OGLAS

Poslodavac može da vas otpusti, a da sa biroa ne dobijete ni dinar!

Ukoliko dobijete otkaz zbog povrede radne obaveze, odnosno nesavesnog rada, ne treba da računate na nadoknadu sa biroa koja može da iznosi i do 30.000 dinara.

Vesna Vujić, koja je do skora radila u Komisiji za hartije od vrednosti ostala bez reči na šalteru Biroa rada, kada joj je rečeno da i pored otkaza neće dobijati nadoknadu.

- U Rešenju o otkazu piše da sam činila teže povrede radne obaveze odnosno da sam nesavesno i nemarno izvršavala svoje radne obaveze“, kao i da nisam u roku položila stručni ispit za službenika za javne nabavke, zbog čega sam i dobila otkaz. U obrazloženju rešenja nema čak ni polurečenice, a kamoli činjenice o „nesavesnom i nemarnom radu“. Dakle, reč je o nezakonitom ugovoru, zbog čega sam protiv poslodavca i podnela tužbu. Ali to Biro ne zanima, jer on nije sud. On samo gleda odredbu iz Zakona o radu koja je navedena u otkazu i to je jedini kriterijum za dobijanje nadoknade - priča Vujić za "24 sata".

Dakle, karakterisanje rada kao „nesavesnog i nemarnog“ za onog ko je dobio otkaz znači i “ne” za nadoknadu. Dalje posledice su da ovo nezaposelno lice nema pravo niti na zdravstveno osiguranje, te sve druge beneficije koje proizlaze iz statusa „nezaposleno lice“.

Dakle, jasno je da poslodavac po Zakonu o radu može da se ponaša kako mu je volja i da ne postoji nijedna institucija koja to može da spreči. Osim, naravno da se ide na sud.

- A zamislite čoveka koji preko noći ostaje bez dinara, a ima porodicu. Šta on može da radi i kako će da obezbedi troškove za suđenje? Ako se jednog dana na sudu ispostavi da je bio u pravu i da je nezakonito otpušten može da traži zaostale plate, ali on je u međuvremenu bio uskraćen za pravo da dobije minimalnu nadoknadu sa Biroa da preživi i da, eventualno, vodi sudski spor - kaže Vujić.

Novčauo nadoknadu biro isplaćuje maksimalno tokom 12 meseci od momenta otkaza. Može da iznosi do 30.000 dinara i zavisi od zarade, kao i prosečne plate u zemlji.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje navode da nezaspoelni kome je radni odnos prestao njegovom voljom ili krivicom, može da ostvari pravo na naknadu samo ako se ponovo zaposli u trajanju od 12 meseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 meseci.

Image courtesy of: pixabay.com

Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima