5 načina da razvalite na intervjuu za posao

Uskoro imate intervju za posao koji želite? Postoji pet načina da ostavite odličan utisak na svog potencijalnog poslodavca. Ovo su stvari koje su upravo poslodavci istakli kao presudne kada biraju kandidate koje će pozvati ponovo ili ih zaposliti.

1. Prolaze oni koji su pozitivni i profesionalni

Intervjui za posao su, isto kao i biografija i propratno pismo, kratak opis onoga što vi donosite za sto. Pripremite se da tokom intervjua budete ne samo maksimalno koncentrisani, već i pozitivni. Čak i "smoreni" izraz lica može da pokvari odličan CV, kao i preterano veštačko smeškanje. Izrazite normalnu, prirodnu dozu entuzijazma za posao i za priliku koja vam se nudi, bez obzira što u sebi možete da joj nađete i neke mane. Jednostavno, ne dozvolite da se to vidi.

Naprimer, možda konkurišete za posao u drugoj firmi jer niste zadovoljni atmosferom kod svog sadašnjeg poslodavca. Smislite kako ćete odgovorite na pitanje zašto menjate posao, a da ne bacite drvlje i kamenje na svog prethodnog poslodavca - to niko ne ceni. Izjava bi mogla da zvuči ovako: "Imao sam odlično iskustvo na svom trenutnom radnom mestu, ali sam zainteresovan da radim u većoj firmi, gde mogu da proširim listu svojih odgovornosti".

2. Neka vas zapamte

Budite sigurni da vi niste jedina osoba koju intervjuišu za taj posao. posle nekog vremena, za ispitivača svi kandidati počinju da liče jedni na druge. Da biste se izdvojili iz mase, morate da poznajete sebe i svoje najjače strane. Šta biste mogli da uradite, a uklapa se sa vašom ličnošću, da ostanete duže u pamćenju svog potencijalnog poslodavca? 

Ukoliko ste organizovana osoba, mogli biste nekako da mu ilustrujete tu svoju sposobnost, naprimer da mu pokažete vaš planer ili raspored i plan za projekat na kome ste radili. Ukoliko ste komunikativni i lako gradite nova poznanstva, onda pokažite da poznajete nekog iz firme u kojoj konkurišete, ili nekog iz iste branše koga bi poslodavac mogao da poznaje (samo, pazite - to nikako ne sme da bude neko ko bi o vama mogao da kaže bilo kakvu lošu reč).

3. Odložite razgovor o plati

Dobra je ideja da ovo pitanje poslodavcu odložite dok ne budete napredovali dalje u procesu intervjuisanja. Sačekajte dok poslodavac ne shvati da ste odlični za njegovu firmu i ne poželi da vas zaposli. Onda pregovarajte. I tada je najbolje da probate da ih prinudite da oni vama ponude platu. To, kao što znate, nije uvek moguće, ali vredi pokušavati. 

Razlog za ovo je to što vi, kao kandidat, izgovaranjem cifre zapravo postavljate gornju granicu vaše plate. Niko vas neće platiti više nego što tražite, a sva je prilika da će ponuda poslodavca biti niža. 

Sa druge strane, ako poslodavac prvi kaže cifru, onda je to vaša najmanja moguća plata. A nadalje možete da raspavljate o većoj. 

Primer odgovora kad vas pita za željenu platu: "Spreman sam na kompenzaciju koja je u granici razumnog, siguran sam da ćemo se dogovoriti. Trenutno želim da se fokusiram na ono šta vi zapravo tražite. Koje su osobine nekog ko je savršen za ovajk posao?"

4. Ispričajte unapred smišljene priče

Tokom intervjua slušajte potrebe ispitivača i kompanije. Da li traže inovativnost ili da budete konzistentni? Da li su u fazi rasta kompanije ili u fazi održavanja rezultata? Koji su njihovi problemi? Šta najviše žele?

Kada utvrdite šta je to najvažnije kompaniji i ispitivaču, onda ćete želeti da istaknete kako se baš vi uklapate u njihov plan i kako možete da im pomognete da postginu svoje ciljeve. Nije loše da razmislite unapred i pripremite "nastup" na temu svojih uspeha do tada, da biste znali koje priče najbolje ilustruju zašto ste baš vi za njih najbolji kandidat.

5. Održite razgovor živim, izbegavajte pauze

Mnogi veruju da to što nisu dobili ponudu predstavlja kraj intervjua, ali ne mora da znači. Upravo ste proširili svoju mrežu kontakata. Kapitalizujte te veze i smišljate druge načine na koje možete da sarađujete. Ovaj savet najbolje "pali" u slučajevima kada osećate da ste zasnovali jaku i prirodnu vezu sa onim ko vas je intervjuisao. Nije retka situacija da ljudi ne dobiju posao za koji su konkurisali, ali pozovu intervjuera na kafu ili ručak, i dobiju neki drugi posao u istoj kompaniji. 

Primer: "Uživao sam u našem razgovoru, i voleo bih da ostanemo u kontaktu". 

Ne zaboravite da su intervjui obično zamarajući. Učinite sve da budete dobro raspoloženi do kraja razgovora. Ne očajavajte ako jedno pitanje ne priđe onako kako ste hteli. Dignite glavu i nastavite. 

Srećno!

Autor: Mindbodygreen/I.A.

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima