OGLAS

Posao nećete dobiti zbog ovih 13 grešaka u biografiji

 

 

S obzirom na stanje na tržištu i nezaposlenost s kojom smo suočeni, vredi se potruditi prilikom pisanja biografije.

 

 

S obzirom na to da i najmanja greška može presuditi i baciti vašu biografiju na gomilu "odbijeno", donosimo vam savete visokopozicioniranih osoba i stručnjaka u području ljudskih resursa.

 

1. Pravopis, interpunkcije i gramatičke greške govore potencijalnim poslodavcima da ne obraćate pažnju na detalje. U istraživanju Robert Half Internationala 76 posto izvršnih direktora izjavilo je da su jedna ili dve greške u biografiji dovoljne da osoba bude odbijena.

 

2. Ako nije posebno naglašeno, slanje fotografije je zbunjujuće i nepotrebno. Rasa, etnička pripadnost i starosna granica ne bi se trebalo uzimati u obzir, a to je puno teže ako je dodata fotografija.

 

3. Pisanje biografije na papiru u boji odličan je znak za poslodavce da vas ne zaposle. Tekst na papiru u boji teško je čitljiv i iritantan je.

 

4. Previše informacija o osobi u biografiji može da zbuni ili iritirati čitaoca i ako ste mislili da će biografija na pune dve strane poslodavca više oduševiti nego skromnija biografija od jedne strane, niste upravu.

 

5. Dodavanje pisma preporuke uz biografiju, ako nije zatraženo, neće nikoga zadiviti, a time i rizikujete jer neće baš svaki vaš bivši poslodavac bez pripreme biti spreman da odgovori  na pitanja o vama.

 

6. Ako naznačite da su preporuke dostupne , takođe vam neće pomoći. Nekoliko izvršnih direktora složilo se da je informisanje poslodavca da posedujete preporuke suvišno i glupo.

 

7. Korišćenje izraza poput "fokusiran na detalje", "timski  rad" i "motivisan" može uništiti sve vaše šanse. Tu su i "dinamičnost", "inovativnost" i slično koje su takođe korištene toliko puta da je jednostavno izgubljeno njihovo delovanje. Sklonite se tih reči što je više moguće i fokusirajte se na kvantifikovanje svojih doprinosa.

 

8. Zbog nevažnih hobija mogu  vas doživeti kao čudnu osobu. Ako nije reč o hobiju ili aktivnosti koja se na neki način može povezati s poslom, nema razloga da pišete stvari kojima se bavite u slobodno vreme.

 

9. Odlomci koji sadrže duge rečenice "bolni" su za čitanje. Takve rečenice rastavite na nekoliko manjih kako bi bile preglednije za čitanje.

 

10. Korišćenje neprofesionalne  e-mail adrese prilikom slanja biografije potpuno je detinjasto. Korišćenje smešnih e-mail adresa punih imenica i prideva možda je zabavno, ali nikako nije za slanje biografije.

 

11. Ne zaboravite uneti kontakt-podatke poput broja telefona i mesta stanovanja jer se upravo ti podaci najčešće zaboravljaju.

 

12. Biografija će vam najbrže završiti u smeću ako ga pošaljete pogrešnoj firmi. Bilo da šaljete biografiju e-mailom ili klasičnom poštom, uvek proverite je li oslovljeno na pravu adresu.

 

13. Zamena odgovornosti za dostignuća uveliko će smanjiti pozitivno mišljenje o vašoj biografiji. Lista vaših odgovornosti bez opisa stvari koje ste postigli jednostavno neće biti dovoljna. Ako želite pažnju poslodavca, objasnite mu kako ste poboljšali poslovanje bivše tvrtke.

 

Photo

image courtesy of: by David Castillo Dominici / www.freedigitalphotos.net

IZVOR: BUSINESS.HR

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2022 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima

Poslovi arhiva