Trik-pitanja koja možete očekivati na razgovoru za posao


Razgovor za posao ključan je u odluci poslodavca prilikom zapošljavanja pa u procesu selekcije neće oklevati da postavi ni provokativna pitanja. Danas, kada je toliko ljudi nezaposleno, svaki koristan savet dobro dođe.

Uobičajen selektivni postupak prilikom konkursa za posao započinje slanjem radne biografije i motivacionog pisma, a nakon toga sledi ono najvažnije – razgovor za posao. Poslodavci otkrivaju šta im je važno u biografijama i pismima, ali naglašavaju kako ključne odluke donose na osnovu razgovora uživo.

 

U današnje vreme razgovori za posao nisu nimalo jednostavni i kandidati moraju da budu vrlo dobro pripremljeni. Uz uobičajena pitanja poput onih u kojima se traži da osoba opiše svoje dosadašnje iskustvo, poslodavci često postavljaju i tzv. trik-pitanja. Ona su tu kako bi otkrila eventualne nedostatke potencijalnog zaposlenog, ali i za otkrivanje istinitosti svega onoga što je tokom prijavljivanja navedeno.

 

Lični je susret ključan

 

Ličnim razgovorom otkriva se motivacija kandidata. Najvažnije je da se oseti da li potencijalni zaposleni ima energiju i da li je motivisan, da se vidi želja za radom i učenjem. Vrlo često se kandidati pripreme za sve što žele da kažu pa zaborave da saslušaju potencijalnog poslodavca. A to nije dobro, jer je slušanje vrlo važno i mnogi greše jer jednostavno ne čuju, a kad ne čuju, onda i ne reaguju onako kako se očekuje od njih.Važno je da se kandidati što bolje predstave na razgovoru, treba da navedu sve stvari koje su radili u životu i da pokažu želju za učenjem u budućnosti, kao i volju za ulaganje u sebe.

 

Trik-pitanja

 

A kako izgledaju pitanja na razgovoru za posao? Kandidatima se postavljaju različita pitanja, postavljena sa namerom da se otkriju njihove prednosti i nedostaci. Neka od njih su - kako bi vas opisali vaši bližnji, kakva su vam očekivanja o plati, recite nam nešto o sebi… Pitanja o plati postavljaju se da bi se utvrdilo da li su očekivanja poslodavca i potencijalnog zaposlenog usklađena. A od provokativnih pitanja - koji je najveći uspeh u životu, koja je najveća mana potencijalnog zaposlenog… I evo jednog saveta – kada vas potencijalni poslodavac pita o vašoj najvećoj mani, odgovorite tako da se ta mana ne može povezati uz posao. Možete, na primer, da kažete da ne volite da šetate psa u večernjim satima - to je mnogo bolje nego da kažete kako se teško budite ujutro.

 

Vrlo često poslodavci pažljivo slušaju odgovore kandidata i onda iz njihovih odgovora kreiraju nova pitanja. Ta tehnika im omogućava da uvide da li kandidat razmišlja onako kako oni očekuju, ali im otkriva i njegovu iskrenost. Tako mogu da utvrde da li su odgovori naučeni ili je to zaista stav dotične osobe.

 

I odeća je važna

 

Osim verbalne komunikacije, na razgovoru za posao posmatra se i ona neverbalna strana. Stav tela, izrazi lica i gestikulacija rukama mogu mnogo toga da otkriju o kandidatu. Ali, i odeća igra važnu ulogu. Nije toliko važno da na razgovor dođete u odelu ili kostimu, ali svakako bi trebalo da dođete pristojno odeveni. Ako dođete u japankama i kratkom šortsu, nećete ostaviti utisak da ste profesionalni.

 

Izvor: tportal.hr

Foto - Image courtesy of: pakom /FreeDigitalPhotos.net 

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima