OGLAS

VODIČ ZA SEZONSKE POSLOVE Evo kako u inostranstvu da zaradite i do 2.000 evra

Ukoliko vam sezonski poslovi u Srbiji ne donose zadovoljavajuću zaradu, pokušajte da se snađete “preko”! Branje jagoda i malina u Finskoj, rad u polju špargli u Velikoj Britaniji, konobarisanje u Crnoj Gori, vožnja rikši u Majamiju, posao na prekookeanskim kruzerima, lov na krabe ili vađenje nafte na bušotinama u Severnom moru, samo su neki od sezonskih poslova koje možete raditi u inostranstvu, a osim što možete bolje da zaradite, prednost je što vam je to prilika da proputujete svet.

Filip Pljakić (24) dve godine je proveo u Americi, napravio malu pauzu, i jedva čeka da ponovo krene na dalek put.


- Pre dve godine sam se prvi put prijavio za rad u Americi. Roditelji su mi pozajmili 2.200 evra za avionsku kartu, troškove aranžmana, razgovor za vizu, a ostatak sam ostavio za osnovne potrebe dok ne primim prvu platu. Poslali su me u Severnu Karolinu, gde sam radio u hipermarketu na skladištenju i sortiranju voća i povrća. Plaćali su me 9,5 dolara po satu, a kada sam radio prekovremeno 15 dolara - kaže Filip, koji je potom radio za komunalnu zajednicu, noseći kante do ulice kako bi đubretarima bilo lakše da ih pokupe.

Meni je cilj bio da proputujem Ameriku, od rada u Srbiji to nikad ne bih mogao. Za četiri meseca sam zaradio 10.000 dolara i od tih para posetio sam Majami, Vašington, Los Anđeles, Njujork, i pored toga usavršio engleski jezik. Sada idem kako bih skupio novac za auto - navodi Filip i apeluje da je uvek bolje da se student ranije prijavi, jer je veća mogućnost da dobiju kvalitetnije poslove. On je samo jedan od više hiljada mladih koji su se zarad posla otisnuli miljama daleko.


A ljudi se sve češće se odlučuju za sezonske poslove u najudaljenijim zemljama sveta. Za plate koje uveliko prevazilaze ovdašnje spremni su i na rizik. Lov na krabe jedan je od najunosnijih poslova, a ko je spreman da rizikuje život, tokom jedne sezone može da zaradi više od 50 prosečnih plata. Na naftnim bušotinama zarada ide i do 60.000 evra. Rad u „Grand kazinu“ u Tanzaniji plaćen je između 2.000 i 3.000 dolara.

Za one koji bi ipak da budu bliže kući, ili bar na istom kontinentu, agencije nude posao u Nemačkoj, Španiji, Grčkoj, Crnoj Gori. Jovanka Dragičević, iz jedne agnecije za posredovanje, objašnjava za “Alo!” da najveća potražnja tokom leta vlada za poslovima konobara, kuvara i sobarica.


Sezonski radnici najlakše mogu da otputuju u Crnu Goru, gde za mesec dana mogu da zarade oko 500 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Poželjno je da govore ruski, nemački ili italijanski, a engleski se podrazumeva. Kuvari mogu da zarade i 800 evra. Tražimo i radnike za rad u najelitnijim hotelima u Dubaiju, i to od najnižih pozicija, vratar, čuvar plaže, pa do pomoćnika kuvara. Najmanja zarada je oko 500 evra, a može da ide i do 2.000 nezavisno od vrste posla, jer dobijaju i bakšiš, a dobijaju i za takozvane zasluge - objašnjava ona.

Image courtesy of: pixabay.com

 

Ostatak teksta pročitajte na sajtu: alo.rs

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima