Dodatni posao: Najbolji načini za unapređenje finansijske situacije

Istražite 10 najefikasnijih načina za poboljšanje svoje finansijske situacije kroz dodatni posao i optimizujte svoje strategije pretrage poslova.

Pronalaženje dodatnog posla

Različiti načini pretrage za posao, uključujući online portale za posao i novine, mogu vam pomoći da pronađete različite dodatne poslove. Efikasno korišćenje filtera pretrage može uštedeti vreme i pomoći da se fokusirate na poslove koji najviše odgovaraju vašem profilu i veštinama.

"Aktivno koristeći online portale za posao i profesionalne mreže, poput Klikdoposla i LinkedIna, povećavate vidljivost svog profila i šanse za pronalaženje odgovarajućeg posla."

Profesionalne mreže poput LinkedIna nude mogućnosti za uspostavljanje kontakta sa potencijalnim poslodavcima i prateći relevantne kompanije, mogu se otkriti nove prilike za dodatni posao. Održavanje ažuriranog profila sa svim vašim veštinama i iskustvima može privući poslodavce koji traže kandidate poput vas.

Pretraživanje oglasa za posao

Ključ za efikasnu pretragu oglasa za posao leži u razumnom korisćenju filtera pretraživanja i pravljenju prilagođenih alerta za poslove koji su relevantni za vaše veštine i interesovanja.

Oglasi za posao

 • Podešavanje filtera prema tipu posla, lokaciji, plati, radnom vremenu i industriji    
 • Praćenje oglasa relevantnih kompanija    
 • Pravljenje prilagođenih alarma za poslove prema vašim veštinama i interesovanja    
 • Postavljanje dnevnih ili nedeljnih oglasa o novim poslovima.    
 • Korištenje više platformi za pretragu oglasa

Korišćenje profesionalnih mreža

Optimizacija Klikdoposla i LinkedIn profila i aktivno umrezavanje igraju ključnu ulogu u pronalaženju dodatnog posla. Strategija uključuje izgradnju privlačnog profila ali i efikasno komuniciranje sa potencijalnim poslodavcima.    

 • Redovno ažurirajte svoj Klikdoposla i LinkedIn profil sa novim veštinama i dostignućima    
 • Budite aktivni na profesionalnim mrežama i učestvujte u grupnim diskusijama    
 • Preko LinkedIn mesenger-a i preko profila poslodavaca na portalu Klikdoposla šaljite personalizovane poruke potencijalnim poslodavcima    
 • Koristite profesionalne fotografije za profil i naslovnu stranicu    
 • Pratite kompanije za koje želite da radite i učestvujte u relevantnim diskusijama na njihovim stranicama

Freelancing

Freelancing nudi priliku da dodatni posao pretvorite u glavni izvor prihoda. Kroz ovo iskustvo, možete se posvetiti radu na sebi i svojim veštinama, ostvarujući nezavisnost i finansijsku sigurnost. Na našem portalu su popularni freelance poslovi kao i dodatni posao na 4 sata.

Izrada portfolio sajta pomaže vam da efektivno predstavite sebe i svoj rad. Prezentovanje prethodnih projekata i veština privlači potencijalne klijente, i dodatno poboljšava vaše šanse za uspeh na freelancing platformama.

Pronalaženje poslova na freelancing platformama

Postoji nekoliko popularnih freelancing platformi gde možete pronaći razne poslove, ali trebali biste biti obazrivi na eventualne prevare. Budite sigurni da uvek proveravate autentičnost poslova i klijenata pre nego što se obavezete na saradnju.    

 • Posvetite vreme istraživanju klijenata i poslova    
 • Ne prihvatajte poslove koji zahtevaju plaćanje unapred    
 • Upotrebite navedene freelancing platforme za zaštitu svojih prava i plaćanja    
 • Uvek uspostavite jasan dogovor o poslu i definisanje očekivanja sa klijentom

Sezonski poslovi

Istraga prednosti i nedostataka sezonskih poslova je korak neophodan pre nego što se odlučite za ovaj tip dodatnog posla. Dobro poznati benefiti uključuju fleksibilnost u radnom vremenu i priliku za zaradu, dok nedostaci mogu biti nestabilnost i nedostatak beneficija.

Da biste pronašli najbolje plaćene sezonske poslove, preporučljivo je redovno pratiti oglasne table različitih firmi i razgovarati sa aktuelnim i bivšim sezonskim radnicima. To vam može pružiti uvid u najbolje mogućnosti za maximiziranje vašeg profita.

Rad na eventima ili festivalima

Rad na događajima i festivalima pruža vam priliku za izgradnju široke mreže kontakata. Ova vrsta posla može obogatiti vaš životopis i pomoći vam da steknete dragoceno iskustvo.

Da biste uspešno radili na događajima ili festivalima, potrebne su vam brojne veštine, uključujući komunikaciju, organizaciju, timski rad i fleksibilnost. Sve su to veštine koje poslodavci vrlo cene.

Koje dodatne poslove možete da obavite?

Kada tražite posao ili želite da promenite posao, važno je razmotriti i koje dodatne poslove možeteate. Ovo može biti korisno kako biste povećali svoje mogućnosti zapošljavanja i stekli dodatno iskustvo u različitim oblastima.

Evo nekoliko ideja za dodatne poslove koje možete obavljati:

1. Freelancing: Ako imate određene veštine poput pisanja, dizajna, programiranja ili prevodjenja, možete raditi kao slobodnjak. Postoje mnoge platforme na kojima možete pronaći poslove na projektima i raditi kao nezavisni profesionalac.

2. Tutorstvo: Ako imate znanje i veštine u određenoj oblasti, možete se baviti tutorstvom. Možete podučavati strane jezike, matematiku, nauke ili bilo koji drugi predmet koji poznajete dobro. Ovo je posebno popularno među studentima koji žele da zarade dodatni novac.

3. Rad na internetu: Postoji mnogo načina da zaradite novac putem interneta, kao što su ankete, pisanje članaka, prodaja proizvoda ili usluga online, affiliate marketing, i još mnogo toga. Važno je pronaći oblast koja vam odgovara i koju možete uspešno da radite i budete radnik na internetu.

4.Prodaja ručno rađenih proizvoda: Ako imate veštine u izradi ručno rađenih proizvoda poput nakita, odeće, ili dekoracija, možete ih prodavati online ili na lokalnim sajmovima i tržištima. Ovo je pouzdani način da zaradite dodatni novac i istovremeno se bavite kreativnim hobijem.

5.Izdavanje soba ili stanova: Ako imate slobodan prostor u svom domu, možete ga iznajmiti putem platformi poput Airbnb-a. Ovo je posebno popularno u turističkim destinacijama ili u blizini univerziteta, gde postoji potražnja za privremenim smeštajem.

6.Vožnja putem aplikacija za deljenje vožnje: Ako imate automobil i slobodno vreme, možete se registrovati kao vozač na aplikacijama poput Cargo ili Yandex i zaraditi novac vozeći druge ljude. Ovo je fleksibilan način za zaradu dodatnog novca, posebno ako imate fleksibilno radno vreme.

7.Prodaja starih ili nekorišćenih predmeta: Ako imate predmete koje više ne koristite, možete ih prodati online putem platformi poput Limunda ili Kupinda. Ovo je odličan način da se oslobodite nepotrebnih stvari i zaradite novac u isto vreme.

8.Pisanje bloga ili vodjenje YouTube kanala: Ako imate interesantne teme o kojima želite da pišete ili snimate video sadržaj, možete pokrenuti blog ili YouTube kanal. Kroz monetizaciju sadržaja i saradnju sa brendovima, možete zaraditi novac od svog sadržaja.

9.Rad na platformama za mikroposlove: Postoje platforme poput Fiverr-a ili Upwork-a gde možete ponuditi svoje usluge za male poslove kao što su dizajniranje logotipa, pisanje članaka ili kreiranje grafika. Ovo je odličan način da zaradite dodatni novac i steknete iskustvo u svojoj oblasti.

10.Investiranje: Ako imate nešto novca koji možete da uložite, možete razmotriti mogućnost investiranja u akcije, nekretnine ili druge oblike investicija. Ovo može biti dugoročna strategija za poboljšanje vaše finansijske situacije.

11. Studentski poslovi su odličan način za sticanje radnog iskustva i dodatne zarade tokom studiranja.


Gde se mogu naći honorarni poslovi?

Postoji nekoliko mesta gde možete pronaći dodatne poslove, bez obzira da li ste kandidat koji traži posao, želite da promenite posao, ili ste nezaposlena osoba koja traži posao. Takođe, ovo može biti od koristi i studentima koji traže posao tokom studija. Evo nekoliko mesta na kojima možete prći dodatne poslove:

1. Online platforme za zapošljavanje: Postoji mnogo online platformi koje se specijalizuju za povezivanje poslodavaca i kandidata. Neke popularne platforme u Srbiji uključuju besplatan Klikdoposla, Halo oglasi, i LinkedIn. Ove platforme često pružaju pretraga, mogućnost da pretražujete najnoviji otvorene pozicije prema kategorijama i filtrirate rezultate prema svojim preferencijama.

2. Lokalne novine i oglasne table: Proverite lokalne novine i oglasne table u vašem gradu ili opštini. Često se ovde objavljuju oglasi za dodatne poslove u lokalnim preduzećima ili malim biznisima.

3. Freelancing platforme: Postoji mnogo online platformi koje povezuju poslodavce i freelancere. Registracijom na ovim platformama možete pronaći različite vrste dodatnih poslova, kao što su pisanje članaka, grafički dizajn, prevodilački poslovi i mnogi drugi. Ove platforme vam omogućavaju da radite od kuće i prilagodite svoje radno vreme na brz povoljan način prema svojim potrebama.

4. Socijalne mreže: Iskoristite moć socijalnih mreža kao što su Facebook, LinkedIn i Instagram kako biste pronašli dodatne poslove. Pratite stranice i grupe koje se bave zapošljavanjem ili freelancingom i redovno proveravajte objave. Takođe, možete koristiti ove platforme da promovišete svoje veštine i usluge kako biste privukli potencijalne poslodavce.

5. Kontaktirajte lokalne preduzetnike: Ako postoji neki lokalni preduzetnik ili mali biznis koji vas interesuje, kontaktirajte ih direktno i pitajte da li imaju potrebu za dodatnom radnom snagom. Ovo može biti posebno korisno ako imate specifične veštine ili znanja koja su im potrebna.

6. Radite kao tutor ili instruktor: Ako imate određeno znanje ili veštine u određenoj oblasti, možete razmotriti mogućnost rada kao tutor ili instruktor. Ovo može uključivati podučavanje jezika, muzike, sporta ili bilo koje druge veštine koju posedujete.

7. Pronađite sezonske poslove: U zavisnosti od sezone, mnoge kompanije i preduzeća imaju potrebu za sezonskim radnicima. Ovo može uključivati poslove u turizmu, ugostiteljstvu, poljoprivredi ili prodaji. Proverite lokalne oglase ili se obratite direktno kompanijama kako biste saznali više o ovim mogućnostima.

8. Učestvujte u istraživanjima ili anketama: Postoje kompanije koje plaćaju ljude da učestvuju u istraživanjima ili popunjavaju ankete. Ovo može biti dobar način da zaradite dodatni novac, a istovremeno pružite povratne informacije o proizvodima ili uslugama.

9. Pronađite posao preko agencija za zapošljavanje: Agencije za zapošljavanje često imaju informacije o otvorenim radnim mestima i mogu vam pomoći da pronađete dodatni posao. Registrujte se kod nekoliko agencija i redovno proveravajte njihove ponude.

10. Pokrenite sopstveni posao: Ako imate preduzetnički duh i želite da budete svoj gazda, razmislite o pokretanju sopstvenog posla. Identifikujte potrebe i praznine na tržištu i razvijte poslovni plan kako biste započeli svoju preduzetničku avanturu.

11. Učestvujte u programima za stažiranje: Mnoge kompanije i organizacije nude programe za stažiranje koji vam omogućavaju da steknete radno iskustvo i istovremeno zaradite novac. Ovo može biti odličan način da se upoznate sa određenom industrijom i steknete vredne veštine.

Da li dodatni poslovi obezbeđuju dovoljno prihoda?

Dodatni poslovi mogu obezbediti dodatne prihode, međutim, da li će ti poslovi biti dovoljni zavisi od različitih faktora.  Prvo, zavisi od toga koliko sati nedeljno možete posvetiti dodatnom poslu. Ako imate puno radno vreme ili druge obaveze, možda nećete imati dovoljno vremena za dodatni posao i samim tim prihodi neće bitivoljni. Drugo, zavisi od vrste dodatnog posla. Neki poslovi plaćaju dobro, dok drugi mogu biti manje plaćeni. Treće, zavisi od vaše veštine i iskustva u određenoj oblasti. Ako imate veštine koje su tražene na tržištu rada, verovatno ćete biti u mogućnosti da pronađete dodatni posao koji vam može obezbediti dovoljno prihoda. Međutim, ako nemate odgovarajuće veštine ili iskustvo, može biti teže pronaći dobro plaćeni dodatni posao. Takođe je važno napomenuti da je konkurencija na tržištu rada velika, posebno za dodatne poslove. Stoga je važno da budete konkurentni i istaknete se od drugih kandidata.

Koja je minimalna plata za dodatni posao?

Minimalna plata za dodatni posao u Srbiji zavisi od nekoliko faktora kao što su vrsta posla, obim radnog vremena i u kojoj oblasti se nalazi poslodavac.

U skladu sa Zakonom o radu, minimalna zarada za posao iznosi 60% minimalne zarade za rad na puno radno vreme. Trenutno, minimalna zarada za rad na puno radno vreme u Srbiji iznosi 32.126 dinara bruto, što znači da minimalna zarada za dodatni posao iznosi oko 19.275 dinara bruto. Međutim, važno je napomenuti da se ovi iznosi redovno menjanju i mogu se razlikovati u zavisnosti od promena zakona ili posebnih sporazuma u određenim sektorima. Stoga je uvek preporučljivo proveriti aktuelne informacije kod nadležnih institucija ili sindikata.

Da li porezi treba da se plaćaju za dodatni posao?

Pitanje da li porezi treba da se plaćaju za dodatni posao nije jednostavno, jer zavisi od različitih faktora. U Srbiji, kao i u većini zemalja, postoji obaveza plaćanja poreza na dodatni posao, ali postoje i izvesni uslovi i izuzeća.

Pre svega, važno je razumeti da je svaki prihod koji ostvarite, bilo da je to od osnovnog ili dodatnog posla, podložan oporezivanju. Zakon o porezu na dohodak građana propisuje da se svi prihodi, uključujući dodatni posao, oporezuju prema određenim stopama. Ove stope se mogu razlikovati u zavisnosti od visine prihoda i drugih faktora.

Međutim, postoje i određena izuzeća i olakšice koje možete iskoristiti kako biste smanjili iznos poreza koji treba da platite za dodatni posao. Na primer, ukoliko ostvarujete prihode od autorskog ili naučno-istraživačkog rada,možete se kvalifikovati za poreske olakšice. Takođe, postoje i određeni limiti do kojih možete ostvariti prihode bez plaćanja poreza.

Važno je da se informišete o poreskim propisima i pravilima u vezi sa dodatnim poslom kako biste bili u skladu sa zakonom. Preporučljivo je da se konsultujete sa poreskim stručnjakom ili advokatom kako biste dobili tačne informacije i savete u vezi sa vašom specifičnom situacijom.

U svakom slučaju, neophodno je da vodite evidenciju o prihodima i rashodima koje ostvarujete od dodatnog posla kako biste mogli pravilno da izračunate iznos poreza koji treba da platite. Takođe, redovno plaćanje poreza je važno kako biste izbegli eventualne kazne i probleme sa poreskom upravom.

Na kraju, porezi treba da se plaćaju za dodatni posao, ali postoji mogućnost korišćenja izuzeća i olakšica kako biste smanjili iznos poreza. Informišite se o poreskim propisima i konsultujte stručnjaka kako biste bili u skladu sa zakonom i izbegli probleme sa poreskom upravom.

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

 • [email protected]
 •  
 • Radno vreme:
 •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima