OGLAS

Posao u Nemačkoj, Japanu, Mađarskoj - može da vam nađe država. Evo kako!

 

Više od 250 Srba je otišlo na rad u Nemačku posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje od 2013. godine, kada je potpisan Sporazum o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih radnika u ovoj evropskoj državi.

Obrazovna struktura koja preovlađuje prilikom zapošljavanja u inostranstvu je medicinsko osoblje opšteg ili pedijatrijskog smera, srednje stručne spreme. Za takve oglase je veliko interesovanje, kako nezaposlenih tako i zaposlenih i bez obzira na godine starosti, ističu iz Službe.

 

- Ukupan broj naših državljana (medicinskih sestara i tehničara) koji su samostalno pronašli poslodavca, a posredstvom Nacionalne službe pribavili radnu dozvolu u skladu sa pomenutim sporazumom je 139, a na osnovu zajedničke saradnje Nacionalne službe za zapošljavanje i GIZ-a, u okviru projekta „Triple Win“, taj broj iznosi 112 - kažu iz NSZ.

 

U okviru projekta „Triple Win“ odvija se saradnja Nacionalne službe za zapošljavanje, Nemačke agencije za zapošljavanje (BA) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Ovom saradnjom predviđa se zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u bolnicama i drugim ustanovama takvog tipa širom Nemačke.

Posredovanje za zapošljavanje u inostranstvu se obavlja na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem koju prima NSZ od stranog poslodavca, a zatim izdaje oglas koji može da se nađe na sajtu. Ovakvi oglasi su jako popularni, budući da prema nekim podacima svaki drugi Srbin želi da ode iz zemlje.

 

Služba posreduje u spajanju poslodavca i eventualnog zaposlenog, a ako kandidat prođe razgovor, poslodavac je u obavezi da potpiše ugovor o radu  sa kandidatom na jeziku države zaposlenja na osnovu kojeg to lice podnosi zahtev za dobijanje radne dozvole u konzulatu te države u Srbiji. Tako dobijena radna dozvola mu omoguća da se legalno zaposli u državi odredišta i da tamo zatraži izdavanje dozvole za privremeni boravak koja mu omogućava legalan boravak u toj zemlji.

 

- Konačan odabir kandidata je u potpunosti u nadležnosti tog stranog poslodavca - objašnjavaju za "24 sata" u Službi.

 

Pored Nemačke, sa kojom NSZ ima ugovor, Srbi na sličan način mogu da dođu do posla i u drugim državama. Tako na primer profesori engleskog jezika, polukvalifikovani radnici na poslovima obrade kože, medicinsko osoblje, diplomirani farmaceuti i ljudi drugih profila mogu da nađu posao u državama kao što su Japan, Mađarska i druge.

 

- U periodu od 2014. godine do aprila 2015. godine, 11 državljana Republike Srbije je našlo zaposlenje u inostranstvu (pored Nemačke, prim. aut.), a 15 lica je potpisalo ugovore o radu sa poslodavcem, u toku je postupak pribavljanja radnih dozvola. Po osnovu ostalih prijavljenih potreba od strane poslodavaca u toku je realizacija daljih aktivnosti - zaključuju iz NSZ.

Image courtesy of: pixabay.com

 

Izvor: 24sata.rs

 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima