OGLAS

Kako kreirati efektan CV: Saveti stručnjaka

Stručnjaci s Hrvatske web stranice jobhunter.blog.hr objasnjavaju kako treba izgledati dobar CV

CV (latinski Curriculum vitae) je Vaš prvi UTISAK koji ostavljate na svog poslodavca ili na nekog radnika koji vrši selekciju kompanije. Trud koji morate uložiti da bi Vaš CV ličio na nešto, nemerljivo je mali prema rezultatima koje možete sa istim postići. Ovaj članak se neće osvrtati o tome šta napisati, već izgledom i oblikom (formom) samog CV-a.

Kao prvo, morate odabrati formu CV. Internet je prekrcan stranicama, blogovima i sličnim mestima koja nude već gotove teme (template) za izradu CV-a. Rezultat je da u Hrvatskoj kada otvorite konkurs za radno mesto dobijete u 95% slučajeva ili biografiju napravljenu prema temi sa moj-posao.net ili nepismenu i nečitku žvrljotinu u pet minuta sročenu na pola strane. Živa istina, potrudio sam se i pogledao 312 CV-a kojih imam na kompjuteru a dobio sam ih kao prijavu za konkurs koji smo nedavno imali! Onih pet posto (što je porazna brojka) se potrudilo.

Što to sve znači? Dakle imamo 312 biografija, 15 ih je stvarno dobro napravljeno, 103 su brljotine. A ostali svi su slični kao jaje jajetu.

Želite biti deo mase? Ne želite se isticati po ničemu. Ne verujem! Setite se kada Vas je neko zasuo sa 1034 iste fotke sa letovanja. Bilo Vam je dosadno? Koliko ste fotki zapamtili? Dve, zanimljive i dobre?

Budite originalni i istaknite se od drugih.

Teme za biografije Vam ovo neće omogućiti. Vi se u principu prodajete potencijalnom poslodavcu. Dakle dajte sve od sebe da se izdignete iz mase. Pokažite da ste originalni, kreativni, da možete doneti ono nešto drugo u svet oko sebe. Besplatne teme biografije ne vrede ništa. Uostalom, kaže stara narodna da besplatni saveti vrede koliko i koštaju.

Čemu onda služe teme?

Prvenstveno služe kao vrlo vredan savetnik, izvor inspiracije i vodič. Ako ste mladi i ovo Vam je prvi put da pišete svoj CV. Skinite nekoliko (nekoliko znači više komada a ne prvi na koji naletite i to je to) temi sa neta. Proučite ih i krenite u osvajanje sveta sa osmehom.

Isto tako teme biografije uputiti će Vas u ono što radi „konkurencija“. Ok, ne baš ona najbolja konkurencija. Oni imaju onih pet posto biografija, ali bar ćete znati šta piše donja srednja klasa.

Ali zar ne bi trebalo da CV bude u nekom konvencionalnom formatu?

Na ovo pitanje odgovor je da i ne. Listajući literaturu o job huntingu naći ćete primere koji govore pozitivno o kreativnim i ludim biografijama ALI i isto tako primere koji govore negativno o istima. Zašto je tako. Poslodavci ili osoblje HR kompanija ne vole da traže dobro skrivene podatke u CV-U. Poznata forma istog im olakšava posao. Što ne znači da ne možete biti kreativni. Samo morate naći meru kreativnosti. Postoji jedna reč iz dizajnerskog sveta koju volim da koristim, „overdesign“, reč koja karakteriše dizajn koji je toliko „dizajniran“ da se više ne može upotrebljavati niti ga iko razume. To je ono što morate izbeći kod kreativnog procesa izrade forme svog CV-a.

Dakle balansirate između dvije krajnosti. Jedna je da Vam se niko ne može snaći u CV-u, a druga je da upotrebite već gotovu temu i ispadnete dosadni i lenji.

Šta reći za kraj. Kreirajte CV unutar neke konvencionalne forme. Ali se potrudite sa različitim formatima, fontovima (zapamtite, samo jedan unutar dokumenta), formom naslova i ostalim grafičkim elementima.

Još se verovatno pitate u kojem kompjuterskom formatu slati biografiju. Format .doc od Microsoft office je 100% siguran a ako želite da Vaš CV na kompjuteru poslodavca izgleda identično kao i na Vašem onda je Adobe .pdf prava stvar za Vas

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • kontakt@klikdoposla.com
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima