OGLAS

FAKULTET U ĐUBRE: NZS daje SRAMOTAN savet nezaposlenima sa diplomom


Potraga za poslom na današnjem Sajmu zapošljavanja u Beogradu, za veliki broj visoko obrazovanih se završila u očaju i besu. Onima koji ni uz fakultetsku diplomu godinama ne uspevaju da nađu posao, Nacionalna služba za zapošljavanje je savetovala da se, ukoliko žele lakše do posla, prekvalifikuju - u pica majstore.

Ja sam diplomirani molekularni biolog i fiziolog. Mnogo dugo tražim posao. Do sada sam samo volontirala i to u Institutu za kukuruz. I to je to. Poslala sam oko 100 prijava za posao. Ne samo da me niko nije zaposlio, već me nijednom nisu pozvali ni na razgovor. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje su mi predložili da se prekvalifikujem u pica majstora. Očajna sam, pa ću na kraju pristati i na to – ispričala je za “24 sata“ Nevenka N., jedna od mnogih nezaposlenih koju smo danas sreli na sajmu.

 

Sličnu priču nam je ispričala i diplomirani filolog S. P. koji posao traži više od pet godina

Završila sam kineski jezik na Filološkom fakultetu i tražim posao već godinama. Sve što sam do sada radila bilo je honorarno i bez prijave. Imam 35 godina, a danas sam morala da pozajmim novac da bih uopšte došla na sajam, jer nisam imlaa čak ni za autobusku kartu. U NZS kažu da mi je jedina šansa za posao da postanem pica majstor. Moraću da se prevalifikujem - navodi S. P.

 

Pica majstori u Beogradu u proseku zarađuju i više od 50.000 dinara mesečno, a da u ovoj branši posao sve češće nalaze oni kojima to nije struka, govori i slučaj mašinovođe koji se ovim poslom bavi već 11 godina.

 

- Moram priznati da je potreba za pica majstorima zaista velika. Ne treba puno kapitala da se pokrene posao, pa se samim tim otvara puno picerija - objašnjava Milivoje V.

 

Iako dobro plaćen, ovaj posao nimalo nije lak, posebno ne leti kad je posao u jeku, a pored vrelih peći se provodi i do 10 sati dnevno. Ipak, veština se u osnovi može savladati brzo, ali je je za dovođenje do savršenstva potrebno i par godina.

 

- Ljudima to možda izgleda lako, ali uopšte nije. Posao, kao i svaki drugi, ima pozitivne i negativne strane. Ceo dan si na nogama, a temperature pored peći umeju da budu nesnosne - objašnjava Milivoje V.

Image courtesy of: pixabay.com


Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima