OGLAS

Srbi više neće da rade za 30.000 dinara

U poslednjih nekoliko meseci na sajtovima za zapošljavanje osetno je manji broj kandidata koji se prijavljuju za najslabije plaćene poslove. I dok je do prošle godine bilo relativno lako naći zaposlene na honorarnim poslovima u trgovini, na poslovima pakovanja ili jednostavnijim fizičkim poslovima, sada se za minimalnu platu, ili nešto malo više, nezaposlene skoro uopšte ne interesuju.

U beogradskim zadrugama za zapošljavanje za „Klik do posla“ potvrdili su da je  sve manje zanimanje za najjednostavnije poslove, i objasnili kako to tumače.

 

Zaposleni u Omladinskoj  zadruzi “Bulevar” su primetili da je manji odziv kandidata  za posao kad je plata manja od 30.000.

- Ima  više razloga  zašto je to tako. U poslednjih nekoliko godina došlo je nekoliko stranih kompanija koje su zaposlile značajan broj ljudi, drugi razlog je odlazak naših studenata u Ameriku i skandinavske zemlje preko Work and travel agencija. Zatim, turistički radnici u sezoni idu u Crnu Goru i Grčku. Jedan broj studenata ide na razmenu studenata u Kinu. Značajan broj studenata ili nezaposlenih u letnjoj sezoni ide u berbu voća po celoj Srbiji. Jedan broj studenata ili nezaposlenih lica se oslanja na roditelje i ne pokušava da se zaposli sve dok ima izvor primanja preko najbližih sa kojima živi – objašnjavaju u ovoj zadruzi za Klik do posla.

 

Deo kandidata zadovoljan početnom platom od 35.000

 

Oni dodaju da je činjenica da su u Beogradu i nekim  gradovima Vojvodine plate veće u odnosu na jug Srbije, te da je deo kandidata zadovoljan početnom platom od 35.000 dinara za jednostavne, dnevne poslove koji ne zahtevaju visoku kvalifikaciju. Oni koji počnu da rade za manje, spremni su na to samo ako postoji tendencija da im plata poraste, u suprotnom menjaju firme, nekad čak i zbog 1.000 ili 2.000 dinara više, dodaju u „Bulevaru“.

Jedini način da poslodavac zadrži dobre radnike, jeste da sam podgine cenu rada. U suprotnom ili će da se suoči s velikom fluktuacijom zaposlenih, ili sa nižim kvalitetom rada.

I u ostalim zadrugama sa kojima smo razgovarali, potvrdili su da su kandidati sve manje spremni da rade za 30 „crvenih“.

 Najnoviju ponudu poslova pogledajte OVDE

 

Za veću platu su spremni da rade više ili da se prekvalifikuju

 

- Čini se da ljudi nisu spremni i ne žele da rade za plate koje su poslodavci spremni da plate za određenu vrstu posla. Zapravo sve češće se dešava da na pozicije koje oglašavamo i gde se plate kreću oko 30.000 dinara, nemamo dovoljan broj zainteresovanih za rad – kažu za „Klik do posla“ u omladinskoj zadruzi „Danivizard“.

U razgovoru sa zaposlenima u ovoj zadruzi su saznali da su oni spremni da rade i duplo, ili da se prekvalifikuju, da bi zaradili više.

- Sve češće dolaze sa zahtevima da se prijave za poslove čija početna plata nije ispod 40.000 dinara. Takvu početnu platu mogu pronaći isključivo sa iskustvom i u oblastima knjigovodstva, građevinarstva, programiranja i bankarstva. Razlozi za to, prema našim procenama su povećana minimalna cena rada u Srbiji, migracija radne snage, kao i mogućnost honorarnog rada, ad-hok angažovanja gde za povremeno angažovanje za par dana zarade tu istu platu – kažu u „Dainvizardu“.

 

Očekivanja kandidata oko 25 odsto veća od plate koju nude poslodavci

 

U agenciji „Workforce group“ kažu da se svako dnevno susreću sa činjenicom da su očekivanja kandidata u proseku oko 25 odsto veća od plate koju je definisao poslodavac.

- S druge strane, danas je veliki izazov naći kandidate koji su raspoloženi da rade bilo koji posao za minimalnu cenu rada. Posebno kada govorimo o studentima, njima nije bitna potreba pooslodavca jer uvek mogu da sačekaju poslove gde su bolje plaćeni, a gde su poslodavci fleksibilniji po pitanju radnog vremena – kažu u ovoj agenciji.

Oni dodaju da je danas izuzetno teško naći dobrog radnika, ne zato što ih nema, već zato što znaju svoju vrednost i odbijaju da rade za male plate.

- Ovo važi i za radnike u proizvodnji, isto koliko i za IT kadar. Radnik jeste trošak, ali trošak koji doprinosi rastu i razvoju firme. Radnik koji je zadovoljan uslovima i odnosom poslodavca prema njemu, će se mnogo više zalagati i truditi na poslu, pa samim tim i obezbediti poslodavcu očekivani profit – objašnjavaju.

Obični građanin, kako kažu, ne vodi se prosečno platom već sumom novca koja mu je potrebna da zadovolji životne potrebe.

- Odliv radno sposobnog stanovništa dovodi do toga da kandidati koji ostaju u Srbiju znaju da je sve manje radne snage i odbijaju da rade za male zarade u nadi da će poslodavci biti prinudjeni da povećaju satnice- dodaju u „Workforce“.

 

 Najnoviju ponudu poslova pogledajte OVDE

 

Šta kandidati mogu da ponude za više para?

 

Međutim, ima i direktora zadruga koji drugačije razmišljaju.

- Realno ima istine u tome da 30.000 u prvi mah zvuči kao mala zarada, ali uzmite u obzir da se traže većinom studenti za privremeno-povremene poslove kojima nije poenta da se životno obezbede već da steknu radne navike i da ponešto nauče (plaćena praksa), zarade za letovanje, zimovanje, garderobu ili izlaske. Oni ne rade na poslovima velike odgovornosti, ali rade u velikim kompanijama gde treba da steknu i određene kontakte za kasnije ozbiljnije zaposlenje sto se u praksi pokazalo kao veoma bitno – kaže za „Klik do posla“ Igor Jovanović, direktor zadruge „Nefertiti“.

On dodaje da svakako da povećanje zarada na zemlji utiče i na mlade, ali smatra da bi oni morali „prvo da se pokažu na određenom radnom mestu, pa onda zahtevaju bolje uslove“

- Sad druge strane, imamo smanjenje nezaposlenosti u Srbiji i realno osetan manjak radne snage za pojedine poslove ili privredne grane, pa tu samo tržiste nameće veće početne zarade – dodaje Jovanović.

Po njihovim anketama, kandidati su zadovoljni poslovima od oko 38.000 do 43.000 startne zarade.

- Za takve poslove imamo mnogo veći broj prijava, ali za te zarade poslodavci traže mnogo više od kandidata koji bez prethodnog iskustva ne mogu da se snađu najbolje od starta i ostavljaju loš utisak, pa se opet vraćamo na prethodno rečeno – zakljućuje Jovanović.

 

Kolike mesečne plate nude zadruge

- ugostiteljstvo od 40.000 do 50.000

- trgovina 35.000

- administracija 40.000

- fizički poslovi - dnevnica 2.500

- spremanje poslovnih prostorija – 300 dinara sat

- proizvodnja i pakovanje robe - 40.000

- vozači - 40.000

(izvor: zadruga Danivizard)

 Pronađite posao uz pomoć našeg filtera za platu

 

Šta još odbija kandidate, osim plate

Zaposleni u agenciji „Workforce group“ objasnili su da plata nije jedini razlog neprijavljivanja kandidata. Ovo su dodatne stvari koje ih odbijaju od posla:

 

Rad za minimalnu cenu sata često nije isplativ za kandidata, pogotovo kada su u pitanju ugovori o privremenim i povremenim poslovi gde radnik nema plaćen prevoz, topli obrok, regres.

- Kandidati nisu zainteresovani da rade za poslodavce koji, iz bilo kog razloga, nisu na dobrom glasu

- Lokacija igra izuzetno važnu ulogu. Za razliku od pre 20 godina, kandidati biraju poslodavca koji je blizu njhovog mesta prebivališta.

- Smenski rad i rad vikendom u većini slučajeva odbija kandidate.

 

 Ukoliko želite da postavite oglas na našem sajtu pogledajte ponudu OVDE

 

Za koliko su mladi spremni da rade?

- Studenti ne žele da rade poslove za manje od minimalno 150 dinara na sat, fizički poslovi minimalno 200 dinara na sat.

- Radnici u proizvodnji očekuju min 35.000-40.000 dinara mesečno

- Radnici u prehrambenim prodavnicama, koji rade 6 dana u nedelji, očekuju u zavisnosti od iskustva i do 45.000 dinara

- Viljuškaristi sa sertifikatom ne žele da rade ispod 50.000 dinara

- Vozače je danas gotovo nemoguće pronaći jer oni masovno odlaze u inostranstvo za izuzetno dobre satnice

(izvor: Workforce group)

 

 Ukoliko želite da postavite oglas na našem sajtu pogledajte ponudu OVDE

 

Autor: Igor Avramović, Klik do posla

 

 

 

 

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima