OGLAS

Deset saveta za rukovanje u poslovnom svetu

Rukovanje je mnogo više od pukog pozdravljanja. Ono je, između ostalog, poruka o vašoj ličnosti i nivou pouzdanosti, u odnosu na druge. U poslu, rukovanje je veoma važno, ponekad čak i presudno, kada nastojite da ostavite što bolji prvi utisak. I mada, u zavisnosti od mnogobrojnih različitih kultura i običaja, ’pravila’ rukovanja variraju, postoje neke opšte odrednice koje bi uvek trebalo imati na umu.

Lahle A. Wolfe, preduzetnica, autorka i web programerka, govori o nekoliko saveta kako da stisak vaše ruke oda utisak sigurne i samouverene osobe.

 

Ovo je 10 dragocenih saveta:

 

1. Počnite sa usmenim predstavljanjem sebe. Sinhronizovano sa pružanjem šake ka sagovorniku, pustite i svoj glas, razgovetno i jasno, jer pozdrav bez reči može učiniti da delujete stidljivo, nervozno ili, čak, prepotentno.

 

2. Kratko, ali efektno rukovanje. Prilikom ’poslovnog rukovanja’, obratite pažnju da ono ne traje duže od 3-4 sekunde, kako se ne bi stvorila neprijatna i napeta atmosfera i za vas i za sagovornika. Ipak, iskoristite ovaj kratak period da delujete uverljivo i odlučno.

 

3. Protresite šaku od lakta. Ukoliko protresete šaku počevši od ramena, pomerajući gornji deo ruke, a ne samo podlakticu, rizikujete da ’protresete’ i osobu sa kojom se upoznajete.

 

4. Ne budite nasilni. Bilo da je reč o rukovanju sa poslovnim partnerom, prijateljem ili osobom koja vam se dopada, pravilo je uvek isto – budite sigurni u svoj stisak ruke, ali ne i previše agresivni. Rukovanje je znak prijateljske otvorenosti, a ne demonstracija fizičke snage.

 

5. Izbegavajte ’ovlaš’ rukovanje. U svakodnevnoj komunikaciji, nesiguran i slabašan stisak ruke je jednako loš kao i previše snažan i nasilan, dok u poslovnom svetu, blag stisak odaje znatno lošiji utisak. Pokušajte da pronađete meru između ova dva načina pozdravljanja.

 

6. Pružite celu šaku, ne samo prste. Ovaj savet je posebno važan za poslovne žene, koje bi trebalo da budu shvaćene ozbiljno i odlučno, kao i muškarci, u svetu biznisa. U ostalim društvenim kontekstima, pružanje samo prstiju je prihvatljivo, ali u poslovnim dešavanjima vi ste ravnopravne. Niste dama, već poslovni partner, kako navodi Lahle A. Wolfe.

 

7. Jedna ruka je bolja nego dve. Izbegavajte rukovanje pomoću dve šake, uvek je bolje da to učinite jednom rukom, i to desnom. ’Dvoručni pozdrav’ se smatra isuviše nasrtljivim i ličnim, jer izgleda neprirodno kada ljudima koje jedva poznajete ili ne poznajete uopšte, pristupate izuzetno srdačno.

 

8. Rukovanje sa nekim kome se znoje dlanovi. Ukoliko pružate šaku nekome ko ima ovaj problem, nemojte istog trenutka vaditi maramicu ili brisati dlanove o odeću, jer će to dodatno osramotiti vašeg sagovornika. Sačekajte trenutak kada vas ne gleda da diskretno obrišete dlanove ili ih kasnije operite.

 

9. Pričajte duže, nego što traje rukovanje. Usmeno predstavljanje uvek treba da bude za nekoliko sekundi duže od rukovanja, jer neće stvoriti osećaj neprijatnosti, već će opustiti i vas i sagovornika.

 

10. Prikrivanje grešaka. Čak iako prilikom rukovanja načinite grešku, ne paničite. ’Problem’ uvek možete rešiti udeljivanjem brzog komplimenta ili postavljanjem pitanja osobi preko puta vas.

Izvor: BIZLife, AboutMoney

Image courtesy of: pixabay.com

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima