Agencija "HR solution": Preporuka drugih kandidata zlata vredi

Proces nalaženja posla i selekcije kandidata sam po sebi je komplikovan i pun nedoumica, stoga smo pitali poslodavce na čije se oglase javljate na sajtu KlikDoPosla.com da nam otkriju kako odlučuju o tome ko na kraju dobija posao. Nadamo se da će ova naša akcija pomoći da bolje upoznate poslodavce i precizije se informišete o tome šta, odnosno koga, traže. 

Odgovara: Maja Todorovski, Talent Search & Selection Consultant, agencija "HR solution"

Kako izgleda prvi krug selekcije, ako imate mnogo prijavljenih kandidata?

- Prilikom odabira kandidata, vrši se predselekcija. Nakon toga, kontaktiraju se kandidati koju su ušli u uži izbor, pri čemu se zakazuje intervju koji se obavlja uživo, putem Skajpa ili preko telefona. Intervju je informativnog tipa, pri čemu se kandidati detaljnije upoznaju sa kompanijom i pozicijom za koju su konkurisali i pritom govore o svom dosadašnjem relevantnom iskustvu koje ih kvalifikuje za dati posao. Takođe, tokom razgovora prikupljamo i informacije o njihovim karijernim planovima kako bismo ih u budućnosti kontaktirali ukoliko se pojave pozicije koje bi bile u skladu sa njihovima interesovanjima, znanjima i veštinama. Nakon intervjua, kandidatima se ponekad daju različiti testovi (test logičkog razmišljanja, psihološki test, test poznavanja engleskog jezika ili neki drugi testovi, po zahtevu klijenata). Ukoliko je kandidat zainteresovan za poziciju, poslodavcu se prosleđuju informacije o kandidatu i on ulazi u naredni krug selekcije. U suprotnom, radne biografije i prikupljeni podaci se čuvaju u bazi u cilju buduće saradnje.

Šta jedna biografija mora da ima da je ne biste odmah odbacili, već joj posvetili više pažnje?

Pre svega, dosadašnja iskustva i znanja koja kandidat poseduje moraju biti u skladu sa oglasom za koji se kandidat prijavljuje i da je istaknuto sve što bi moglo biti od važnosti. Takođe, važna je i motivacija kandidata koja se najbolje može opisati slanjem propratnog ili motivacionog pisma. U našem radu, veliki značaj dajemo kandidatima koje nam preporuče naši prethodni kandidati sa kojima smo uspešno sarađivali, što se pokazalo kao dobar izvor za pronalaženje adekvatnih kandidata.

Ako biste mogli u tri reči ili rečenice da opišete kakve zaposlene traži vaša firma, koje bi to reči/rečenice bile?

- Stručne, ambiciozne i motivisane kandidate.

Možete li da se setite konkretnog kandidata koji vas je oduševio/la na razgovoru za posao? Šta je uradio/la da ga/je zapamtite? Gde je ta osoba sada?

- Trudimo se da naši intervjui budu strukturisani tako da se obavljaju u prijatnoj atmosferi što kandidatima otvara mogućnosti da ne osećaju tremu i da mogu da istaknu svoje profesionalne kompetencije i lične karakteristike. Usled toga, ne možemo da istaknemo nijednog kandidata pošto je svaki od dosadašnjih kandidata ostavio lični pečat na samom intervjuu i pokazao svoje kompetencije prilikom zaposlenja kod naših klijenata.

Najbolji poslovni savet koji ste dobili ili dali?

- Radna biografija je prva stavka u procesu selekcije, stoga je važno da CV bude sadržajno i vizuelno dobro strukturisan, dovoljno informativan, ne previše opširan i u skladu sa pravopisnim pravilima. U skladu sa time, savet koji sam dobila tokom studiranja, a i prilikom različitih obuka i seminara jeste taj da je CV ulaznica za nove poslovne mogućnosti i da treba uložiti trud prilikom njegove izrade, prilagoditi ga konkretnoj poziciji za koju se konkuriše i proslediti ga sa propratnim pismom. Takođe, ukoliko se kandidat susretne sa određenim poteškoćama prilikom izrade CV-a, moguće je obratiti se za savet stručnim osobama kako bi im pomogle (na primer, ovu vrstu pomoći mi nudimo našim kandidatima).

Autor: Klik do posla/ IA

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima