OGLAS

SAJBER ČOBANIN On živi u Salzburgu, a ovce su u Petrovcu. Njegova ljubav to nije moglo da zaustavi, pa svoje stado prati PREKO KAMERA

 "Pričali su mi roditelji da sam kao dete od dve i po godine, dok je moj otac držao ovce, odlazio u štalu da ih puštam da ne budu zatvorene. Ta ljubav prema ovim životinjama traje od rođenja do dana današnjeg i mislim da neće prestati do smrti - ovako priču o bavljenju stočarstvom počinje Milorad Milić (57) iz okoline Petrovca na Mlavi. Kako živi u Salzburgu, on je svoju ljubav popeo na viši nivo, pa direktno iz Austrije prati šta rade ovčice u Srbiji i preko kamera.

 -Interesujući se za ovce proučavao sam razne vrste i naišao na jednu posebnu - istočnofrizijsku. Ona je zato što se navodno ne može aklimatizovati na naše uslove, zabranjena u Srbiji. Ipak, ja sam još 2008. godine želeo da na bilo koji način donesem ovu vrstu u Srbiju, pa sam ih prošvercovao - objašnjava Milić i dodaje da je to bio dugotrajan proces, jer se prvo zaputio na Kelebiju sa četiri ovce ove vrste.

Tu je, kako objašnjava, klečao pred carinikom da ga pusti, ali on nije dozvolio. Na kraju se zaputio na Horgoš, gde je posle mnogo peripetija, došao do jednog čoveka koji je pristao da tri ovce preveze u Srbiju, a on je jedno poklonio prvom domaćinstvu pored granice. Ceo put trajao je gotovo 48 sati

- Jedina stvar koju sam prošvercovao za sve ove godine su ovce i za njih sam spreman i u zatvor da idem, jedino zbog njih - kaže Milorad.

Ukoliko tražite POSAO u Srbiji kliknite OVDE

Tako je sve počelo i do danas ta želja za oporavkom stočarstva nije prestala. Ipak, pojavio se jedan problem - Milorad nije mogao da pronađe adekvatnog čobanina koji bi se posvetio tom poslu na pravi način.

 - Angažovao sam više ljudi, ali oni su to radili kratko i onda lutali po selu i nisu ih pazili pa sam do sad već dva stada morao da raspustim. Jedno od ta dva sam poklonio jednom mladom čoveku koji se i danas uspešno bavi ovčarstvom i zbog toga mi je puno srce - priča Milić i dodaje da je onda morao da pribegne drugoj metodi. 

Sajber čobanin

 

Milorad je angažovao ženu koja vodi računa o hranjenju stoke, a za sve ostalo je zadužen on. Pitate se kako kad je u Austriji? Vrlo jednostavno - postavio je šest kamera.

 - Razvio sam sistem da po celom imanju, štali i pašnjacima imam kamere koje pokrivaju gotovo sve. To me je koštalo 2.800 evra, ali ne kajem se, jer u svakom trenutku mogu da vidim šta se zbiva, pa ako je nekoj ovčici loše, odmah zovem jednog mladića koji je veterinarski tehničar da uskoči i pomogne šta treba - kaže Milorad, a na pitanje koliko vremena provodi ispred kamera, kaže da kada ne radi, to zna i da bude ceo dan, pa ne prati jedino kad spava.

Ukoliko tražite POSAO u Srbiji kliknite OVDE

Trenutno ima 20 ovaca i 33 jagnjeta i trenutno mu se ovaj biznis ne isplati mnogo, ali on smatra da ako neko ima 100 ovaca i maksimalno im se posveti, može da prehrani jednu četvoročlanu porodicu i da mu ostane dosta novca sa strane.

Jedini cilj kojem teži je da dođe kod svojih ovaca, a to će uraditi kada ode u penziju.

- Ostalo mi je još dosta do tog trenutka, ali čim se to desi, ako treba, ići ću i peške do njih. To mi je najveći cilj - kaže Milić i dodaje da cela njegova porodica je uz njega zavolela ovce.

On ima veliku porodicu, čak petoro dece i desetoro unučadi, a u Austriji je punih 34 godine. Za sve to vreme nije zaboravio svoj kraj. On je jednog ovna poklonio manastiru na Fruškoj Gori, a do kraja ove godine trebalo bi i nekoliko jaganjaca.

 U planu mu je da ugradi dronove koji će mu pomoći da ima još bolju preglednost njegovih ovčica.

 - Nikada nisam želeo sebe da promovišem, samo ono čime se bavim, da vide drugi ljudi i pokušaju da se osećaju bolje, kao ja što se osećam - kaže Milorad i zaključuje da svako može da uspe, samo ako to želi.

 

Autor: Klik do posla

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima