OGLAS

Učlanite se u klub za traženje posla

Polaznici svaki dan samostalno pretražuju sajtove za oglašavanje slobodnih radnih mesta, a nakon teorijske obuke obavezni su da napišu dokumenta sa kojima konkurišu za posao. Praktičnim radom obuhvaćena je i simulacija intervjua sa poslodavcem.

Beogradska Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i Opština Zvezdara obeležile su pet godina rada Kluba za aktivno traženje posla. Od osnivanja Kluba u obuku za traženje posla bilo je uključeno 1.100 nezaposlenih lica, od kojih se njih 225 u roku od šest meseci nakon završene obuke zaposlilo, što čini 21% od ukupnog broja.

O značaju Kluba za aktivno traženje posla govorili su Dragana Konakov Radovanović, direktorka Filijale Beograd NSZ, predsednik Opštine Zvezdara, Edip Šerifov, a Program obuke predstavile su vođe Kluba, savetnice Službe zapošljavanja.

Klubovi za aktivno traženje posla predstavljaju izuzetno efikasnu meru Aktivne politike zapošljavanja. Prvi ovakav Klub NSZ je otvorila 2004. godine u Kragujevcu, a potom i širom Srbije, ukupno njih 24. Prošle godine je još jedan ovakav Klub osnovan u saradnji NSZ i Beogradske Kancelarije za mlade. Rad u Klubu motivisan je idejom da slobodna radna mesta postoje, samo ih je potrebno otkriti, odnosno obukom u Klubu teži se otkrivanju skrivenog tržišta rada. Model Kluba za traženje posla je jedinstven, sa svojim posebnim planom i programom. Filijala Beograd NSZ i Opština Zvezdara potpisale su Sporazum o dugoročnoj saradnji radi boljeg povezivanja institucija, preduzetnika i nevladinog sektora, u cilju sprovođenja Aktivnih mera politike zapošljavanja i definisanja mogućih razvojnih projekata - rekla je tom prilikom Dragana Konakov radovanović, direktorka Filijale Beograd NSZ.

Predsednik Opštine Zvezdara, Edip Šerifov rekao je da je Zvezdara prva gradska opština koja je pomogla osnivanje ovakvog jednog kluba, svesna da problem nezaposlenosti pritiska naše društvo već godinama unazad, a da nas i u godinama pred nama čeka ozbiljan rad na rešavanju tog problema.

- Opština će nastaviti aktivnu saradnju sa Službom zapošljavanja, pa ćemo već krajem decembra ponovo organizovati još jedan Sajam zapošljavanja na Zvezdari. Nadam se i da ćemo na sledećoj Skupštini Opštine svi zajedno doneti ozbiljan Lokalni plan zapošljavanja za sledeću godinu, koji će Opština u poptpunosti podržati. Ovom prilikom apelujem i na druge gradske opštine da ostvare ovakvu ili sličnu saradnju sa Nacionalnom službom, jer će kao proizvod toga imati građane koji će pronaći posao - poručio je Šerifov.

Program rada Kluba podržan je radnom sveskom koja je proizvod NSZ, i podeljen je na teorijski i praktični deo. Podjednako su zastupljeni kako indivudualni tako i grupni rad, uz razmenu iskustava među polaznicima. Potrebno je da lice koje dođe na ovakvu obuku bude motivisano za rad u grupi, a savetnici u Klubu imaju zadatak da svakome pruže podršku, da zajedno amortizuju eventualne neuspehe u traženju posla, da motivišu i aktiviraju.

Obuka se organizuje za manje grupe od po 10 do 15 nezaposlenih lica. Dve nedelje polaznici savladavaju osnovne veštine u traženju posla, počev od samoprocene vlastitih interesovanja, veština, znanja, sklonosti, sposobnosti, stavova i vrednovanja posla; preko upućivanja u formalne i neformalne načine traženja posla, gde je naglasak na tome da svaki polaznik formira svoju «mrežu» kontakata i izvora informacija o potencijalnim poslovnim ponudama. U Klubu se nalazi 10 računara na kojima polaznici svaki dan samostalno pretražuju sajtove za oglašavanje slobodnih radnih mesta, a nakon teorijske obuke obavezni su da napišu dokumenta sa kojima konkurišu za posao (CV, Prijavu na konkurs, Kontaktno i Propratno pismo...). Praktičnim radom obuhvaćena je i simulacija intervjua sa poslodavcem. Nakon dve nedelje obuke svaki polaznik može da koristi internet salu Kluba u popodnevnim časovima još tokom narednih mesec dana, a ne retko se dešava da neko od polaznika, učeći se veštinama traženja posla, nađe posao još tokom obuke - objasnile su Milanka Stevanović i Marta Kodelja savetnice u beogradskom Klubu za aktivno traženje posla.

Da bi se nezaposleno lice uključilo u obuku Kluba za traženje posla neophodno je da se nalazi na evidenciji NSZ, kako bi sa svojim savetnikom mogao da se dogovara oko termina odlaska na obuku. Takođe je potrebno i osnovno poznavanje rada na računaru. Ciljne grupe za obuku su nezaposleni sa evidencije NSZ, koji imaju najmanje treći stepen sručne spreme, dugoročno nezaposlena lica, kao i ostala teže zapošljiva lica koja su pre ove obuke prošla predviđene pripremne radionice.

Ostatak teksta na portalu Nacionalne službe za zapošljavanje


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima