OGLAS

Crna Gora zatvara vrata za sezonske radnike iz Srbije

 

Oko 10.000 građana Srbije, pretežno mladih i nezaposlenih, koji su za život zarađivali radeći sezonske poslove u Crnoj Gori, najverovatnije će ostati bez ovog izvora zarade. To je direktna posledica Zakona o stancima koji je na snagu stupio 1. aprila, a koji predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao ukoliko se na birou nalaze Crnogorci tog profila.

Ovim zakonom Crna Gora želi da doprinese većem zapošljavanju domaće radne snage, ali su početkom nedelje poslodavci zatražili da se odloži primena člana koji se odnosi na pribavljanje prethodne potvrde od Zavoda, kao uslov angažovanja stranaca. Oni su ocenili crnogorsku radnu snagu kao “nesposobnu i neradnu” i objasnili da zbog toga već 15 godina angažuju strance. U Ministarstvu rada rekli su nam da ovakakv zakon postoji i u Srbiji, kako bi zaštitio domaću radnu snagu.

 

Vukica Jelić, direktor crnogorskog Zavoda za zapošljavanja smatra da insistiranje jednog dela poslodavaca da se nastavi nesmetano i nekontrolisano zapošljavanje stranaca samo potvrđuje neophodnost njegove primene.

- Ako poslodavci već 15 i više godina angažuju strance, znači da nisu ni dali priliku domaćim radnicima da kod njih budu angažovani. Zakon nije zabranio zapošljavanje stranaca, već je samo uredio da se poslovi prioritetno ponude crnogorskim radnicima. U slučajevima kada nema traženih profila omogućeno je zapošljavanje stranaca - objašnjava Jelić.

 

Najviše građana Srbije u Crnu Goru odlazi leti i tamo se zapošljavaju kao konobari, sobarice, kuvari, ali i građevisnki radnici. Zarađuju od 300 do 800 evra mesečno, bez bakšiša, a uz plaćen smeštaj.

 

- Završio sam Ekonomski fakultet, ali kako ovde ne mogu da nađem normalan posao, svakog leta odlazim u Crnu Goru. Tamo radim dva posla i zaradim oko 1.200 evra mesečno. Trudim se da ne trošim mnogo dok sam tamo, jer od toga živim ostatak godine u Srbiji. Tako sam se i odškolovao. Ukoliko bih ostao bez tog posla, bio bih u ozbiljnom problemu - kaže Predrag Rajčević (28) iz Beograda.

 

Osim turizma, građevinarstvo je oblast u kojoj se tokom sezone u Crnoj Gori zapošljava najviše stranaca. Građevinska firma “Zetagradnja” tokom sezone zaposli i po 200 stranaca, a kako kažu iz te firme, za domaćom radnom snagom će posegnuti jedino ako budu morali.

 

- Na Birou nema profila koji su nama potrebni, ali i da ima, mislim da stranci bolje rade od domaćih radnika - smatra Blagota Radović, vlasnik ove kompanije.

Građevina, turizam i trgovina

 

U 2014. godini izdato je 23.061 dozvola za rad i zapošljavanje stranaca, što je za 2,5 odsto više u odnosu na 2013. godinu. Najviše dozvola 5.156, izdato je u oblasti građevinarstva, u turizmu i ugostiteljstvu izdato je 4.510 dozvola, 3.063 u trgovini na veliko. Najčešće su to bili radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

 POSAOZARADA (BEZ BAKŠIŠA)*KONOBARI450KUVARI800SOBARICE300RECEPCIONERI400GRAĐEVINSKI RADNICIDNEVNICA DO 30 EVRAPOLJOPRIVREDADNEVNICA 25 EVRA

*zarada je izražena u evrima


Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima