Pet grešaka koje vas koštaju napretka u karijeri

U svakom poslu je teško napredovati, posebno ako imate jaku konkurenciju. Ali, ako ne napredujete, uglavnom ste sami krivi. Čak neke stvari koje radite, a ne primećujete ih, mogu da vas koštaju bolje pozicije u firmi. 

Ovo su te greške:

1. Previše ste kritični

Živimo u vremenu kada nam socijalne mreže dozvoljavaju da komentarišemo sve potpuno iskreno, pa je mnogo lakše biti kritičan nego tražiti rešenje. Teškoće prihvatajte kao izazove i mogućnosti da napredujete i učite, a vaš šef će to znati da ceni. Utisak koji ostavljate je daleko bolji, nego da večito budete onaj koji se žali i stvara negativnu atmosferu.

2. Ok ste sa trenutnim stanjem

Radite sve ono što vam se daje da radite, posvećeno, tačno i precizno, a ipak drugi napreduju i prestižu vas na korporativnoj lestvici? Problem je upravo to - radite sve što vam se kaže, ali ne i više od toga. Niti pokušavate da budete efikasniji, pa da to što radite uradite sa manje vremena i sredstava, niti preuzimate nove obaveze. Potpuno je pogrešan stav - radiću više kad mi više plate. Šef obično očekuje da radite više i pokažete posvećenost, bez obzira na novac, pa vas tek onda nagradi. 

3. Ne znate da se bavite politikom

Jeste politika nešto čime većina ljudi ne želi da se bavi jer je "prljava", ali morate to da radite, čak i u svojoj firmi. U većini slučajeva, vaš šef je već odredio koga će da unapredi. Sve se svodi na to da vas nadređeni voli i da baš vi budete baš taj ili ta. Morate da "igrate" da bi vas zapamtio i nagradio. To podrazumeva malo ulagivanja, i malo glume, ali to je politika. 

4. Previše postižete na poslu

Neki pokušavaju da dođu do unapređenja tako što rade deset puta više nego što treba, pa su frustrirani jer nisu promovisani na neku važniju stratešku ili menadžersku poziciju. Međutim, time što radite previše, sebi nanosite štetu, jer ćete biti viđeni kao vredan radnik, ali ne i neko ko može da preuzme ozbiljniju ulogu koja ne zahteva više fizičkog rada, već više strateškog promišljanja.  Razmišljajte kako da doprinesete uspehu tima ili rezultatima cele kompanije. Onda ćete moći i da zagrizete jaču ulogu u njoj. Jako je važno i da budete timski igrač. 

5. Ne oblačite se za tu ulogu

Da direktori vode računa o površnim stvarima kao što je oblačenje njihovih zaposlenih, potvrđuju i istraživanja. Nedostatak stila ili  neurednost i te kako vas mogu koštati boljeg radnog mesta i bolje plate. Mladi misle da je dovoljno da izgledaju "kul" i da nose duks s kapuljačom. To će stvoriti utisak da ne želite da se uoozbiljite, pa će neko s kravatom koga prezirete ugrabiti vaš posao. Nemojte da vas to začudi. Rekli smo vam kako stvari stoje.

Autor: Klik do posla/IA

Još saveta vezanih za karijeru pročitajte u našoj rubrici KARIJERA.

Najčitanije vesti u vezi zapošljavanja u Srbiji pronađite na ovom linku.

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima