OGLAS

Evo ko u Srbiji najlakše nalazi posao

Na pitanje za koju se školu ili fakultet opredeliti da bi se brže došlo do posla u Srbiji teško je dati odgovor.

Radno mesto se teško nalazi, a kako sada stvari stoje, najbolje će proći oni koji su se odlučili da u školskim klupama uče za kuvare, medicinsko osoblje ili trgovce, dok je pri izboru visokoobrazovnih institucija najbolja odluka upis na neki od fakulteta na kojima se izučavaju informacione tehnologije, elektrotehnika, medicina i farmacija.

Pogledajte najnovije poslove u oblasti ugostiteljstva na KlikDoPosla.

Pogledajte najnovije poslove iz oblasti prodaje i komercijale.

Iako radnih mesta nema dovoljno za sve koji posao traže, situacija je nešto bolja nego prošle godine jer je, po rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Zorana Martinovića, za prvih devet meseci meseci ove godine s njihove evidencije zaposleno 174.000 osoba, što je 1,5 odsto više nego u istom periodu lane.

“Do radnog mesta najlakše su dolazili oni sa srednjom stručnom spremom, a primetan je i visok nivo zapošljavanja nekvalifikovanih osoba”, rekao je Martinović.

“I dalje su traženi kuvari, trgovci, komercijalisti, medicinsko osoblje, a što se tiče zapošljavanja kadra s visokom stručnom spremom, najviše su se zapošljavali stručnjaci iz oblasti IT-a, inženjeri elektrotehnike, lekari i farmaceuti”, ističe on.

Direktor NSZ-a je kazao da očekuje da će i naredne godine Službi biti na raspolaganju 3,3 milijarde dinara za aktivne mere zapošljavanja. Po njegovim rečima, akcioni plan za iduću godinu je donet, a za mere politike zapošljavanja planirano je 3,3 milijarde dinara, od kojih 500 miliona za osobe s invaliditetom.

“To je iznos koji je bio na raspolaganju i ove godine za te namene. Verujem da će naš budžet biti toliki i da će naš finansijski plan odobriti i Vlada i da će nam taj novac zaista biti na raspolaganju”, rekao je Martinović.

On je ukazao i na to da je anketa o radnoj snazi za drugi kvartal 2015. godine pokazala da je broj nezaposlenih u odnosu na prvi kvartal smanjen 1,3 odsto, a odnosu na isti period prošle godine 2,4 odsto.

“Kada su mere aktivne politike zapošljavanja u pitanju, najviše interesovanja ove godine bilo je za programe stručne prakse i programe novog zapošljavanja. Zahvaljući podsticajima koje NSZ daje poslodavcima, zaposlilo se oko 1.800 osoba. Aktuelni su i javni radovi, u koje je uključeno oko 6.700 lica, a ove godine nezaposleni su pokazali veliko interesovanje za programe samozapošljavanja i u njih se uključilo blizu 3.000 ljudi”, rekao je Martinović.

Izvor: DNEVNIK.RS

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima