Evo šta treba da znate DA BISTE SE ZAPOSLILI u Nemačkoj, Švedskoj ili Norveškoj

Švedska je voljna da zapošljava i radnike iz zemalja koje nisu članice EU, a sve što je dovoljno jeste pasoš i dogovor sa poslodavcem. Posao se nalazi putem direktnog kontakta sa poslodavcem u ovoj zemlji ili pomoću oglasa na internetu.

- Sistem iseljeničkih viza u Švedsku ne postoji. Dovoljno je da jedan član porodice nađe posao i to je uslov da u Švedsku ode cela porodica - kaže Marija Danić iz odeljenja za migracije u Švedskoj ambasadi.

Za odlazak u ovu zemlju potreban je samo pasoš, a ostali uslovi, poput plate i radne dozvole, se dogovaraju sa poslodavcem. Zainteresovani mogu da nađu posao preko sajta ec.europa.eu/eures gde je poslodavac obavezan da oglasi radno mesto.

 

Posao je moguće naći i pomoću poznanika i rodbine koji već rade u Švedskoj. Poznavanje jezika nije obavezno za sve struke, posebno ako se radi o zanatima, ali je poznavanje engleskog prednost.

Za poslove koji zahtevaju diplomu fakulteta, poput lekara, potrebni su znanje jezika i nostrifikacija diplome i ona otprilike traje oko pola godine u proseku.

 

Gotovo slično je i u Norveškoj, gde je prosečno radno vreme oko 7,5 sati dnevno, ali je uz nadoknadu moguće raditi i prekovremeno. Plata se dobija jednom mesečno, a godišnje ima 30 dana odmora.

 

Građani koji žele da rade u Nemačkoj takođe moraju sami da nađu firmu koja će ih zaposliti - prelistavanjem štampe i kontaktiranjem agencija za zapošljavanje, kao i preko sajta jobboerse.arbeitsagentur.de.

Prednost imaju oni koji tečno govore nemački jezik. Prosečna neto plata u toj zemlji iznosi oko 2.000 evra. Troškove eventualnog lekarskog pregleda i prevoza najčešće snosi vlasnik firme.

 

 

Život u ovim zemljama, inače, je skup. U Norveškoj i Švedskoj skuplji je i do 20 odsto u proseku nego u Nemačkoj.

 

- Za kiriju, komunalije, prevoz i hranu odlazi oko 40 odsto zarade. Prosečna stanarina je oko 600 evra, a garsonjera se može naći i za 400. Građevinski radnik može da zaradi oko 2.500, koliko i nastavnik, dok stomatolog zaradi i duplo više. Najbolje je ako stan i troškove deli troje ljudi - priča J. Simonović koja u Švedskoj radi na održanju zgrade.

 Deficitarna zanimanja (Nemačka)IT stručnjaciMašinski inženjeriElektroničarElektričariElektroinstalaterVodoinstalateriLekariMedicinske sestreNegovatelj starijih osobaNegovatelj bolesne dece

 Deficitarna zanimanja (Švedska)Medicinske sestre i lekariStomatoloziKnjigovođeKuvariPekariMoleriGrađevinski tehničari i inženjeriElektroinženjeriIT sektor

 Deficitarna zanimanja (Norveška)IT stručnjaciKuvariPekariGrađevinski tehničari i inženjeriMedicinske sestre i lekari

Izvor: 24sata.rs

Foto - Image courtesy of:  imagerymajestic /FreeDigitalPhotos.net 

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima