OGLAS

Smederevci žive najbolje u Srbiji

Iako je Leskovac najjeftiniji, Smederevo je grad u kojem se sa prosečnom zaradom najlakše namiruju osnovne životne potrebe.

To je pokazalo istraživanje „Blica“ u kojem smo uporedili cena 10 roba i usluga u 10 gradova širom Srbije. Iako su rezultati pokazali da su cene najniže u Leskovcu, kada uporedimo troškove sa prosečnim zaradama, ishod je znatno drugačiji.

Tada se kao najpovoljniji grad za život pojavljuje Smederevo, gde je za jednu platu moguće skoro dva puta izmiriti sve troškove sa našeg spiska. Kraj s krajem najteže spajaju stanovnici Kragujevca, koji zarađuju taman da podmire te troškove. Žitelji Beograda se sa najvećim platama, ali i najvećim izdacima, nalaze u sredini.

U manjim gradovima jeftinija je pijaca, piće u kafićima i hrana u restoranima, a upola manje novca potrebno je izdvojiti i za kuglu sladoleda. Koliko se cene razlikuju, najbolje pokazuju cene taksi prevoza. Tako je za start i jedan pređeni kilometar u Beogradu potrebno izdvojiti 235 dinara, što je tri puta više nego u Novom Pazaru.

Ekonomista Stipe Lovreta objašnjava da je oslabljena kupovna moć ta koja diktira cene.

- Proizvođači i trgovci moraju da se prilagode niskoj platežnoj moći lokalnog stanovništva pa su primorani da spuste cene kako bi prodali robu, a niža je i cena zakupa poslovnog prostora - kaže Lovreta.

I cene kulturnih sadržaja se razlikuju. Dok četvoročlana porodica u Beogradu za bioskop mora da izdvoji do 2.500 dinara, porodično gledanje filma u Leskovcu košta 400 dinara. U najvećem broju gradova cena ulaznice je oko 250 dinara, a poražavajuće je da mnogi gradovi nemaju bioskop.

 

Izvor: BLIC.RS

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima