OGLAS

Svaki Srbin čezne za poslom u državnoj firmi

Za svaki efektivan sat rada u javnim preduzećima radnici dobijaju po 809 dinara u proseku, a za isto vreme zaposleni u privatnoj firmi zaradi 226 dinara. Pored velike razlike u prosečnoj plati između državnih i privatnih firmi, tu je i činjenica da se u državnoj firmi radi četiri sata dnevno manje (u proseku).

MILINA - Analize Centra za istraživanje u privredi pokazuju da se u Srbiji u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Istovremeno se kod privatnika radi efektivno sedam sati i 18 minuta, dakle skoro četiri sata duže.


Ako tome dodamo da je prosečna plata u javnim preduzećima 67.380 dinara, a kod privatnika 39.000, računica pokazuje da su zaposleni na budžetu države za svaki efektivan sat plaćeni tačno tri i po puta više nego njihove kolege u privatnom sektoru. U celom javnom sektoru, gde je prosečna plata 50.000 dinara zarada po satu bila bi dva i po puta veća.

Zaposleni u javnom sektoru kažu da posao u državnim firmama nosi brojne privilegije, a da su najvidiljivije visoka i redovna plata, te siguran posao i stalan radni odnos.

- I kad firme nemaju dinara u budžetu, radnicima je dobro. Pogledajte gubitaše, poput Srbijagasa - plate su daleko veće od prosečne, a posluju uz gubitke i subvencije države - kaže naš sagovornik.

S. R. radi u komunalnom preduzeću i godišnje ima 25 radnih dana odmora, 10 više nego što bi imao kod mnogih privatnika.

- Za noćni rad i rad praznikom dobijem 135 odsto dnevnice. Preko sindikata besplatno imamo pet dana u banji, a istovremeno nam idu i dnevnice. Topli obrok i markica se podrazumevaju, a na naknadu imamo pravo i u slučaju smrti najbližeg. Tad od firme i sindikata dobijemo oko 50.000 dinara - kaže naš sagovornik. Državna služba uglavnom podrazumeva redovne doprinose, te bonuse, jubilarne nagrade i 13. platu. Profesori, recimo, dobijaju dnevnice na ekskurzijama koje u inostranstvu iznose i do 35 evra po učeniku za šest dana.

Javni sektor

- 1,7 miliona zaposlenih u Srbiji

- 740.000 zaposlenih u javnom sektoru

- 160.000 procenjeni višak u javnom sektoru

- 39.000 dinara prosečna plata kod privatnika

- 50.500 prosečna plata u javnom sektoru

- 67.380 prosečna zarada u javnim preduzećima

 

Razlika u radnom vremenu i plati (Državna firma - Privatna firma)

- Prosečna plata  67.380 - 39.000

- Radnih sati dnevno  3h 45 m - 7h 18m

- Zarada po satu/efektivno  809 - 226

Ostale vesti

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima