Evo koji font treba da koristite za CV

Otkrivamo koji će font privući poslodavca da pročitaju vaš CV, te da vas pozovu na razgovor...

S obzirom na to da poslodavci svakodnevno dobijaju veliki broj biografija, verovatno mislite da su šanse da primete baš vaš dosta male. To ne mora biti tako, ako znate na šta poslodavci obraćaju pažnju. Dobar font za CV i boldanje određenih delova je najbolji način kako privući pažnju poslodavca na vašu biografiju.


Prvo i osnovno, font u kojem je CV napisan je veoma bitan. Najčešće se za pisanje biografije upotrebljava veličina fonta 12 – u proseku je najlakše čitljiva.

Times New Roman

Times New Roman je poprilično standardni font za pisanje opšte, ne samo CV-a. Tako da je s jedne strane pomalo ‘dosadan’, dok s druge strane na neki način govori poslodavcu da ste ‘pouzdani’. Još jedan plus za ovaj font je to što na jednu stranicu stane više reči nego s upotrebom drugih navedenih fontova.


Arial

Arial je drugi najčešći font koji se koristi za pisanje CV-a. Poslodavcu govori da ste ‘moderni’, ali i da znate da postoje i drugi profesionalni fontovi osim Times New Romana. Nedostatak mu je to što zauzima više prostora na jednoj stranici nego što to čini TNR.


Calibri

Calibri je font koji se lako čita. Zauzima više mesta na stranici od TNR-a, ali manje od Ariala. Ovaj font je i zadani font Microsoft Worda te na neki način pokazuje vašu profesionalnost.


Helvetica

Helvetica je dobar font za pisanje CV-a kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva, završenih škola, edukacija, certifikata i slično. Zašto? Iz jednostavnog razloga što zauzima više mesta – više od TNR i Calibri, pa popunjava praznine koje bi nastale na papiru kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva.


Baskerville

Baskerville je jedan ne toliko poznat, ali dobar font za pisanje CV-a. Zauzima jednaku količinu mesta na stranici kao TNR.


Kako boldati u CV-u?

Da li ste znali da poslodavci utroše prosečno oko 6 sekundi na čitanje vašeg CV-a?


Najlakši način kako istaknuti informacije u biografiji je upotrebom opcije bold. Informacije koje biste trebali boldati u biografiji su: 

 •     Vaše ime 
 •     Nazive poglavlja (radno iskustvo, obrazovanje i sl.) 
 •     Pozicije u prošlim preduzećima 
 •     Datume zaposlenja (početak i kraj rada) 
 •     Imena i lokacije prethodnih poslodavaca 
 •     Vaše ime u napisano u zaglavlju druge stranice CV-a (ako postoji) 
 •     Titule koje ste stekli obrazovanjem i datumi trajanja obrazovanja 
 •     Imena obrazovanih ustanova i njihove lokacijeWendi Weiner, certificirani pisac za biografije, rekla je za Bussines News Daily da potencijalni poslodavac gleda CV samo nekoliko sekundi i upravo zbog toga je važno odabrati font koji će privući pažnju te nadodala da bi “CV trebao biti sofisticiran u dizajnu s jasnim zaglavljima koji će se isticati”.

 Image courtesy of: pixabay.com

 

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

 • [email protected]
 •  
 • Radno vreme:
 •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima