OGLAS

U Srbiji 10 godina čeka posao, a evo gde posao čeka njega

Novosađanin Jovan Gavrilović, diplomirani profesor fizičkog, trener sa licencom i medicinski brat, uskoro će postati mađarski državljanin i to zbog - posla.

REŠENJE - Iako ima tri zanimanja, ovaj tridesetogodišnji Novosađanin već deceniju je u stalnoj potrazi za poslom. U svojoj zemlji ne može da ga dobije, a u Mađarskoj ga već čeka višegodišnji ugovor i dobra plata. Stoga je rešio – primiće mađarsko državljanstvo.

- Radio sam sve: kopao, delio letke, ne biram, ali posao ne dobijam. Odlazak iz zemlje je moja poslednja opcija, ali sve mi se češće čini - i jedina - kaže Gavrilović.

Za deceniju radio je na preko 30 poslova, a završio je i kurs masaže u nadi da će dobiti zaposlenje. Njegova supruga Marija u dvosedu sa drugim beskorisnim stvarima čuva tri fakultetske diplome: menadžera u hotelijerstvu, menadžera u gastronomiji i master menadžera. Ipak, posla za njih ima samo u inostranstvu.

- Već dve godine radim kod jednog ugostitelja u Nemačkoj i čovek mi je otvoreno ponudio stalan posao i plaćen stan ukoliko uspem da dođem do papira. Pronašao sam prabaku Mađaricu, platio ubrzani kurs jezika i sada čekam da dođem na red-– priča Dragan G. (25).

Po zvaničnim podacima mađarske ambasade, od 2011. godine do danas više od 95.000 ljudi iz Vojvodine zatražilo je mađarski pasoš. Njihov najčešći motiv je posao, jer čak i ako ne mogu da računaju na siguran posao u susednoj Mađarskoj, nadaju se da će im pasoš EU otvoriti vrata razvijenih zemalja.

Pitanja sa testa za državljanstvo na netu

SNALAŽENJE - U poslednje vreme sve češći su oglasi u kojima se ubrzani kursevi mađarskog nude i preko interneta. U stvarnosti ovakav oglas znači da će vam za 250 evra biti dostavljena pitanja sa zvaničnog ispita kojim se u mađarskoj ambasadi proverava znanje jezika. Početkom godine mađarski mediji otvoreno su pisali o tome kako se u Srbiji zloupotrebljava Zakon o dvojnom državljanstvu, nakon čega su, pre samo desetak dana, pooštreni uslovi i test znanja mađarskog jezika.

Photo: Image courtesy of: twobee /FreeDigitalPhotos.net

 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima