OGLAS

SEZONSKI POSLOVI U CRNOJ GORI Plate od 400 do NEKOLIKO HILJADA EVRA, ali s jednom stvari morate da se POMIRITE

 

Svi misle da sezona u Crnoj Gori počinje od juna i traje do septembra, ali u nekim gradovima je ona mnogo duža. To znači da je i ponuda sezonskih poslova u toj zemlji u jeku, a najveći broj stranaca među sezonskim radnicima su tradicionalno, građani Srbije. Istraživali smo koji se poslovi nude ove sezone u Crnoj Gori, koliko su plaćeni i na koji način naši državljani mogu da dobiju dozvolu za rad.

Pošto je proteklih godina bilo reči o težem dobijanju radne dozvole, tamnošnje agencije za zapošljavanje i menadžeri ugostiteljskih objekata kažu za Klik do posla da dobiti dozvolu uopšte nije problem.

- Dozvola za rad se lako dobija. Potrebna je samo potvrda o nekažnjavanju, ostalo se vadi bez problema i dozvola se čeka maksimalno 15 do 20 dana – kaže za Klik do posla Ivan Kapor iz budvanske agencije NP Link.

Ova agencija najviše budi poslove u Budvi, ali imaju ponudu i u Tivtu, Baru, Ulcinju, Kotoru, a period rada je od tri do šest meseci.

- najviše tražimo kuvare, pomoćne kuvare, pomoćne radnike u kuhinji, konobare i pomoćne konobare, šankere, barmene, sobarice, higijeničare i recepcionere – kaže Kapor.

Ukoliko tražite posao u Srbiji kliknite ovde

Najbolje su plaćeni kuvari – od 600 do 2.500 evra mesečno, a najmanje sobarice i higijeničarke – od 300 do 400 evra mesečno. Naš sagovornk tvrdi da uz sve poslove idu i plaćeni stan, odnosno smeštaj, i hrana.


Goran Petrović, menadžer restorana „Forte Rose“, koji ima višegodišnje iskustvo u zapošljavanju sezonskih radnika, potvrđuje da je sezona u Crnoj Gori gotovo šest meseci.

- U Kotoru, koji je inače jedini grad na primorju gde dolaze kruzeri, prvi uplovljava 21. marta, a poslednji krajem decembra. To znači da su već u martu svi lokali spremni i da je to zapravo start turističke sezone u prestonici crnogorske kulture. Nešto kasnije, polovinom maja, počinje sezona u Tivtu gde je turistički kompleks Porto Montenegro, sledi Budva oko 1. juna, i sezona traje do decembra. U ostalim gradovima sezona počinje najkasnije 1. jula – kaže Petrović. 

On dodaje da je nemoguće navesti tačan broj sezonskih radnika iz Srbije, ali spominje se „brojka od oko 40.000 radnika iz Srbije, BiH i Makedonije, a ima i ruskih sezonskih radnika, koji slede talas turista iz te zemlje.  

Proteklih godina, potvrđuje Petrović, bilo je velikih problema oko prijave stranih državljana, ali je to sada olakšano, jer postoji određen broj sezonskih radnika koji mogu da se zaposle, i taj broj je tačno određen po gradovima.

- Procedura za prijavu radnika je da sezonac ima uredna dokumenta - pasoš, potvrdu iz policije o nekažnjavanju i diplomu škole. Čim stigne u Crnu Goru, mora da prijavi boravak u roku od 24 sata, a poslodavac mora da podnese zahtev za dobijanje dozvole za strance.

Nakon određenog vremena, radnik dobija privremenu ličnu kartu za boravak i rad u trajanju od šest meseci ili godinu dana – kaže Petrović i dodaje da je kazna za neprijavljivanje radnika od 500 evra za radnika i od 2.800 evra za poslodavca.

Što se tiče plata, Petrović kaže da kuvarima varira od 600 do 1.800 evra, pomoćnim kuvarima od 350 do 600, roštilj majstorima od 600 do 1.000 evra, šankerima od 400 do 600 evra, recepcionerima oko 450 evra, dok na zaradu od oko 600 evra mogu da računaju pekari i mesari. Hostese ispred restorana i prodavci sladoleda plaćeni su oko 400 evra. 

Plata zaivisi i od poznavanja jezika, iskustva i nivoa profesionalnosti, kao i od – lokala ii hotela u kome radite. 

Najveći problem za crnogorske ugostitelje je menadžment lokala, koji je jako teško naći.

- Tu spadaju menadžeri restorana, šefovi kuvara, šefovi recepcije kao i upravnici hotela. Njihove plate variraju od 1.000 do nekoliko hiljada evra. Oni moraju biti na vrhunskom nivou. Moram da naglasim da za pomenute plate, većina ljudi u restoranima radi 10 do 12 sati dnevno, bez slobodnog dana, tako da to nije, kao što neki zamišljaju, odlazak na more – kaže Petrović.

Smeštaj je svima, kaže, obezbeđen, ili dobijaju naknadu od 50 do 100 evra za isti, a radne dozvole neretko ne plaćaju poslodavci, jer imaju loše iskustvo da zaposle radnika, plate dozvolu za njega i nakon dobijanje iste, radnik ih napusti, a on na njegovu dozvolu ne može da dovede drugog. Radnici ne treba da brinu da li će biti prijavljeni, jer su kazne rigorozne pa poslodavci neće da rizikuju.

Po završetku turističke sezone, ponuda poslova se ne završava, kaže on, jer počinje sezona gradnje, pa se otvaraju radna mesta za hiljade građevinskih radnika svih zanimanja od zidara, tesara, armirača, fasadera, molera, keramičara, gde se plaća po satu – od tri do četiri evra. 

 

PosaoPlata u evrima

Kuvar600-2.500

Pomoćni kuvar350-800

Roštilj majstor600-1.000

Pica majstori600-1.000

Pomoćni radnik u kuhinji 300-500

Konobar350-600

Pomoćni konobar300-350

Šanker400-800

Sobarice350-450

Higijeničarke300-400

Recepcioneri400-450

Pekari i mesari400-600

Građevinski radnici 3-4 evra na sat

Menadžeri restorana i hotela 1.000-nekoliko hiljada evraAutor: Igor Avramović, Klik do posla

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima