5 grešaka zbog kojih poslodavac ignoriše vaš CV

Koliko puta vam se dogodilo da ne dobijete nikakav odgovor od poslodavca kome ste poslali CV? Sigurno u više od 90 odsto slučajeva. Evo koji su mogući razlozi:

1. Vaš CV je previše dugačak i uopšten.

To poslodavcima otežava da provedu više od 30 sekundi nad vašom biografijom. Izdvojte osovine, kvalifikacije i iskustvo, koji su relevantni baš za taj posao. Nemojte da šaljete identičan CV na adrese više poslodavaca. Uvek ga prilagodite onome što zahtevaju. Ako vam je CV duži od dve strane, treba da ga skratite. 

2. Loš izgled CV-ja

Ako je dizajn biografije loš, ako je neuredna i vidi se da se niste potrudili, poslodavac je najverovatnije više neće ni pogledati. Imate pregršt besplatnih "templejta" (tempate=mustra, narcrt) na internetu, pa nađite onaj koji vam se dopada.

Ukoliko koristite Google mejl, tamo imate mnogo različitih opcija . Evo linka s objašnjenjem, a za one koji ne govore engleski, kratko uputstvo: Idite na Google Docs, otvorite opciju "Template Gallery" i tražite reč "resume" (biografija). Tamo ćete naći razne mustre za CV; koje skidate tako što idete na komandu "File", pa "Download". Ostaje samo da izmenite podatke (tekst i sliku) i imaćete CV pristojnog izgleda.

3. Gramatičke i pravopisne greške

Mmožda vam to zvuči glupo, ali ako pogledate svoju biografiju, najverovatnije ćete pronaći bar jednu. Treba da znate da to veoma odbija poslodavce pošto ostavlja utisak neznanja i neurednosti. Neka vam uvek neko pogleda CV pre nego što ga pošaljete, ne bi bilo loše da je neko s fakultetskom diplomom (ako to niste vi). Imajte na umu da je jedna greška dovoljna da izgubite šansu za posao.

4. Nedostajuće informacije

Ako vašoj biografiji nedostaju važne informacije o tome kako da poslodavac kontakitra s vama, sigurno će vas ignorisati. Mobilni telefon, imejl adresa su osnovni podaci, a ne bi bilo loše da uključite i svoju poštansku adresu - ulicu i broj. 

5. Pisanje u prvom licu

Ovo mnogi smatraju dobrim pristupom, ali takođe može da izazove da vas poslodavac nikada ne kontaktira. Ovo iritira mnoge poslodavce. Izbegavajte korišćenje reči "ja" koliko god možete, posebno kada pišete vaš lični profil. Naravno, u propratnom pismu prvo lice je neiubežno jer se obraćate direktno poslodavcu. 

Koja je "tajna formula" u CV da bi vas pozvali u uži izbor, pročitajte ovde. 

Najnovije oglase za posao  pronađite ovde.

 

Autor: Klik do posla/ IA

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima