može delovati glamurozno, sofisticirano i ekskluzivno. Osobe koje dobro nose crnu boju obično se shvataju ozbiljno, a sklone su joj osobe sa osobinama vođe.

Plava je jedna od najboljih boja za intervjuu za posao, jer odiše poverenjem i samopouzdanjem. Istraživanja pokazuju kako je mornarsko plava najbolja boja za razgovor za posao jer uliva poverenje te osobe koje ju nose tu najviše šanse dobiti posao, a šalju i poruku da ste timski igrač.

Siva boja šalje poruku nezavisnosti ili izolovanosti, međutim to uopšte ne mora biti loša osobina, pod uslovom da ne pokažete da ste nesigurni. Siva boja, prema rečima stručnjaka, 'usamljena boja' pa se osobe koje ju nose su veliki individualci, samodostatni i sposobni da samostalno razmišljaju.

Bela i bež boja mogu biti siguran izbor, međutim isto tako lako biste mogli biti ocenjivani kao dosadni i bez samopouzdanja. Osoba koja nosi belu boju često se smatra vrlo organizovana, a bež boja sjajan je izbor za razgovor za posao gde svi nose vrlo jake boje.

Zemljana smeđa boja znači toplotu, sigurnost i pouzdanost te ćete u odeću u smeđim tonovima sigurno dobiti koji plus više.

Crvena boja prenosi poruku strasti i snage te je najbolji odabir ako želite nekoga u nešto ubediti ili impresionirati. Crvena je takođe povezana sa hrabrošću, uzbuđenjem i visokim nivoom energije.

Zelena, žuta, narandžasta i ljubičasta izrazito su kreativne boje. Ove vrlo snažne i upadljive boje privlače pažnju, no ne moraju nužno izazivati osećaj poverenja i pouzdanosti, a upravo je to najbolji utisak koji možete ostaviti na razgovoru za posao. Stoga, razmislite dvaput pre no što posegnete za ovim bojama. Međutim, odeća ove boje sjajan je izbor za druženja sa kolegama s posla ili pak za zabave u preduzeću.

Izvor: tportal.hr

Image courtesy of: ambro /FreeDigitalPhotos.net 

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima