Odlazak na razgovor za posao- intervju za posao

Odlazak na razgovor za posao jeste pregovaranje

Ono što se dogodi u prostoriji u kojoj se obavlja razgovor za posao najviše će uticati na odluku hoćete li baš vi dobiti potencijalni posao ili ugovor. Šta dakle treba da uradite kako bi povećali svoje šanse za uspeh? 

Iako je razgovor za posao ujedno i prilika da saznate određene informacije i razmislite o tome da li možete da sarađujete sa ljudima koji su vas pozvali na intervju, vaš glavni zadatak jeste da impresionirate vrednošću svoje biografije i superiornošću svojih talenata i veština.

Ne radi se ovde samo o vašoj prezentaciji planirah aktivnosti u slučaju da vas angažuju. Razgovor za posao je proces ubeđivanja i kandidat treba da koristi sva raspoloživa, etički  ispravna sredstva uticanja na druge pre nego pogleda koji se otvoreni konkursi za posao. Razgovor za posao treba da bude promišljen i uglađen pokušaj da se prevaziđu problemi sa specifičnom publikom, kako bi se stiglo do željenog cilja.

Šta treba da učinite kada dobijete poziv za intervju?

Često nažalost, razgovor za posao liči na sastanak prodavca i kupca, u kome prodavac ima bledu predstavu o tome šta prodaje, a kupac samo okvirno shvatanje onoga što treba da kupi. Nije ni čudo, stoga, što se takvi susreti neretko završavaju suzama – uglavnom zbog nesposobnosti obe strane da slušaju, razumeju i procenjuju.

Ushićenje koje vas može obuzeti zbog toga što ste pozvani na razgovor možda će splasnuti ako se upitate:“ Šta nedostaje?“ Ili drugačije:

Šta su mi rekli? Šta je to što prećutkuju?

Znate mesto, datum, vreme i ime sagovornika. To je sam minimum informacija potrebnih da odete na jedan razgovor. Koji delovi slagalice nedostaju?

Nikada ništa ne pretpostavljajte. Možda ćete se naći pred komisijom, ili pred jednim ili dvoje ljudi. Sama činjenica da o njima ništa ne znate, može vas paralisati.

Vama će svakako biti poznato vreme početka intervjua ali, osim ako ne pitate, nećete raposlagati informacijama o tome koliko vremena je predviđeno za svakog kandidata ili koliko će vas ukupno biti. Ukoliko, recimo, saznate da imate na raspolaganju 30 minuta i da ste četvrti na listi od sedmoro, to će vam pružiti izvesnu psihološku sigurnost. Možete zatražiti i da vas prime ranije, odnosno, da budete drugi jer su istraživanja pokazala da je to za vas daleko povoljnije nego da budete četvrti ili šesti.

Postoje li pisane informacije vezane za njihov 'problem' – takozvani 'opis posla'? To što je  navedeno u opisu posla skoro nikad nije prava slika stvari. Ipak, ukoliko postoji, i uspete da do njega dođete pre sastanka, bićete u neznatnoj prednosti u odnosu na druge kandidate koji ne znaju ni toliko.

Šta znate o kompaniji kupca? Korišćenje interneta i vebsajtova je u redu, ali zašto ne zatražiti da vam nešto pošalju, recimo godišnji izveštaj o poslovanju? Pripremite se najbolje što možete.

Komunikacija tokom intervjua

Prodavati samog sebe nije ništa više od vežbe komunikacije. Kada dobijete pozivnicu za neki sastanak, kurtoazija i poslovni bonton nalažu da im potvrdite svoje prisustvo. Ovde imate priliku da osvojite neki dopunski poen i 'steknete prijatelja među dželatima'.

To možete uraditi pomoću telefonskog poziva, npr: „Zovem vas da vam kažem da ću sa zadovoljstvom doći kod vas na razgovor 13. maja u 14h. Postoji i nekoliko stvarčica koje bih volela da razjasnim,  ali ako sada nije zgodno, mogla bih da nazovem kasnije...“  Ukoliko osetite da ste naleteli na osobu voljnu da ćaska, možda ćete uspeti da izvučete i nešto dodatnih informacija. „Pretpostavljam da ste dobili gomilu prijava za ovo radno mesto?“ Ključna pitanja na koje treba da dobijete odgovor su sa kim ćete razgovarati i koliko dugo će se sastanak trajati – sve dodatno, čist je bonus.

Ipak, ne opuštajte se prerano. Pošaljite i pismenu potvrdu svog dolaska. Recimo, nešto kao „Shodno Vašem pismu od 25. aprila i potonjem razgovoru sa Vašom sekretaricom, pišem Vam kako bih potvrdila da ću sa zadovoljstvom doći na sastanak sa Vama i gospođom Marković, 13. maja u 14h. Zahvaljujem vam se unapred što ćete mi poslati informacije o radnom mestu i Godišnji izveštaj, koje ću pažljivo pregledati.“

Pisanje pisama davno je izašlo iz mode, ali nemojte potcenjivati njegovu vrednost kao sredstva komunikacije kada prodajete sebe. Prednosti pisma su u tome što je ličnije, intimnije i otmenije. Znam da je ovo dosadno, ali time ste već uznapredovali u odnosu na one koji se ni toliko nisu potrudili.

Četiri važna saveta:

Ako se ne pripremite, budite spremni na neuspeh. Da bi ste bili sigurni u to da će vaš mentalni stav biti pozitivan, napravite sopstveni plan akcije u četiri koraka, na osnovu sledećeg:

Uvek imajte na umu svoje ciljevei budite iskreni i samouvereni u vezi sa njima. Nikad ne pretpostavljajte da osoba sa kojom razgovarate zna šta traži.

Čuvajte se dobronamernog saveta, 'budi ono što jesi'. Ovo je najgori mogući savetkoji neko može da vam dà uoči razgovora za posao. Za različite prilike koristimo različitu garderobu. Svidelo se to vama ili ne, vi idete na intervju sa ciljem da se prodate i  tamo ćete reći šta god bude potrebno kako bi ste do svog cilja došli.

Na prvom sastanku svi prodavci su isti. Na papiru, neko će možda imati bolje kvalifikacije. Na sastanku uživo, to se može preokrenuti u prvih tridesetak sekundi.

Nemojte se osećati ugroženim zbog manjka kvalifikacija ili iskustva. Oni kojima posao biva ponuđen nisu uvek za njega najbolje osposobljeni  – ali, su uvek ti koji su uspeli najbolje da se prodaju.

Dobro je da se pred sastanak osećate malo 'nervoznim'.  Pustite vaše konkurente da budu izbezumljeni od nervoze a vi razmišljajte o pobedi.

Šta posle razgovora za posao?

Ukoliko ne dobijete posao, to ne znači obavezno i kraj intervjua. Razmislite o tome da im pošaljete pismo slično ovom:

„Prirodno je da sam razočarana činjenicom da ovaj put nisam izabrana da radim u vašoj kompaniji. Ipak, želela bih da Vam zahvalim na tome što ste me primili na razgovor. Uživala sam u našem susretu  i moja želja da radim za Vas ni sada nije ništa manja; molim Vas, stoga, da me imate u vidu ukoliko se u budućnosti ukaže prilika za ponovnim susretom na obostrano zadovoljstvo.“   

Nekoliko napomena o odgovorima na potencijalna pitanja

Recite mi nešto o sebi?

To je odlično pitanje, ali samo ako ste pripremljeni da na njega odgovorite! Ono će postaviti standard za ostatak razgovora. Ako odgovorite dobro, postavićete solidan temelj za nadogradnju. Istovremeno, to će biti standard i vašim konkurentima, jer postoji velika verovatnoća da će biti pitani isto.

Ukoliko ste ne pripremljeni, uhvatiće vas nervoza i nećete znati odakle da počnete, a onda ćete se raspričati i nećete znati gde da stanete. Postarajte se da uvek razmislite o ovom pitanju. Korisno bi bilo i da pribeležite tačke koje biste želeli da istaknete u odgovoru na ovo ili slična pitanja.

Pitanja koja se tiču vaše vizije

To vam je blanko-ček – ispunite ga! Pazite dobro na to kako ste shvatili njihove potrebe. Upitajte se, šta je razlog zbog kog bi vas zaposlili? Istaknite šta mislite da bi mogli za njih da učinite, oslikajte budućnost.

Dva minuta – to je, otprilike, vreme za koje možete da prodate poprilično toga ako ste usredsređeni i ispoljite entuzijazam. Zapitajte se: „Ako im ovo kažem, šta bi moglo da bude sledeće pitanje?“ Uz solidnu pripremu vi biste, zapravo, mogli da inicirate pitanja koja vam najviše odgovaraju.

 Koja je vaša najbolja osobina?

Ovo pitanje je pravo blago, zato ga zgrabite oberučke. Pitanje može biti postavljeno i u obliku: „Navedite mi razlog zbog kog bih trebalo da vas zaposlim“. Pripremajući svoj odgovor zapitajte se: „Na osnovu onoga što znam o njima, šta je to što bi oni želeli da bude moja najbolja osobina?“ Potrudite se da imate bar dva primera kojima ćete rečeno potkrepiti.

Koja je vaša najveća slabost?

Ovo pitanje je stvarno monstruozno, a njegova suština je opet ista: 'Zbog čega treba da vas zaposlim?' Priznajte nešto praktične prirode što vam neće naneti štetu. Recimo: „Ponekad me moj muž/žena/partner optužuje da ne umem da uspostavim ravnotežu između rada i zabave, pa pretpostavljam da bi trebalo da u rasporedu ostavim malo više mesta za odmor, ali ja zaista uživam radeći.“ 

Ili

„Da ste me to pitali pre samo godinu dana, sigurno bih vam odgovorila da moje veštine prezenovanja nisu dobre. Prezentacije su bile suštinski deo posla i ja sam imala neviđenu sreću jer je moj šef bio voljan da mi pomogne. Sada u njima zaista uživam. Ne mislim da slabosti predstavljaju problem ako ih na vreme otkrijemo i poradimo na njima.“

Pitanja koja vi treba da postavite

Šta bi ste vi mogli njih da pitate? Sigurno ćete već nešto smislili i sami ali neće biti zgorega da u svoj 'arsenal' uvrstite i neke od sledećih:

„Proučila sam vaš vebsajt i poslednji Godišnji izveštaj ...“

„Zbog čega je ovo radno mesto postalo upražnjeno?“

„Šta bi bio moj prioritet u ovoj ulozi?“

„Ukoliko me primite i posle šest meseci u izveštaju o mom radnom učinku pročitate, 'ovaj kandidat je prevazišao naša očekivanja učinivši sve potrebno pa i više od toga' - šta bi bilo to što sam uradila?“

„Uživala sam u razgovoru i ubeđena sam da bih ovaj posao mogla uspešno da obavljam, ali da li vi možda sumnjate u to da sam ja pogodna osoba?“

„Kada ćete mi se javiti?“

 

Preuzeto iz "MANAGEMENT News and Views" - mesečni e-zine Skills Trening Centra.


Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima