OGLAS

Dve trećine Crnogoraca traže posao duže od dve godine

 

Dve trećine Crnogoraca traže posao duže od dve godine

Dve trećine nezaposlenih u Crnoj Gori bez posla je duže od dve godine, pokazali su podaci koje je danas objavio statistički zavod Monstat.

Od 47.500 gradjana Crne Gore koji su bili na evidenciji nezaposlenih tokom 2014. godine, njih gotovo 31.000 je posao tražilo dve godine i duže.

Komentarišući podatke Monstata, sociolog Srdan Vukadinović ocenio je za podgoričke Dnevne novine da je problem veoma složen i da brojke mogu da budu varljive.

"Prvo treba videti ko fiktivno, a ko stvarno traži posao. Drugo, ko odbija posao. Poznato je da Biro poziva gradane kad dobiju odredjene poslove", rekao je on i kao primer naveo da je nedavno oko 100 gradjevinskih radnika sa Biroa odbilo ponudu da radi gradjevinske poslove.

"Treće, treba videti koji su to visokoškolci, pa im se nude nekakvi poslovi koji ne odgovaraju profesionalnoj etici diplomiranog pravnika, ekonomiste. Dakle, imamo i ljude koji jednostavno čekaju svoj posao u struci", rekao je Vukadinović.

Prema stepenu obrazovanja, medju nezaposlenima je tokom 2014. bilo najviše onih sa srednjom stručnom spremom (20.300), svaki šesti je imao više ili visoko strucno obrazovanje (7.400), dok je fakultet, akademiju ili visoku školu, kao i doktorat ili magisterij imalo čak 6.200 nezaposlenih gradjana.

Podaci Ankete o radnoj snazi Monstata pokazali su da je u Crnoj Gori prošle godine radilo 216.300 gradjana, a da je po stepenu obrazovanja bilo najviše onih sa srednjom školom - 88.000.

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima