OGLAS

Mađarska otvara 50.000 radnih mesta za PODOBNE STRANCE

Mađarska bi mogla da poveća zapošljavanje stranaca kako bi se izborila sa nedostatkom radne snage, izjavio je ministar ekonomije, ali i dodao da će biti zaposlena "određena vrsta stranaca".

Mađarski ministar ekonomije, Mihalj Varga, izjavio je u intervjuu za dnevnik Heti Valac da "dolaze u obzir stranci čije je kulturno i istorijsko poreklo slično mađarskom" , prenosi Rojters.

 

Država sa manje od 10 miliona stanovnika, ostala je bez 500.000 mladih Mađara koji su napustili otadžbinu u potrazi za bolje plaćenim poslovima u zapadnoj Evropi, navodi britanska agencija.

 

To je uzrokovalo 50.000 radnih mesta u privatnom sektoru za koje je nemoguće naći radnike, a ministar Varga kaže da će radnu snagu dovesti iz EU ili "komšijskih trećih zemalja".

 

"Što se tiče pogođenih profesija, potrebano nam je da privremeno dozvolimo poslodavcima da primaju radnike iz EU, tamo gde se može primijeniti pravilo o slobodi kretanja radne snage ili iz susjednih trećih zemalja", rekao je Varga.

 

To bi moglo da se odnosi na državljane Ukrajine i nekih zemalja sa Balkana. Varga nije precizirao ne koje zemlje misli.

 

Prema analizi koju je 2015. godine sprovela kompanija "Menpauer", Mađarskoj nedostaju vozači, inženjeri, knjigovođe, stručnjaci informacionih tehnologija i zdravstveni radnici.

 

Vlada je pokrenula reforme da bi rešila ovaj problem, ali je potrebno vreme da bi one dale rezultate, rekao je Varga i dodao da je Mađarska pod pritiskom da ne izgubi potencijalne investicije.

Pogledajte naše najnovije oglase za posao

Izvro: blic.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima