OGLAS

Na muškarčevih 1.000 dinara, žena zaradi 610

Žene u Srbiji zarađuju 39 odsto manje nego muškarci koji su angažovani na istoj vrsti poslova, pokazalo je istraživanje Svetskog ekonomskog foruma. Na svakih 1.000 dinara koje zaradi muškarac dođe 610 dinara koje zaradi žena - za isti posao. Po razlici u platama, najbolje je kotirana Norveška, u kojoj su zarade žena 21 odsto manje.

JAZ - Žene u Srbiji se svakodnevno bore za jednak tretman uprkos napretku postignutom proteklih godina - usvojeni zakoni, strategije i akcioni planovi o rodnoj ravnopravnosti. Nažalost, žena nema dovoljno u politici i biznisu u Srbiji, a na nivou lokalne samouprave i dalje predstavljaju manjinu, manje zarađuju za iste poslove i izloženije su siromaštvu i nasilju - kaže za “24 sata” Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva objašnjava da Srbija mora da ostvari kontinuitet u oblasti razvoja politika jednakih mogućnosti i da je to značajno i za proces pridruživanja Evropskoj Uniji.

- Da bismo brže napredovali u ispunjavanju evropskih standarda važno je da imamo posebno telo koje će se baviti ovom oblašću i sprovoditi politiku koordinacije sa drugim institucijama. Zato je osnovano Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost - kaže Mihaljovićeva.

Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena, smatra da rodni jaz u Srbiji jeste izražen, ali ne toliko koliko pokazuju rezultati ovog istraživanja.

- Žene su većina koja je zaposlena u javnom sektoru, a tu su plate izjednačene, jer se definišu prema stručnoj spremi, a ne prema polu. U privatnom sektoru su razlike između plata muškaraca i žena očiglednije.

Ona objašnjava da je veći problem od nižih plata to što kod žena postoji visoka stopa neaktivnosti.

- To znači da se žene, kada izgube posao, mnogo teže vraćaju na tržište rada, imaju malo mogućnosti da se ponovo zaposle. Posle nekoliko neuspelih pokušaja da nađu posao, žene lako upadnu u patrijarhalni obrazac po kome nije problem ni kad ostanu u kući i više ne traže aktivno posao. Žene preduzetnice razliku između polova ne prave.

Istraživanja pokazuju da najniže zarade imaju samohrane majke i udate žene sa decom predškolskog uzrasta, dok najvišu stopu zaposlenja imaju, i najveće plate primaju, majke odrasle dece i neudate žene bez potomaka.


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima