Kako treba da izgleda biografija CV

Kako treba da izgleda biografija CV

Ukoliko nemate ujaka,mamu, tatu, prijatelja ili nekog drugog rođaka na visokoj političkoj poziciji ili nekoj drugoj poziciji unutar željene ili prijateljske kompanije morate se osloniti na vlastitu snagu. 

Kako bi uopšte došli do mogućnosti pristupiti kvalifikacijskom i selekcijskom procesu morate se kvalitetno predstaviti potencijalnom poslodavcu.

Za to služi CV. Biografija ili Cv (latinski Curriculum vitaea) je Vaš prvi utisak koji ostavljate na svog poslodavca ili na nekog radnika selekcijske kompanije. Trud koji morate uložiti da bi Vaš CV ličio na nešto, nemerljivo je mali prema rezultatima koje možete sa istim postići. Ovaj članak se neće osvrtati o tome šta napisati, već izgledom i oblikom (formom) same biografije.

Kao prvo morate odabrati formu biografije. Internet je pretrpan stranicama,blogovima i sličnim mestima koja nude već gotove teme (template) za izradu biografija. Rezultat je da kada otvorite konkurs za radno mesto dobijete u 95% slučajeva ili CV napravljen prema  temi sa moj posao neta ili nepismenu i nečitku žvrljotinu u pet minuta sročenu na pola strane. Živa istina, potrudio sam se i pogledao 312 biografija kojih imam na kompjuteru a dobio sam ih kao prijavu za konkurs koji smo nedavno imali! Onih pet posto (što je porazna brojka) se potrudilo.

Šta to sve znači? Dakle imamo 312 biografija, 15 ih je stvarno dobro napravljeno, 103 su brljotine. 

A ostali svi su slični ko jaje jajetu.

Želite biti deo mase? Ne želite se isticati po ničemu. Ne verujem! Setite se kada Vas je netko zapilio sa 1034 iste fotke sa letovanja. Bilo Vam je dosadno? Poslovi? Oglasi za posao ?Koliko ste fotki zapamtili? Dve, zanimljive i dobre?? Moram li dalje objašnjavati??

Dakle kako dizajnirati dobru biografiju za posao?

Budite originalni i istaknite se od drugih.

Besplatne teme biografija Vam ovo neće omogućiti. Vi se u principu prodajete potencijalnom poslodavcu. Dakle dajte sve od sebe da se izdignete iz mase. Pokažite da ste originalni, kreativni, da možete doneti ono nešto drugo u svet oko sebe. Besplatne teme biografija ne koštaju bezveze ništa. Uostalom kaže stara narodna da besplatni saveti vrede koliko i koštaju..

Čemu onda služe besplatne teme za pravljenje CV?

Prvenstveno služe kao vrlo vredan savetnik, izvor inspiracije i vodič. Ako ste mladi i ovo Vam je prvi put da pišete svoj CV. Skinite nekoliko (nekoliko znači više komada a ne prvi na koji naletite i to je to) sa neta. Proučite ih i krenite u osvajanje sveta sa osmehom.

Isto tako te teme biografija uputiće Vas u ono što radi „konkurencija“. Ok ne baš ona najbolja konkurencija. Oni imaju onih pet posto biografija, ali bar ćete znati što piše donja srednja klasa.

Ali zar ne bi trebao CV biti u nekom konvencionalnom formatu??

Na ovo pitanje odgovor je da i ne. Listajući literaturu o job huntingu naći ćete primere koji govore pozitivno o kreativnim i ludim biografijama .Ali i isto tako primere koji govore negativno o istima. Zašto je tako. Poslodavci ili osoblje selekcijskih kompanija ne vole tražiti dobro skrivene podatke u biografijama. Poznata forma istog im olakšava posao. Što ne znači da ne možete biti kreativni. Samo morate naći meru iste. Postoji jedna reč iz dizajnerskog sveta koju volim koristiti, „overdesign“, reč koja karakteriše dizajn koji je toliko „dizajniran“ da se više ne može upotrebljavati niti ga iko razume. To je ono što morate izbeći kod kreativnog procesa izrade forme svoje biografije.

Dakle balansirate između dve krajnosti. Jedna je da Vam se nitko ne može snaći u biografiji, a druga je da upotrebite već gotovu temu i ispadnete dosadni i lenji.

Šta reći za kraj?

Napravite biografiju unutar neke konvencionalne forme. Ali se potrudite sa različitim formatima, fontovima (zapamtite samo jedan unutar dokumenta), formom naslova i ostalim grafičkim elementima.

Još se verovatno pitate u kojem kompjuterskom formatu slati biografiju. Format .doc od Microsoft office je 100% siguran a ako želite da Vaš CV na kompjuteru poslodavca izgleda identično kao i na Vašem onda je Adobe .pdf prava stvar za Vas.

 

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima