OGLAS

Sve o poslovima u restoranima: Plate, uslovi i zanimanja

Sve o poslovima u restoranima: Plate, uslovi i zanimanja 

Da Beograd ima dosta restorana piše i poznati Vašington post koji kaže da Beograd ima preko 5.600 registrovanih restorana

Od luksuznih restorana do malih lokalnih kafana, mogućnosti za zaposlenje u restoranima u Beogradu su ogromne.

Plate u restoranima 

Plate u ugostiteljstvu se značajno razlikuju zavisno od mesta i tipa restorana u kojem je radnik zaposlen. Konobari u Beogradu mogu ostvariti zarade počev od osnovnih 50.000 dinara mesečno, a sa iskustvom, kvalitetom usluge i lokacijom restorana ove cifre znatno rastu. Posebno u luksuznim restoranima, gde je uz fiksnu platu moguć i značajan bakšiš, primanja mogu premašivati i 100.000 dinara mesečno. 

Sa druge strane, specijalizovani zanati poput pica majstora donose konkretniju zaradu, posebno u uglednim picerijama i restoranima sa italijanskom kuhinjom. Pica majstori u Srbiji mogu računati na plate koje počinju od 100.000 dinara i idu naviše, zavisno od ugleda i prometa restorana u kojem rade. 

Očekivana zarada konobara - konobarisanje se isplati 

Konobari u Beogradu zarađuju prosečno između 65.000 i 70.000 dinara, zavisno od restorana. 

Konobarski bakšiš u luksuznim restoranima može dostići i do 1.500 evra mesečno. 

Zarada konobara varira: u pojedinim lokalima može biti oko 50.000, dok u prestižnim mestima prelazi 100.000 dinara. 

Iskusni konobari sa odličnom uslugom u popularnim objektima mogu imati primanja znatno veća od proseka. 

Ukoliko želite da se zaposlite kao konobar pogledajte ponudu oglasa za posao konobara  na našem portalu

Visina zarade pica majstora 

Zarade pica majstora u Srbiji variraju u zavisnosti od njihovog iskustva i veština. Početni iznosi su blizu ceni minimalne mesečne zarade, oko 50.000 dinara, ali sa sticanjem iskustva i reputacije moguće je ostvariti znatno veće prihode. 

Pica majstori u manjim picerijama za svoj rad mogu očekivati platu od oko 100.000 dinara. 

Za one koji zanat usavrše, vrata su otvorena ka bolje plaćenim pozicijama u većim i renomiranijim restoranima. U takvim okruženjima, pica majstori mogu zaraditi preko 120.000 dinara, a njihova zarada često raste proporcionalno reputaciji i kvalitetu pripremljenih pica. Na našem portalu možete pogledati oglase za posao pizza majstora i konkurisati. 

Pored osnovne plate, pica majstori mogu imati dodatna primanja u obliku bakšiša, koji u ugostiteljstvu igraju značajnu ulogu. To dodatno doprinosi atraktivnosti ovog zanimanja u gastronomiji, te nije retkost da se svojom veštinom izdignu u prave umetnike kulinarskog zanata. 

Uslovi rada u ugostiteljstvu 

Uslovi rada u ugostiteljstvu variraju u zavisnosti od same prirode objekta i pozicije. Zaposleni u restoranima, posebno u kuhinji, često rade u zahtevnim i brzim uslovima, sa visokim očekivanjima u pogledu kvaliteta i brzine usluge. Od zaposlenih se očekuje fleksibilnost, sposobnost brze adaptacije na promenljive situacije, kao i visok nivo međuljudskih veština usled neprekidnog kontakta sa gostima. 

Za rad u restoranima nije retkost da su potrebni izdržljivost i fizička sprema, naročito tokom sezonskih špicova kada je pritisak na radno mesto najviši. Radno vreme može biti produženo, te je posvećenost poslu i sposobnost upravljanja stresom često ključna za uspešno obavljanje poslovnih zadataka u ovom sektoru. 

Radno vreme 

Posao u restoranima često podrazumeva smenski rad i veliku fleksibilnost. 

Tradicionalno, restorani imaju dva glavna pika poslovanja – ručak i večeru, što zahteva prilagođavanje radnih sati potrebama objekta. 

Zaposleni su često u situaciji da rade tokom vikenda i praznika, kada je broj gostiju u restoranima veći nego inače. 

Fleksibilno radno vreme može imati i svoje prednosti, poput mogućnosti za dodatne smene i prekovremeni rad, koji se posebno plaćaju. 

Ipak, potrebna je dobra organizacija privatnog života kako rad u restoranu ne bi postao prepreka. 

Mogućnost rapredovanja 

Mogućnosti napredovanja u ugostiteljstvu su dostupne svima koji pokazuju inicijativu i posvećenost. Prve stepenice koje uglavnom osoblje u restoranima pređe su sa pozicija pomoćnog osoblja na pozicije konobara ili šankera. Veća kompleksnost zaduženja i upravljanje timom dolazi sa pozicijama šefa sale, menadžera ili somelijera. 

Uspeh u restoranskom poslovanju zavisi od kontinuiranog učenja i usavršavanja. Često se dešava da se konobari ili kuvari nakon nekog vremena oprobaju kao vlasnici restorana. U ovoj oblasti, radno iskustvo i konkretne veštine su često cenjeniji od formalnog obrazovanja. Zaposleni koji demonstriraju rukovodstvene sposobnosti imaju šansu da brzo napreduju. 

Daljim usavršavanjem i sticanjem specijalizovanih znanja, radnici mogu doseći i vrhunske pozicije u kuhinji poput pozicije šefa kuhinje. Restoranski menadžeri često dolaze iz redova iskusnog osoblja koje razume kompleksnosti ugostiteljstva. Kada postanu priznati u struci, mogućnosti za napredovanje i povećanje zarade značajno rastu. 

Nadalje, za one koji imaju ambiciju da unaprede svoj karijerni put, postoji raznovrsnost kurseva i obuka. Dalje obrazovanje i specijalizacije otvaraju nove mogućnosti za napredovanje unutar ugostiteljskog sektora. 

Zanimanja u restoranima 

Ugostiteljstvo nudi različite pozicije koje zahtevaju specifične veštine i znanja. Konobari, šefovi sale, kuvari i pica majstori predstavljaju samo neke od mnogobrojnih zanimanja unutar ovog sektora. 

Neki od ključnih pozicija u restoranima su i somelijeri, koji su stručnjaci za vina, menadžeri restorana odgovorni za poslovanje, te specijalizovani kuvari poput sushijih majstora ili majstora za pripremu specifičnih nacionalnih kuhinja. Dobra koordinacija i međusobna komunikacija unutar tima su ključ uspeha svakog ugostiteljskog objekta. 

Raznovrsnost zanimanja u restoranima otvara prostor za kontinuirani razvoj i usavršavanje, pružajući prilike za napredovanje i bolju finansijsku stabilnost. Bilo da je početna pozicija pomoćnog osoblja ili kuvara, perspektive za rast i napredak su znatne. 

Školska sprema za konobare 

Oblast ugostiteljstva omogućava zaposlenje i bez formalne školske spreme, što je regulisano i novim odredbama. Međutim, smerovi kao što su Konobar ili Ugostiteljski tehničar pružaju odgovarajuće obrazovanje u srednjoškolskom sistemu. 

Kursevi i radionice nude praktična znanja neophodna za ovu profesiju. Školovanje obuhvata teorijsku i praktičnu nastavu. 

Kroz trogodišnji ili četvorogodišnji program u školama u Srbiji stiče se ne samo znanje serviranja, već i osnove ugostiteljstva, komunikacije s gostima, te ekonomske i pravne aspekte rada. Diploma se stiče polaganjem završnog, odnosno maturskog ispita. 

Pored srednje stručne škole, mnogi konobari svoje veštine bruse kroz radno iskustvo, što je često neprocenjivo. Karijerni razvoj ove profesije zavisi i od ličnih kompetencija i predanosti zaposlenih, kao i sposobnosti brzog učenja i prilagođavanja različitim radnim okruženjima. Vrednovanje praktičnog znanja postaje izraženije u uslovima tržišta koje se brzo menja. 

Kako naučiti zanat pizza majstora 

Učenje zanata pizza majstora traži strpljenje i praksu. 

Za učenje zanata pizza majstora nije uvek potrebna formalna edukacija. Mnogi počinju kao pomoćno osoblje u picerijama, stičući osnovne veštine u pripremi testa i izradi pica. S vremenom, uz mentora i redovnu praksu, ovladavaju kompleksnijim tehnikama kao što su ravnomerno rastezanje testa i pravilno postavljanje sastojaka. 

Iskustvo se stiče redovnim radom u kuhinji. 

Intenzivni kursevi ili radionice mogu ubrzati proces učenja. Praktično znanje i umetnost pripremanja pice često se prenose kroz radionice koje vode iskusni pica majstori, gde polaznici mogu naučiti o doziranju sastojaka, obradi testa i pečenju u kamenim pećima. 

Online platforme nude brojne kurseve za usavršavanje. Pored radionica, brojni online kursevi osmišljeni su da pruže teorijsko znanje i vizuelnu demonstraciju tehnika pravljenja piza. Ove obuke nude fleksibilnost i prilagođavanje tempu učenika, čineći ih praktičnim izvorom informacija za one koji žele da se profesionalno posvete ovom zanatu. 

Bakšiš je deo zarade 

Bakšiš predstavlja značajan deo zarade u ugostiteljstvu, iako se ne može smatrati garantovanim prihodom. Koliki će bakšiš biti često zavisi od zadovoljstva gostiju uslugom, lokacije restorana i njegovog cenovnog ranga. U Beogradu, konobari mogu značajno da uvećaju svoje mesečne prihode bakšišem koji varira od dnevnog pa do iznimno velikog iznosa u prestižnim objektima. 

S druge strane, bakšiš ima dvojaku ulogu – motiviše radnike na bolju uslugu, ali i stvara dodatni pritisak zbog svoje neizvesnosti. Zaposleni u restoranima se, s tim u vezi, često oslanjaju na prihod od bakšiša kako bi "pokrpili" osnovnu platu. U praksi to znači da su restorani sa većim protokom turista ili oni visoke klase često privlačnija opcija za radnike u potrazi za stabilnijim i izdašnijim prihodom. 

Često postavljana pitanja o poslovima u restoranima 

U nastavku su odgovori na neka često postavljana pitanja o poslovima u restoranima. 

Koje su prosečne plate u restoranima? 

Prosečna plata konobara u Beogradu je oko 65.000-70.000 dinara, dok je satnica koja se najčešće nudi na oglasima za posao oko 350-370 dinara. Početna plata je oko 50.000 dinara, a konobari u Beogradu mogu zaraditi i preko 100.000 dinara, zavisno od lokacije i tipa objekta u kojem su zaposleni. 

Koje su kvalifikacije potrebne za posao konobara? 

Diploma konobara se dobija nakon završetka trogodišnje ili četvorogodišnje srednje stručne škole, smer Konobar ili Ugostiteljski tehničar. Međutim, Ministarstvo trgovine i turizma je usvojilo odluku da konobari u restoranima i hotelima mogu da rade bez tražene školske spreme, koja je ranijim zakonom bila obavezna. 

Koliko se može zaraditi kao konobar? 

Minimalna plata konobara u Beogradu iznosi oko 60.000 dinara plus bakšiš, dok oni koji rade u luksuznim restoranima mogu da zarade i do 1.500 evra samo za bakšiš. Na našem portalu postoji deo posvećen poslovima konobara. 

Koje su plate za posao pica majstora? 

U manjim picerijama, pica majstori zarađuju oko 100.000 dinara, dok u većim i poznatijim restoranima, kao i u italijanskim restoranima, mogu zarađivati preko 120.000 dinara. 

Kolike su plate kuvara i konobara u Hrvatskoj? 

Prema procenama turističkog sektora Hrvatske, kuvarima se nudi između 2.500 i 3.000 evra, dok konobari mogu zarađivati od 1.200 do 1.500 evra na mesečnom nivou. 


Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima