OGLAS

Nemate posao? Evo kako sa svojih 10 prstiju da zaradite 500 dolara


Mladi sa fakultetskim diplomama više ne mogu da čekaju na posao za koji su se školovali, pa se uzdaju u sopstvene ruke. U Novom Sadu sve je više mladih zanatlija koji prave nakit, odeću, obuću, kozmetiku i mnoge druge stvari.

Oni koji ne mogu da se pouzdaju u manuelnu spretnost posao nalaze preko interneta kao veb-dizajneri, programeri i radnici na podršci ili optimizaciji sajtova.

Internet je omogućio mladim Novosađanima da sve više rade za strane, većinom američke i australijske kompanije.

- Optimiziram sajtove, odnosno pišem tekstove po ključnim rečima koji onda te sajtove na “Guglovom” pretraživaču stavljaju na što bolju poziciju. Radim za Australijance, pa sa poslom krećem u 11 naveče i završavam oko 7 ujutro. Zaradim oko 500 dolara mesečno - kaže Jovana Delić, mlada nezaposlena nastavnica srpskog jezika.

Mladi kreativci spretnih ruku počeli su i da se povezuju.

Biljana Dudaš, diplomirana fotografkinja, i Ela Martinović, diplomirana hemičarka, napravile su udruženje „Kreativke“. Dudašova šije torbe, novčanike, cegere, nesesere i druge većinom ženske dodatke, dok se Martinovićeva bavi proizvodnjom sapuna i prirodne kozmetike.

 Shvatila sam da se nikada neću baviti onim što sam završila i svoju kreativnost sam iskazala na ovaj način. Već tri godine imamo svoj kreativni prostor i od ovog posla, koji nekad zahteva da radiš tri, četiri stvari odjednom, može da se zaradi prosečna plata - izjavila je Biljana Dudaš.

Ela za “24 sata” kaže da je sa Biljanom pokrenula i Mali sajam lepih stvari pre nekih pet godina i da je do sada tu izlagalo 1.000 ljudi.

Proizvodnjom sapuna sam počela da se bavim otprilike u isto vreme, a zanat sam nasledila od bake. Pokušala sam i, eto, uspela da se bavim proizvodnjom - kaže Ela.

Jedan od mladih zanatlija koji je završio fakultet, ali je ipak nastavio porodični posao i bavi se zanatom je i Mihajlo Rakić, graditelj gudačkih instrumenata.

- Završio sam Fakultet tehničkih nauka, ali nikada nisam radio posao za koji sam se školovao jer sam nastavio porodični posao. Otac je devedesetih godina otvorio ovu radnju, a ja već četiri godine pomažem u vođenju posla - kaže Mihajlo.


Image courtesy of: pixabay.com

Izvor: 24sata.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima