OGLAS

Kolike su plate u inostranstvu? ISTRAŽIVANJE Uporedili smo plate u šest zemalja u koje najčešće odlaze naši radnici i evo gde najbolje zarađuju zanatlije, a gde lekari

Nakon mnogo razmišljanja, borbe sa samim sobom, porodicom i okolinom odlučili ste da potražite posao u inostranstvu  i tamo potražite svoju sreću. To, iako deluje najteže, daleko je od toga – čeka vas ipak najveća odluka: gde otići?

Mi smo istraživali najvažniji faktor za vašu odluku a to je plata, pa poređenjem primanja možda vam se odlazak ipak učini malo lakšim.

Uporedili smo plate zanatlija i lekara u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Americi, Engleskoj ali i nama bližoj zemlji Hrvatskoj koja vapi za radnicima i to sve na na osnovu sajtova za zapošljavanje, ali i iskustava onih koji su već neko vreme u tim zemljama i ovo su rezultati.

 

Plate za srednju stručnu spremu

Nemačka:

Poznato je da je u Nemačkoj velika potražnja za radnicima, govori se o brojkama od preko milion njih, pa je njihova Vlada preduzela konkretne mere. U olakšavajuće mere uveriće se i građani naše zemlje od 1. marta ove godine kada je planirano da počne lakši režim, manje papira i duži legalni ostanak za naše radnike. Među poslovima koji se traže ima svega – od poslova za zanatlije do onih poslova određenih za visoko obrazovane.

Kada govorimo o zaradama konsultovali smo sajt njihove Nacionalne službe za zapošljavanje. Sve plate su izražene u bruto brojci sa porezima i doprinosima. Najveća je potreba za prodavcima, a njihova plata je u proseku od 1.700 do 1.800 evra.

Na drugom mestu su poslovi za vozača  i vozača viljuškara, a njihova satnica je oko 14 evra. Traže se i automehaničari i radnici obezbeđenja koji mogu dobiti i 16 evra po satu.

Austrija:

Ova zemlja ima takođe ima dugu gastarbajtersku istoriju kada je reč o našim građanima. Istražujući njihove sajtove za zapošljavanje dolazi se do zaključka da se i u ovoj zemlji pretežno traže pored programera baš zanatlije i prodavci.

Tako, zaposleni u metalnoj industriji: metalostrugari, varioci i drugi mogu da zarade, ako su pravi majstori i 3.000 evra mesečno bruto.

Kvalifikovani radnici koji imaju završen samo zanat u proseku primaju oko 2.300 evra bruto, a najmanje su plaćeni pekari i mlinari i njihova plata je oko 1.300 evra bruto – priča nam M.J. koji radi posao automehaničara u Salzburgu.

 Ukoliko tražite POSAO u Srbiji kliknite OVDE

Švedska:

Nije tajna da zanatlije dobro prolaze i u Švedskoj, jednoj od zemalja koja je u poslednje vreme postala omiljena među Srbima. U razgovoru sa ljudima koji tamo žive, ali i informišući se na sajtu njihove Nacionalne službe za zapošljavanje među zanimanjima koja su potrebna izdvajaju se građevinske struke: moleri, gipsari i keramičari.

Plate koje oni tamo mogu da zarade za te poslove daleko su meveće od onih u domovini, pa se kreću u proseku od 2.000 do 2.500 evra. Ono što je mana jeste što u to retko kada ulazi stan, pa radnici moraju da se snalaze, a stan je naći jako teško i cne su astronomske.

Engleska:

Naš sagovornik Milan je radio i u Nemačkoj i u Engleskoji i ono što on može da kaže je da su u Engleskoj plate za isti posao bolje. Tako nam priča da njegov fabrički posao na mašini sa srednom stručnom spremom u Engleskoj je plaćen 3.000 funti, što je preko 400.000 dinara.

Engleska je zemlja sa najvećim brojem milijardera pa ne čude visoke plate, a najniže zanatlijske su oko 1.500 evra, do pomenutih fabričkih koje idu do 3.000 funti.

Jedno od deficitarnih zanata su zidari koji dobijaju i 1.000 funti na nedeljnom nivou.

SAD:

U Americi je potražnja za nešto neobičnijim zanatima, bar ako je suditi prema njihovim zvaničnim podacima. Među najtraženijim zanimanjima sa srednjom stručnom spremom su operateri u elektranama koji mogu godišnje da zarade i 80.000 dolara, što je na mesečnom nivou preko 6.500 dolara, slične plate imaju i električari, dok vozači i menadžeri transporta imaju oko 90.000 mesečno što je oko 7.000 dolara na mesečnom nivou.

Među traženim zanimanjima su i vatrogasci sa zaradom od 76.000 dolara godišnje, što je nešto više od 6.300 dolara mesečno.

 

Hrvatska:

Već je poznato da Hrvati pretežno traže sezonce zbog ogromnog broja njihovih državljana koji su nakon ulaska u Evrospku uniju otišli „preko grane“. Tu naši ljudi mogu da vide svoju šansu za zaposlenje budući da nam je ova zemlja tik ispred nosa, a plate su nešto veće kod nas, a dobra stvar je što većina poslodavaca daje i smeštaj.

Na njihovim sajtovima za zapošljavanje sve vrvi od poslova za kuvare i konobare, pa su ovo nesumnjivo najtraženija zanimanja i za njih možete dobiti u zavisnosti od regije od 650 do 1.000 evra. Najmanje se plaća u Istri, dok su plate sa odlaskom na jug i približavanjem Dubrovniku sve veće.

Što se tiče ostalih zanata, poput automehaničara i mašinaca njihove plate se kreću u rasponu od 6 do 7.000 kuna što je od 800 do 950 evra.

Plate u medicinskoj struci

Nemačka:

Dobro je poznato da je Nemačka postala druga Srbija, uslovno rečeno, kada se govori o odlasku naših lekara i medicinskih sestara koji sve više uče njihov jezik jer znaju da su ovoj zemlji Evropske unije preko potrebni.

Lekari su već godinama unazad najbolje plaćeno zanimanje u Nemačkoj pa prema podacima njihovih sajtova za zapošljavanje i Nacionalnog biroa, doktori prosečno godišnje zarade 78.000 evra što je oko 6.500 evra mesečno. U pitanju je naravno bruto iznos od kog se kasnije odbijaju porezi i doprinosi.

Plate se naravno razlikuju od pokrajine do pokrajine, a jug Nemačke je značajno bolje plaćen od severa i to treba imati u vidu prilikom odlučivanja.

Kada nostrigikuju svoju diplomu medicinske sestre bruto u ovoj zemlji mogu da zarade od 2.500 do 3.300 evra, dok bez priznate plate se kreću oko 2.000 evra.

Austrija:

Nacionalna služba za zapošljavanje ove zemlje na svom sajtu objavljuje redovno zakonski minimum koji neko može da dobije za određeni posao i ispod toga poslodavac ne bi smeo da daje platu. O tome da li će plata biti veća, zaposleni možeda pregovara, što je retko slučaj sa Srbima, navodi nam naša sagovornica M.M., čak kada je reč o lekarima, zbog oga što se prvenstveno koncentrišu na dobijanje vize.

Lekar opšte prakse u ovoj zemlji minimum može dobiti 2.900 evra bruto. Medicinisko osoblje sa druge strano bez odbijenih poreza i doprinosa zarađuje minimum 1.950 do 2.000 evra.

Švedska:

Šveđani su u potrazi za medicinskim radnicima, te su često otvorene pozicije koje bi trebalo da popune apotekari, babice, medicinski biohemičari različitih profila i njihove plate su i do 3.400 evra mesečno.

Naravno kada govorimo o medicinskoj struci ne msemo zanemariti i potrebu za lekarima, a plate u ovoj zemlji koje se nude za to zanimanje idu i do 5.000 evra.

Engleska:

Englezi definitivno ne žale novac da dovedu lekare i ovo zanimanje je kod njih na visokoj lestvici kada je reč o najplaćenijim zanimanjima.

Najčešće se nudi ugovor na neodređeno vreme, a na njihovim sajtovima za zapošljavanje bruto plate za doktore se kreću od 70.000 do 90.000 britanskih funti bruto zarade što je od 6.800 do 8.750 evra mesečno.

Velika je potražnja i za medicinskim sestrama, pa Britanci nude u proseku od 2.200 do 2.500 evra za dolazak ovog osoblja na upražnjena radna mesta.

SAD:

U prvih devet najplaćenijih zanimanja u ovoj zemlji prema podacima njihove nacionalne službe za zapošljavanje spadaju zaposleni u medicinskoj branši. Plate se računaju na godišnjem nivou pa tako lekari sa specijalizacijom zarađuju i do neverovatnih 250.000 dolara godišnje što je oko 20.000 dolara bruto.

Nravno dosta zavisi od specijalizacije, a najplaćeniji su anesteziolozi i hirurzi, dok ostale specijalizacije imaju nešto manje plate, ali svakako daleko veće od evropskog proseka.

Hrvatska:

Hrvati se poput nas ne mogu pohvaliti da im medicinsko osoblje prima astronomske sume novca za uloženi trud i učenje, pa se i iz ove zemlje mahom lekari i sestre iseljavaju zbog niskih primanja.

Plate su, istina, svedoče podaci u ovoj zemlji za tu oblast porasle i 10 odsto, ali su primanja i dalje ispod nivoa Evropske unije.

Plate za lekare su oko 1.000 evra, a nedavno su ambulante širom ove zemlje rapsisivale konkurse. Tako jedna u Dubrovniku za dolazak lekara nedavno je nudila i 1.350 evra i plaćen smeštaj.

 Ukoliko tražite POSAO u Srbiji kliknite OVDE

 

Autor: Klik do posla

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima