"Fly fly travel" savetuje: Evo kako da nas kandidat oduševi!

Proces nalaženja posla i selekcije kandidata sam po sebi je komplikovan i pun nedoumica, stoga smo pitali poslodavce na čije se oglase javljate na sajtu KlikDoPosla.com da nam otkriju kako odlučuju o tome ko na kraju dobija posao. Nadamo se da će ova naša akcija pomoći da bolje upoznate poslodavce i precizije se informišete o tome šta, odnosno koga, traže. 

Odgovara: Marko Pavićević, HR menadžer, "Fly fly travel"

Kako izgleda prvi krug selekcije, ako imate mnogo prijavljenih kandidata?

- Prvi krug selekcije najčešće podrazumeva pregled biografija i proveravanje kvalifikacija kandidata. Obično ima jako puno prijava, pa se uglavnom odvoji po nekoliko sati dnevno za to, kako bi sve biografije bile pregledane valjano i kako bi svakom kandidatu bilo posvećeno dovoljno vremena.

Šta jedna biografija mora da ima da je ne biste odmah odbacili, već joj posvetili više pažnje?

- Biografija mora pre svega da bude pregledna. Dakle, bitno je da su odeljci jasno istaknuti (radno iskustvo, obrazovanje, dodatne informacije) i da su tačke unutar odeljaka jasno razdvojene (npr. u okviru radnog iskustva treba da jasno budu naznačene prethodne pozicije). Jako je bitno i da se navedu aktivnosti koje je kandidat obavljao na prethodnim pozicijama, jer samo ime radnog mesta ne znači puno (nije svako radno mesto isto u svim kompanijama).

Ako biste mogli u tri reči ili rečenice da opišete kakve zaposlene traži vaša firma, koje bi to reči/rečenice bile?

Tražimo ljude koji su pozitivni.

Tražimo ljude koji su spremni da uče.

Tražimo ljude koji su motivisani.

Možete li da se setite konkretnog kandidata koji vas je oduševio/la na razgovoru za posao? Šta je uradio/la da ga/je zapamtite? Gde je ta osoba sada?

- Naravno. Kada mi se kandidat dopadne, to znači da je neko ko ima znanje i ko poseduje veštine koje su potrebne za datu poziciju. Kada me kandidat oduševi, to znači da je neko ko pokazuje samopouzdanje, neko ko je prijatan sagovornik i neko ko se ne oseća kao da je na ispitivanju, već kao da je na prijateljskom razgovoru. Imao sam takvog kandidata nedavno i on je, naravno, postao deo našeg tima.

Najbolji poslovni savet koji ste dobili ili dali?

- Uvek daj sve od sebe, fokusiraj se na rezultate, ali ne zaboravi da budeš srećan. Ovo je najbolji poslovni (a i životni) savet koji sam dobio.

 

Autor: Klik do posla/ I A

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima