Kako se poneti nakon neuspelog razgovora za POSAO

 

Adrenalin pre odlaska na intervju za posao vrlo često se nakon završetka razgovora transformiše u tesnu analizu o onome šta se dogodilo. Uvek se možete žaliti na to kako ste odgovarali na pitanje ili da sumnjate u svoj nastup.

Međutim, da li se isplati to? Treba li i kad treba tražiti povratnu informaciju od poslodavaca o tome kakvi ste bili na razgovoru?

Konsultant za ljudske potencijale Terry Coode savetuje kandidate čije je samopouzdanje narušeno nedobijanjem zaposlenja da obvezno traže odgovornu osobu da im objasni šta su učinili loše, kako bi naučili iz svojih grešaka. Međutim, povratnu informaciju nije uvek lako dobiti. Poslodavci su zaposleni ljudi, često pod stresom i davanje razloga zašto nisu nekoga zaposlili nije im visoko na listi prioriteta. Takođe, vrlo je verovatno da se ne osećaju dužnima davati nikakvo objašnjenje zašto su tako postupili, niti ne žele kontakte sa potencijalno psihički rastrojenim i ljutim kandidatima. Dakle, pre nego se odlučite ponovo kontaktirate osobe koje su vas intervjuisale razmislite o sledećim stvarima. Da li iskreno želite baš taj posao? Da li ste najbolji kandidat za njega? Ako je vaš odgovor pozitivan , onda se potrudite kako biste dobili neke informacije, međutim ako vam taj posao nije toliko bitan, onda nema razloga da gubite energiju na njega.

Evo nekoliko koraka koji objašnjavaju kako da dođete do povratne informacije o vašem razgovoru.

1.Olakšajte posao poslodavcu i učinite pitanje što jednostavnijim. Nešto poput: 'Premda sam razočaran/a što nisam izabran/a puno bi mi značilo ako bi mi mogli iskreno odgovoriti kako je razgovor prošao, te sam još uvek zainteresovan/a za našu saradnju u budućnosti. '

2.Kada dobijate povratne informacije slušajte šta vam ta osoba govori. Nemojte postavljati previše pitanja i po svaku cenu izbegavajte biti previše negativni. To ne znači da ne možete biti i kritični ili da se ne složite s njihovom konstatacijom,  bitno je da to da učinite pažljivo i taktično. Razgovor završite tako da ih pitate šta bi trebali učiniti ili popraviti da sledeći razgovor prođe bolje. Zahvalite im se na vremenu i sledeći dan im pošaljite mail gdje se još jednom zahvaljujete.

3.Imajte na umu da nije sve izgubljeno. Ako niste napravili neoprostivi gaf, a radi se o firmi i organizaciji za koju mislite da bi mogla da zatreba vaše usluge u budućnosti, dobro je imati plan na duge staze. Budite strpljivi, održite kontakt i ostanite pozitivni. Nakon šest meseci možda se stvari odigraju drugačije.

Izvor članka/ autor: liderpress.hr

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima