OGLAS

GENIJALNA IDEJA: Predrag (22) je u Amsterdam došao da studira, a sad tamo pokreće biznis!

 

Predrag Spasojević ima 22 godine i biografiju nekoga najmanje deceniju starijeg. U Amsterdam, evropsku prestonicu bicikala, lala i narkotika, došao je da studira, a sada tamo pokreće sopstveni biznis.

U Amsterdam sam došao preko Erasmus Mundus program razmene na Univerzitetu u Beogradu, gde sam na FON-u studirao informacione tehnologije. Nisam u početku imao konkretan plan da ostanem, ali kako sam više upoznavao grad i poslovni ekosistem koji mi se dopao, odlučio sam da probam – priča, odnosno kuca iz Štutgarta, Peđa za „24 sata“.

Nije samo poslovna sredina bila privlačna za momka koji je beogradski asfalt zamenio biciklističkim stazama. Na putu kroz Evropu naleteo je na Amsterdam i usporio korak.

- Stigao sam u taj grad, a tenzije nigde! Prvi utisak je vedrina. Imaš osećaj da sa svima možeš da izgradiš pozitivan odnos. Vozač tramvaja mi se svako jutro javi kad uđem u vozilo. U gradu je veoma lako funkcionisati kao stranac, veliki broj inostranih studenata doprinosi multikulturalnosti sredine, i sama činjenica da 93 odsto stanovnika priča engleski, upotpunjuje taj osećaj pripadnosti.

Dok je šetao ulicama Amsterdama, koje te, kako kaže, bukvalno mame da besposličiš, Spasojeviću je sinula ideja za posao. Osnovao je "Bike Booker".

- U gradu u kojem ima više bicikala nego stanovnika, i gde je to jedini efikasni način za prelazak od tačke A do tačke B, bilo je očigledno da nešto nedostaje. Preporuka svakog turističkog vodiča je da se grad obilazi na dva točka, ali tradicionalne renting agencije ne nude mogućnost onlajn rezervacije i odabira bicikla. Zato sam i osnovao onlajn starap i sada testiramo program i regulišemo probleme sa osiguranjem.

Opet ta famozna reč „starap“. Čini se da je ljudi danas izgovaraju posle svakog obroka. Ali šta zapravo znači?

- Sama ideja ne nosi nikakvu vrednost, tačnije realizacija je najbitnija, tako da je pre svega potrebno okupiti dobar i posvećen tim, što je veoma teško, s obzirom na to da u samom početku niste u mogućnosti da pružite izvor prihoda. Zavisno od tržišta na kojem startap želi da posluje, potrebno je prilagoditi se lokalnim zakonima i regulativama, uslovima korišćenja, načinima plaćanja kao i samom ponašanju potrošača. Nedostatak vremena, resursa i nepredvidiva borba sa konkurencijom su uvek prisutni - priča mladi preduzetnik.

I tako se globalno doba u kojem živimo prelomilo na ljudima poput Peđe. On studira u Beogradu, tu je volontirao, radio je za Gugl, a sada ima praksu u Štutgartu dok pokreće biznis u Amsterdamu.

- Trenutno sam na praksi u projektnom IT odeljenju jedne velike kompanije i jeste promena u odnosu na Amsterdam i po načinu života i u sredini, ali je svakako pozitivna na svoj način. Živim dosta nepredvidivo ali mi je ideja da se vratim u Beograd da završim studije – kaže Spasojević.

Onima koji su na klackalici da li da se okušaju u životu i studijama van Srbije savetuje "da sa nje skoče" i tako saznaju da li umeju da se dočekaju na noge.

- Svaka veća promeni sredine nosi svoje izazove i poteškoće, ali isto tako i nova iskustva i ukuse. U samom početku provodite više vremena sami nego što biste želeli, tako da je preporuka upoznati lokalce, kolege, kao i ljude koji se nalaze u istoj situaciji kao vi. Festivali i različita gradska dešavanja će vam okrepiti duh i biti sjajno iskustvo. Meni je bicikl imperativ, s kojim odlazak na posao ili fakultet, kao i svakodnevna vožnja, pružaju potpuno drugačiji doživljaj sveta - poručuje Spasojević, koji je staze Savamale preko noći zamenio onim svetskim. I sam kroji svoj put

Image courtesy of: pixabay.com

 

Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima