OGLAS

Koji su najbolje plaćeni poslovi u Srbiji u 2024. godini?

IT sektor vodi po zaradama 

Prema statistici sajta klikdoposla u IT sektoru se plasiraju najviše zarade u Srbiji, potvrđujući globalni trend potražnje za stručnjacima. Plate IT profesionalaca kreću se između 100.000 i 600.000 dinara. 

Rast i inovacije u digitalnim tehnologijama pružaju mogućnosti za visokokvalifikovane IT stručnjake, čime se otvara put ka vrhunskim zaradama. Oglasi za posao gde spadaju programeri, sistem administratori i IT konsultanti su posebno traženi u Srbiji.

Osim adekvatnog obrazovanja, uspeh u IT sektoru zahteva neprestano učenje i prilagođavanje novim tehnologijama, što ovu delatnost čini posebno dinamičnom i profitabilnom. 

Raspon plata IT stručnjaka 

Informacije o zaradama u IT sektoru pokazuju veliku razliku, od početničkih do visoko specijalizovanih pozicija. Plate variraju u zavisnosti od iskustva, pozicije i tehnološke specijalizacije. 

Od junior programera do iskusnih IT arhitekata, finansijski potencijal raste sa nivoom stručnosti i odgovornosti uloge. 

Srpski IT stručnjaci su prepoznati i cenjeni i na internacionalnom tržištu rada. 

Uzevši u obzir dinamičan razvoj tehnologija, zabrinutost za oblasti kao što su cybersecurity i cloud servisi, IT stručnjaci se mogu na ovim pozicijama pozicionirati za vrhunske zarade. Karijerni rast, znanje i specijalizacija dovode do znatnih finansijskih beneficija u ovoj oblasti. 

Specijalizovane IT pozicije i zarada ( TOP 5 )

U IT sektoru Srbije, specijalizovane pozicije donose visoka primanja, a potražnja za it stručnjacima u oblasti poput programiranja, upravljanja bazama podataka i razvoja softvera je u stalnom porastu.   

Pogledajte neke pozicije koje prednjače po zaradi: 

  1. Senior Software Developer - plate se kreću od 200.000 do preko 400.000 dinara.   
  2. IT Project Manager - zarade variraju od 150.000 do 350.000 dinara.   
  3. DevOps Engineer - sa primanjima od 180.000 do 400.000 dinara.   
  4. Data Scientist - spadaju među najplaćenije sa zaradom od 200.000 do 600.000 dinara.   
  5. Cybersecurity Specialist - plate se kreću u opsegu od 150.000 do 500.000 dinara.Sa stalnim usavršavanjem i sertifikacijama, specijalisti u ovim oblastima mogu očekivati dalji rast zarada i bolje pozicije unutar industrije. 

Zbog brzog tehnološkog napretka, specijalizovane IT pozicije zahtevaju kontinuirano učenje i prilagođavanje novim trendovima, što dodatno utiče na potrebu za kvalifikovanim kadrom i visoke zarade. 

Raste i popularnost za zanatske poslove 

Uporedo sa digitalizacijom i napretkom u IT sektoru, zanimanje za zanatske poslove u Srbiji doživljava takođe značajan rast. S obzirom na deficit kvalifikovanih majstora, plate u zanatskim profesijama postaju sve konkurentnije, privlačeći tako više pažnje među tražiocima posla. Sposobnost da se pruži kvalitetan i efikasan rad učinila je zanate poput vodoinstalatera, električara i gradjevinskih radnika izuzetno traženim na tržištu rada. 

Zanatski poslovi nude stabilnost i sigurnost kroz konkurentne zarade, koje se često meraju sa onima u visoko-tehnološkim sektorima. Takav trend je rezultat stalnog porasta potražnje za kvalifikovanim majstorima, retkost koja ceni njihov rad. 

Deficit majstora direktno doprinosi povećanju njihove dnevne ili mesečne zarade. Atraktivne plate postaju standard u ovoj branši. 

Primeri plata u zanatskim zanimanjima

Vozači u Srbiji ostvaruju primanja između 100.000 i 300.000 dinara. Ovo zanimanje spada među dobro plaćene delatnosti zbog velike potražnje. 

Vodoinstalateri, ključna zanimanja infrastrukturnih radova, imaju zarade koje se kreću od 100.000 do 270.000 dinara. Zanat koji neprekidno traži stručnjake. 

Kuvari i pomoćni kuvari u gastro sektoru mogu računati na plate u rasponu od 100.000 do 350.000 dinara. Kulinarstvo je postalo izuzetno profitabilno. 

Pizza majstori, kao specijalizovani kuvari, zarađuju između 90.000 i 200.000 dinara. Specifičnost i veština pripreme pizze čini ih traženim radnicima na tržištu. 

Magacioneri ostvaruju dohodak do 130.000 dinara. Odlučujući element u logističkim operacijama, njihovo zapošljavanje je konstantno u porastu. 

Menadžerske pozicije i njihov finansijski potencijal 

Menadžerske pozicije često pružaju impresivan finansijski potencijal zbog složenosti i odgovornosti koje sa sobom nose. Ove pozicije obično zahtevaju visok nivo stručnosti i iskustva, ali su zato i finansijski isplativije u odnosu na druge poslove. 

Generalno, menadžeri prodaje se ističu visinom zarade koja može doseći i do 400.000 dinara. Ovo odražava značaj prodajnih strategija i upravljanja klijentima za ukupnu profitabilnost kompanije, gde dobri rezultati značajno utiču na visinu primanja. 

Šefovi gradilišta, koji koordinišu kompleksne građevinske projekte, takođe spadaju među dobro plaćene menadžerske pozicije sa zaradama do 270.000 dinara. Odgovornost za pravovremeno i kvalitetno izvođenje radova opravdava visinu njihove kompenzacije. 

Menadžer prodaje je visoko plaćena pozicija

Menadžerske pozicije u prodaji privlače visokim primanjima koja mogu doseći i do 400.000 dinara mesečno. Ova uloga je ključna za postizanje i održavanje komercijalnog uspeha firme. 

Visoka zarada menadžera prodaje odražava njihovu ulogu u kreiranju i implementiranju prodajnih strategija, koje direktno utiču na profitabilnost kompanije. Širok spektar znanja i veština jesu presudni za ovaj posao

Odgovornost menadžera prodaje ne ogleda se samo u postizanju kratkoročnih prodajnih ciljeva, već i u gradnji dugoročnih odnosa sa klijentima. Isto tako, od ključne je važnosti predviđanje tržišnih trendova i prilagođavanje strategija. 

Efikasni menadžeri prodaje su često nosioci prodajnih inicijativa i motivatori prodajnih timova. Pored osnovne plate, mnogi od njih ostvaruju i dodatnu zaradu kroz bonuse vezane za uspešnost. 

Često snažna konkurencija na tržištu rada zahteva od menadžera prodaje stalno usavršavanje i prilagođavanje novim izazovima. Stoga ni visoki prihodi nisu bez obaveza i izazova. 

Biti šef gradilišta se isplati 

Za poziciju šefa gradilišta neophodne su izuzetne organizacione sposobnosti i sposobnost vođenja tima.    

  • Predvođenje timova radnika od ključne je važnosti za uspešno izvođenje radova.   
  • Odgovornost za poštovanje rokova, kvaliteta izvedenih radova i bezbednosti na radu.   
  • Komunikativnost i saradnja sa inženjerima, investitorima i podizvođačima.   
  • Rešavanje problema koji se mogu pojaviti tokom građevinskih projekata. 

Plata ovog profila varira od 150.000 do 270.000 dinara mesečno, zavisno od iskustva i obima posla. 

Upravljanje gradilištem podrazumeva više od puke koordinacije - zahteva liderstvo koje se ceni i adekvatno nagrađuje. 

Ostali sektori sa visokim platama 

Sektori kao što su finansije, farmaceutika i energetika takođe se takođe ističu značajnim platama. Visoki nivoi stručnosti, zahtevanost poslova i konstantna potreba za usavršavanjem čine ove profesionalce vrlo cenjenim na tržištu rada. Posebno su traženedi pozicije kao što su finansijski direktori, farmaceutski predstavnici, kao i inženjeri u energetici. Plate u ovim sektorima često premašuju prosečne zarade i mogu dostizati i višestruko veće iznose u zavisnosti od konkretnih veština, iskustva i dostignuća pojedinca. 

Medijan zarade vozača, marketara i kuvara 

Vozači u Srbiji mogu računati na zarade koje se kreću u širokom rasponu, odnosno od 100.000 do 300.000 dinara mesečno, zavisno od vrste prevoza, iskustva i radnog vremena. 

Profesionalni vozači su ključni za transportnu industriju. 

Marketinški sektor pokazuje sličnu fleksibilnost u zaradama, sa medijanom oko 200.000 dinara, podložno poziciji i ekspertizi. 

Za kuvarsku profesiju zarada može varirati od 100.000 do 350.000 dinara, u zavisnosti od ugleda restorana i ličnog iskustva kuvara. 

Kuvari su nosioci kulinarskog identiteta restorana. 

Medijan zarada za vozače, marketare i kuvarsko osoblje odražava koliko se različito vrednuje svaka od ovih profesija na tržištu rada. 

Varira u zavisnosti od niza faktora, poput edukacijskog nivoa, specijalizacije, potražnje za veštinama i regionalne ekonomske klime. 

Ove zarade pokazuju potrebu za stalnim prilagođavanjem i usavršavanjem veština kako bi se ostao konkurentan na dinamičnom tržištu rada. 

Stomatologija nudi stabilnost i dobra primanja 

Za stomatologe u Srbiji, profesija nudi finansijsku stabilnost i atraktivna primanja. Plate variraju između 180.000 i 220.000 dinara, što odražava visok nivo stručnosti potreban u ovoj oblasti. 

Stomatološka praksa je cenjena u svakom društvu, a njen značaj se ogleda i kroz dobre zarade. Pored osnovne platom, stomatolozi često imaju mogućnost dodatne zarade kroz privatnu praksu, što im pruža potencijal za izuzetno visoke godišnje prihode. Stoga, pored zadovoljstva koje proističe iz pomaganja pacijentima, finansijski aspekt čini ovu profesiju još privlačnijom. 

 

Najčešća pitanja o najplaćenijim poslovima u Srbiji 

Ovde su odgovori na neka od najčešćih pitanja o najplaćenijim poslovima u Srbiji. 

Koji su najbolje plaćeni poslovi u Srbiji? 

Najbolje plaćeni poslovi u Srbiji su IT poslovi, menadžer prodaje, šef gradilišta, vozač, marketing menadžer, vodoinstalater, kuvar i pomocni kuvar, pizza majstor, magacioner i stomatolog. 

Kolike su plate u IT sektoru? 

Plate u IT sektoru se kreću od 100.000 do 600.000 dinara. 

Kolike su plate menadžera prodaje odnosno komercijaliste? 

Plate menadžera prodaje se kreću od 150.000 do 400.000 dinara. 

Kolike su plate šefa gradilišta? 

Plate šefa gradilišta se kreću od 150.000 do 270.000 dinara. 

Kolike su plate vozača? 

Plate vozača se kreću od 100.000 do 300.000 dinara. 

Kolike su plate marketing menadžera? 

Plate marketing menadžera se kreću oko 200.000 dinara. 

Kolike su plate vodoinstalatera? 

Plate vodoinstalatera se kreću od 100.000 do 270.000 dinara. 

Kolike su plate kuvara i pomoćnih kuvara? 

Plate kuvara i pomoćnih kuvara se kreću od 100.000 do 350.000 dinara. 

Kolike su plate pizza majstora? 

Plate pizza majstora se kreću od 90.000 do 200.000 dinara. 

Kolike su plate magacionera? 

Plate magacionera se kreću do 130.000 dinara. 

Kolike su plate stomatologa? 

Plate stomatologa se kreću od 180.000 do 220.000 dinara. 


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima