OGLAS

Srpkinja iz Francuske pravi lutke beba koje izgledaju kao žive

Srpkinja u Francuskoj, za samo dve godine, postala svetski poznata umetnica u "riborning" tehnici. Najskuplju igračku prodala za 1.250 evra

PROREĐENA kosa novorođenčeta, zatvorene krmeljave oči, ruke podignute visoko pored glave otvorenih šaka u nevinim dečjim snovima. Poput živih beba na fotografijama, ovako izgledaju jedinstvene lutke iz kolekcije "Irena Laminos dol" nastale u radionici Srpkinje Irene Petrović (43) u francuskom gradu Žemonu. Od tehnike oživljavanja, popularnog "riborninga", koji je započela kao hobi pre dve godine, danas dobro živi i po evropskim standardima.

Kada je 2002. otišla iz Obrenovca u Pariz sa porodicom u potrazi za boljim životom, Irena nije ni slutila da će se baviti "oživljavanjem" lutaka u obliku novorođenčadi. Danas je jedina Srpkinja u svetu koja se bavi ovim poslom.

- Po prirodi sam umetnička duša i dugo sam slikala portrete. Onda sam videla lutku izrađenu u tehnici "riborning" i okušala se u njoj. Kupila sam sav materijal i za pola meseca uspela u onom što mnogi ljubitelji lutaka pokušavaju decenijama - napravila sam lutku, nalik živom novorođenčetu. I odmah je prodala - priseća se Irena, koja danas važi za jednu od najboljih umetnika u ovoj neobičnoj tehnici.

 

Tokom dve godine rada iz Irenine male radionice izašle su desetine lutaka, koje su sreću našle u državama širom sveta. Njihovi vlasnici najčešće su kolekcionari, ali i devojčice, koje neretko dugo skupljaju novac, kako bi imale ove skupocene drugarice u svojim krevetićima. Njima su omiljene devojčice i posebnu pažnju posvećuju garderobi.

 

- Kolekcionari insistiraju na detaljima, naročito na kosi i naborima oko očiju i usta, položajima prstiju i linijama na šakama - objašnjava ova umetnica.

- Primetila sam da ih obožavaju i žene sa mnogo dece, ali i one koje ih nažalost nisu mogle dobiti. Nekada na njih gledaju kao na dugo željenu decu, oblače ih i vode računa o njima.

Izrada jedne lutke, koja se kupuje u delovima od bezbojnog vinila, traje najmanje 10 dana uz svakodnevni osmočasovni rad. Početna faza podrazumeva višeslojno farbanje, sa detaljnim oslikavanjem svake vene, kapilara i crvenila do efekta prave kože. Usađivanje kose, dlaku po dlaku, traje čitavih šest dana, ali, kako tvrdi Irena Petrović, to je i presudno za kvalitet svake lutke.

Ostatak teksta pročitajte na sajtu: NOVOSTI.RS

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima