OGLAS

Ceo dan kopaju kanale za 20 evra

Na uglu Partizanske i Ulice Đorđa Zličića u Novom Sadu, nekadašnjoj najprometnijoj berzi rada na otvorenom, već mesecima se retko ko viđa.

Novosađani su navikli da na ovom mestu u svakom trenutku bude najmanje 50 ljudi koji traže neki fizički posao , ali radnici koji sada pokušavaju da na ovaj način zarade neki dinar najčešče imaju više od pedeset godina, a sve je i manje poslodavaca koji nude posao za pristojnu dnevnicu.

- Kome ja trebam?! Pa ni mladi fakultetski obrazovani ne mogu da nađu posao. Imam 60 godina i nemam pravo na penziju. Gladovaću još bar pet godina i onda će valjda doći i red na mene, pa da mi uruče tu penziju. Naravno ako budem živ – priča Dragan Begić koji godinama dolazi u Partizansku ulicu kako bi zaradio koji dinar da se prehrani. Kaže da mesečno jedva skupi minimalac, jer su dnevnice koje poslodavci nude sve manje.

- Ne odbijam nijedan posao, niti mi je bilo šta teško i u sedmoj deceniji života. Šta drugo da radim?! Ništa ne pada s neba. Najteže je kopanje kanala i prebacivanje nameštaja. Na takvim poslovima možeš da zaradiš do 20 evra za dan. Najniža dnevnica je 400 dinara, a najviša koju sam zaradio je 30 evra– kaže Begić.

Većina radnika koja dolazi u ranim jutarnjim satima na otvorenu berzu rada ne želi da razgovara sa novinarima, jer ih je kažu sramota što su spali na to da mole za posao. Oni drugi koji pristaju da pričaju o svojim sudbinama u većini slučajeva počinju sa setnim prisećanjima iz osamdesetih, kada je sve bilo moguće.

Image courtesy of: pixabay.com

Ostatak teksta pročitajte na sajtu BLIC.RS

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima