OGLAS

MMF: Samo u Srbiji sve više ljudi bez posla

 

Srbija je jedina zemlja u Evropi kojoj MMF predviđa rast stope nezaposlenosti. Naredne godine ćemo, tvrde, biti evropski rekorderi, zajedno sa Grčkom.

U aprilskom izveštaju o stanju svetske privrede, dokumentu prezentovanom na Prolećnom zasedanju Generalne skupštine Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, koji je u toku, stopa nezaposlenosti sa kojom će Srbija završiti ovu godinu projektovana je na 20,7 odsto, što je čitavih jedan odsto više nego što je, prema podacima MMF, naša zemlja završila 2014.

 

Metod

 

Mada statističari Republičkog zavoda za statistiku za „Blic“ kažu da ne znaju koju metodologiju primenjuje MMF, kao i da se oni, kao državna institucija, ne bave ovom vrstom projekcija, stopa nezaposlenosti od 19,7 odsto s kojom je Srbija, prema podacima Fonda, završila 2014. godinu skoro da se potpuno slaže sa stopom koju je nedavno objavio i Zavod za statistiku. Razlika je samo 0,1 odsto.

 

Međutim, stopa nezaposlenosti od 19,6 odsto za 2014. koju je objavio Republički zavod za statistiku dobijen je po osnovu ankete o radnoj snazi, koja evidentira da je zaposlen svaki građanin Srbije koji je, bar jedan sat nedeljno, radio bilo kakav posao, bez obzira na to da li je reč o stalno zaposlenom ili o radniku koji radi na crno.

 

Reforme

 

Nezvanično se može čuti da je MMF, u svojim projekcijama za Srbiju, računao na moguće smanjenje zaposlenosti po osnovu strukturnih reformi na koje se zvanični Beograd obavezao prilikom pregovora o aranžmanu. A tu se pominje da će status preko 500 firmi u restrukturiranju biti rešen do kraja ove godine. Okvirno se računa da će, u ovom procesu, bez posla ostati bar 30.000 ljudi. To je moglo da opredeli i prognoze te međunarodne institucije.

Image courtesy of: pixabay.com

 

Ostatak članka pročitajte na sajtu blic.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima