OGLAS

Kako pregovarati

Otići kod šefa i tražiti povišicu uvek je teško i stresno jer treba proceniti šta možete očekivati. Uz to, danas je teško i pronaći posao, a kamoli pregovarati o većoj plati. Iako su vremena teška, dok firma dobro posluje, oni koji dobro rade mogu tražiti i nagradu

Prvo što trebate učiniti je saznati koliko je prosečna plata za posao koji radite. Raspitajte se među prijateljima koji rade sličan ili posao poput vašeg. Nemojte zaboraviti da su neki uvijek pretplaćeni ili se samo hvale pa ćete postati zavidni i ljubomorni.

Jedna od čestih grešaka je uopšte ne pitati za povećanje. Ako smatrate da zaslužujete više, morate pitati. Poslovi se obično ne gube ako pitate za povećanje, ali se povećanja ne dobijaju ako ih ne tražite. Trik je u tome da nađete način pokazati šefu da vredite više.


Priprema za razgovor


Nikako nemojte tražiti povišicu ako niste temeljno razmislili šta ćete tačno reći šefu. Probajte stvari okrenuti naopako i razmislite šta biste vi kao poslodavac hteli od sebe samog da biste mogli biti zaposleni na plati koju želite.


Zato napravite popis svega što ste postigli i učinili na svom radnom mjestu. Kada svoja postignuća budete prezentovali, krenite od najnovijih, a nemojte zaboraviti spomenuti veštine i dodatna znanja koja vas čine uspešnim u onom što radite. Ukalkulirajte iskustvo koje je iza vas i budite realni u svojim zahtevima.

Ne pričajte koliko vam je novca potrebno, već koliko zaslužujete. Šefa ne zanimaju vaši krediti za stan, koliko dece imate i koliko košta vrtić. Trebate se držati svojih dostignuća na osnovi kojih zaslužujete povišicu te onoga što još možete postići. Budite fleksibilni i spremni na manju povišicu od željene pa razmislite koliko više želite i koliko ćete tražiti.


Prije nego što krenete s razgovorom razmislite šta ćete učiniti ako odmah dobijete negativan odgovor. Je li moguće da ćete otići iz tvrtke ili pričekati bolja vremena s platom koju imate. Ako vas šef odbije zbog lošeg rada, zapitajte se po čemu je to zaključio i kako možete biti bolji u budućnosti ili dokazati njegovu krivu procenu.


Zatražite sastanak


Kad ste razradili plan, dogovorite sastanak sa šefom kako biste dali do znanja da mislite ozbiljno. Tražiti povišicu u prolazu, hodniku ili nakon nekog drugog sastanka, ne ostavlja dobar dojam. Nemojte slučajno razgovarati telefonom ili e-mailom.

Možda se dogodi da vam šef odmah oda priznanje i da povišicu, ali u današnja vremena to se ne događa često pa pripremite govor od argumenata o kojima ste razmišljali. Budite smireni, nemojte zahtevati već razgovarajte, a rečenice neka vam budu kratke i jasne. I srećno.

Autorska prava-tekst preuzet: www.tportal.hr

 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima