MAKAR U TEORIJI: Šta poslodavac NE SME da vas pita?


Malo je toga što poslodavac, koji ne drži do profesionalnosti, danas ne pita kandidata za posao. No, zakonski, slika je drugačija.

"Poslodavac ne može od kandidata da zahteva podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, odnosno dostavljanje isprava i drugih dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos", jasan je Zakon o radu.

 

Ali mnogim poslodavcima to nije sveto, pa su najličnija pitanja česta praksa, ali i traženje brojnih pisanih isprava.

 

"Prvo poligraf, pa da pričamo"

- Kada sam išao na razgovor za posao za jedan market, prvo su mi tražili da donesem kopiju lične karte, i to su mi par puta ponavljali, da bez toga ne dolazim. A prvo pitanje tamo je bilo: da li biste se podvrgli poligrafskom ispitivanju ako bi bilo potrebno. Objasnili su mi da često imaju manjak u kasi, i da žele da svi radnici budu radi da dobrovoljno izvrše ovaj test, ako bude potrebno, priča nam Marko Đ. koji na kraju nije dobio posao u spornom marketu.

 

Kaže da je iza njega, i desetine kandidata ostala hrpa kopiranih ličnih karti na stolu poslodavca.

 

"Rizik"

Javna je tajna da poslodavce zanima, naročito kod žena, da li su udate i u kom periodu planiraju proširenje porodice, ali sve to spada u, makar normativno, zabranjeno polje interesovanja poslodavca.

 

- Meni se čini da pripadam toj "rizičnoj" grupi, i da će firma pre primiti ženu koja je ostvarena kao majka, u nekim kasnim tridesetim. Ipak, nikad na intervjuima nisam lagala da ne želim da imam porodicu, to je normalno, kaže Zorana (29) iz Novog Sada.

Pravna država

 

Za američke poslodavce je zabranjeno da postave bilo kakvo pitanje o tome da li kandidati za posao imaju decu i da li ih planiraju u budućnosti. Umesto toga, kandidatima mogu postaviti pitanja o tome da li postoji nešto u životu kandidata što bi moglo da ga spreči da putuje zbog posla.

Stručnjaci savetuju

- Ako odbijete da odgovorite na lična pitanja, zadržaćete ponos i integritet, ali nećete dobiti posao, savetuju  HR stručnjaci.

 

- Bolja alternativa: odgovorite da privatni život neće uticati na obavljanje vašeg posla, i ubedite poslodavca da imate želju da radite i da ste zato tu. "Prebacite lopticu" sa vrućeg terena!

 

Ovakvi saveti pak trebaće vam dok su god poslodavci  u zavidnijem položaju od kandidata, što je danas u Srbiji, realnost.

Image courtesy of: pixabay.com


Izvor: srbijadanas.com

Ostali članci

OGLAS

Već 11 godina naše usluge koriste hiljade zadovoljnih poslodavaca.

KLIKDOPOSLA

KONTAKT

  • [email protected]
  •  
  • Radno vreme:
  •    Ponedeljak-Petak:09:00-21:00

Klikdoposla © Copyright 2024 All Rights Reserved

Uslovi korišćenja

Poslovi po gradovima