OGLAS

Sve o platama konobara u Beogradu

Sve o platama konobara u Beogradu 

Poseta restoranu predstavlja doživljaj u kojem konobari igraju ključnu ulogu. Dobar konobar može učiniti obrok nezaboravnim, dok loša usluga može pokvariti ukupan utisak gostiju. 

Prosečna plata konobara u Beogradu je oko 65.000-70.000 dinara, dok konobari u Hrvatskoj mogu da  zarade 669 evra neto, prema portalu Index.hr 

Satnice u Srbiji koje se navode u oglasima za posao kreću se od 350 do 370 dinara po satu. 

Osnovni podaci o platama konobara 

Kada se govori o finansijskom aspektu pozicije konobara u Beogradu, vidi se da se prosečna mesečna zarada kreće u opsegu od 65.000 do 70.000 dinara. To se smatra standardnom platom za ovaj posao koji ne zahteva formalno obrazovanje, ali podrazumeva određeni nivo spretnosti u komunikaciji sa gostima i veštinu u posluživanju. 

Najčešća satnica koju poslodavci nude konobarima u Beogradu varira oko 350 do 370 dinara. Zanimljivo je da početna plata konobara može biti blizu 50.000 dinara, dok iskusni radnici u prosperitetnim i dobro posećenim lokalima mogu ostvariti prihode i značajno veće od proseka, ponekad i preko 100.000 dinara mesečno. Promet ugostiteljskog objekta, kao i lokacija na kojoj se restoran ili bar nalazi, umnogome utiču na konačni iznos zarade. 

Razlike u primanjima po iskustvu i lokaciji 

Iskustvo je jedan od ključnih faktora koji utiče na visinu zarade konobara u Beogradu. Sa porastom iskustva, konobari stiču veštine koje su cenjene u ugostiteljstvu, kao što su brzina, efikasnost i veština u komunikaciji sa gostima, a samim tim se povećavaju i njihovi mesečni prihodi. 

Lokacija ugostiteljskog objekta igra značajnu ulogu u određivanju visine zarade konobara. Restorani i barovi u centru grada ili u turistički atraktivnim zonama često nude veće zarade zbog većeg prometa gostiju i sklonosti kupaca da ostavljaju napojnice. 

Razlike u zaradi po lokaciji dodatno se produbljuju zavisno od tipa i kategorije ugostiteljskog objekta. Konobari u restoranima visoke klase i luksuznim hotelima često zarađuju znatno više od onih koji rade u manjim kafanama ili bistroima, delom i zbog većeg obima i cene usluga koje pružaju, ali i zbog sklonosti takvog tipa klijentele da većom napojnicom nagrađuju visokokvalitetnu uslugu. 

S druge strane, konobari koji tek započinju svoju karijeru i nemaju iskustva često se suočavaju sa nižom početnom platom i oslanjaju se na napojnice kako bi dopunili svoja mesečna primanja. Oni se, školovanjem ili internim obukama na radnom mestu, mogu postepeno usavršavati i napredovati do pozicija u prestižnijim objektima gde su prihodi veći, stoga je ulaganje u razvoj profesionalnih veština investicija koja se dugoročno isplati. 

Edukacija i obuka konobara 

Za radno mesto konobara formalna edukacija generalno nije neophodna, ali posedovanje određenih veština i znanja može značajno uticati na zadovoljstvo gostiju i, samim tim, na zaradu. Praktična obuka je ključna; tokom nje se uče osnove posluživanja, komunikacije s klijentima i rukovanja tacnama i posuđem. Redovni trening može uvođenje internih obuka na radnom mestu, što uključuje upoznavanje s menijem, načinima pružanja usluge i standardima ugostiteljskog objekta. Dodatne edukacije, kao što su kursevi za somelijere ili barmene, mogu doprineti specijalizaciji i otvaraju put ka bolje plaćenim pozicijama unutar industrije. 

Nivo potrebnog formalnog obrazovanja 

Obrazovanje za konobare nije formalno propisano. 

Mnoge ugostiteljske škole nude kurseve i programe za obuku konobara. Dok formalno obrazovanje nije obavezno, sertifikati i diploma ugostiteljske škole mogu pružiti bolje početne pozicije i veće šanse za napredovanje. Takođe, neki restorani daju prednost kandidatima sa određenim obrazovnim profilom. 

Obuka je najvažniji aspekt ovog zanimanja. 

Iskustvo se često više ceni od diplome. Blagajničke veštine, ljubaznost i komunikativnost se uče na licu mesta, a znanje o vinu i priprema koktela se usavršavaju kroz posebne kurseve ili rad u praksi. 

Potreba za formalnim obrazovanjem varira od objekta do objekta. Neki ugostiteljski objekti će zahtevati osnovnu obuku ili određene veštine kao što su poznavanje jezika i prezentacijske sposobnosti. Međutim, većina ih ceni praktično iskustvo i sposobnost brzog učenja na radnom mestu. 

Vrste i trajanje obuke na radnom mestu 

Obuka konobara u Beogradu može se razlikovati u zavisnosti od tipa ugostiteljskog objekta i njegovih zahteva. 

  1. Informisanje o meniju i ponudi: Konobari se upoznaju sa aktuelnim jelovnikom, pićima i posebnim ponudama.
  2. Komunikacijske veštine: Učenje pravila finog razgovora sa gostima i rešavanje eventualnih reklamacija.
  3. Tehnike serviranja: Sticanje spretnosti u nošenju tanjira, tacni i pravilno postavljanje stola.
  4. Poznavanje pravila higijene: Edukacija o higijenskim standardima i pravilnom ophođenju sa hranom.
  5. Rukovanje kasom: Obuka za korišćenje fiskalne kase i računanje končanih računa.
  6. Obuka za pravilno točenje pića: Poseban fokus na točenje alkoholnih i bezalkoholnih pića ukoliko je to deo ponude. 

Trajanje obuka varira, ali obično traje nekoliko nedelja do mesec dana. 

Kompletna obuka završava se kada konobar usvoji sve neophodne veštine i stekne samostalnost u radu. 

Glavni zadaci servera u ugostiteljskim objektima 

Ugostiteljstvo zahteva visok nivo interakcije s gostima, s obzirom da je server prvo lice s kojim oni stupaju u kontakt. Efikasno pozdravljanje i smeštaj gostiju na odgovarajuća mesta je inicijalni korak svakog uslužnog procesa. 

Osnovni posao servera podrazumeva iznošenje predloga i savetovanje gostiju oko izbora jela i pića, kao i primanje narudžbina. Detaljno poznavanje menija i dnevnih specijaliteta je imperativ, a pružanje preciznih informacija o alergenima i sastojcima osigurava sigurnost i zadovoljstvo gostiju. 

Zadatak servera uključuje i precizno prosleđivanje narudžbina kuhinjskom i bar osoblju, kao i nadzor nad pripremom i prezentacijom poručenih jela. Brza reakcija na eventualne zahteve ili primedbe gostiju je važna za održavanje visokog standarda usluge. 

Serveri su takođe odgovorni za finalne korake u uslužnom procesu, što podrazumeva izdavanje računa, naplatu usluga i osiguranje da gosti napuštaju objekat zadovoljni iskustvom. Na kraju uslužnog ciklusa, serveri pripremaju sektor za buduće goste, obezbeđujući stalnu spremnost i visoku efikasnost ugostiteljskog objekta. 

Uticaj radnog mesta na prihode 

Izbor radnog mesta značajno utiče na zaradu konobara u Beogradu. Razlika u prihodima reflektuje kompleksnost i obim posla, kao i reputaciju samog ugostiteljskog objekta. 

U kafićima i jednostavnijim restoranima sa manjom maržom, konobari najčešće ostvaruju niže zarade, dok prestižni restorani i hoteli nude značajno veće zarade uz mogućnost napojnica. Osim osnovne plate, konobari mogu računati i na dodatni prihod kroz prikupljene napojnice, koje mogu biti znatne u uglednijim mestima. 

Ekskluzivni lokali privlače goste veće platežne moći, što neposredno povećava potencijal zarade konobara kroz baksise. 

Odnos tržišta rada i visine zarade 

Tržište rada igra ključnu ulogu u određivanju visine zarade konobara. Potražnja za kvalifikovanim konobarima i dinamičnost ugostiteljskog sektora u Beogradu direktno utiču na konkurentnost plata. 

Konkurencija među ugostiteljskim objektima jača poziciju konobara. Bolji uslovi rada često prate veće plate. 

Različiti ugostiteljski objekti nude raznoliku strukturu i nivo zarada zavisno od poslovnog modela i ciljne klijentele. Lokali u centru često nude veću zaradu zbog veće protocnosti gostiju i mogućnosti dobijanja bakšiša. 

Razvoj turizma u Beogradu i sve veći broj događaja doprinose povećanju potrebe za iskusnim konobarima, što dalje podstiče rast plata u ovom sektoru. Stoga, konobari koji teže napredovanju i unapređenju usluga mogu računati na zaradu koja premašuje prosečnu, s obzirom na mogućnost zapošljavanja u prestižnijim restoranima ili lancima visoke klase. Specijalizacija i sticanje dodatnih veština, poput poznavanja vina ili stranih jezika, postaje sve cenjenije i otvara vrata ka boljim zaradama. 

 

Često postavljana pitanja o platama konobara u Beogradu 

Kolika je prosečna plata konobara u Beogradu? 

Prosečna plata konobara u Beogradu iznosi oko 65.000-70.000 dinara. 

Kolika je početna plata konobara u Beogradu? 

Početna plata konobara u Beogradu je oko 50.000 dinara. 

Koliko konobari mogu zaraditi u Beogradu? 

Konobari u Beogradu mogu zaraditi i preko 100.000 dinara, u zavisnosti od lokacije i tipa objekta u kojem su zaposleni. 

Kolika je satnica konobara u Beogradu? 

Satnica koja se najčešće nudi na aktuelnim oglasima za posao konobara u Beogradu je oko 350-370 dinara. 

Da li je potrebno formalno obrazovanje za poziciju konobara? 

Za poziciju konobara ili konobarice nije potrebno formalno obrazovanje. 

Kako se obučavaju konobari? 

Većina konobara i konobarica uči kroz kratkotrajnu obuku na radnom mestu, koja obično traje nekoliko nedelja. 

 


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima