Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Novosađanin (30) prvu firmu pokrenuo iz studenjaka, a danas je mag za biznis

PDF
Štampa
Novosađanin (30) prvu firmu pokrenuo iz studenjaka, a danas je mag za biznis
Image courtesy of: pixabay.com

Preduzetnik se ne rađa, preduzetnikom se postaje, otkriva nam svoju mantru Nenad Ristić (30), jedan od prvih polaznika projekta Dostignuća mladih, ovogodišnji nosilac titule Najbolji volonter, suvlasnik dve kompanije i student doktorskih studija.

Nenad je bio u prvoj generaciji srednjoškolaca maturanata kojima su Dostignuća mladih ponudila 2003. godine da se takmiče u igrici koja simulira tržište.

 - Tada je bilo teško kao srednjoškolac razumeti šta znači biti preduzenitk u pravom smislu te reči. Sa zastarelim obrazovnim sistemom i svakodnevnim državnim aferama, mlad čovek je zamišljao uspešnog preduzetnika kao nekog ko trči trku na 100 metara, gde je ta trka značila da se zaradi lak novac i brzo pobegne što dalje. Pravi preduzetnik trči maraton i to sa preponama i vremenom postaje zavisan od uspeha svake preskočene prepone - priča Nenad za “24 sata“.

Nenad je prvu firmu otvorio u domskoj sobi, za vreme studija. U pitanju je bila Work and travel agencija.

- Pri pokretanju te firme vodila me hrabrost, a ne znanje. Sada vidim da što je veće znanje, to je hrabrost manja - kaže on.

Sada je na doktorskim studijama na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na smeru za industrijsko inženjerstvo, ali istovremeno vodi dve kompanije, u okviru kojih razvija tri brenda.

- Jedna firma je softverska, a druga je farmaceutska i bavi se distribucijom dodataka ishrani na teritoriji Srbije i regiona, a od prvog januara idemo i globalno, jer imamo potražnju i sazrelo je vreme da podignemo posao na mnogo veći nivo. Najvažnije je ozbiljno izabrati ljude sa kojima radite, ja veliku pažnju posvećujem tome da se određena pozicija perfektno uklapa sa osobinama čoveka koji je na njoj - priča Nenad.

Iako priznaje da mu nije lako da sve postigne i da živi u svakodnevnoj borbi za određivanja prioriteta, Nenad smatra da se nije odricao ničega.

- Kada čovek samo nedelju dana zapisuje šta radi u toku dana i kada vidi na šta sve troši vreme i to uporedi sa prioritetima, lako je isplanirati vreme. Najvažnije je postaviti kratkoročne i dugoročne planove. To su sve preduzetničke veštine koje se stiču, niko rođen nije naučen. Postoji jedna maksima Dostignuća mladih koja mi je stalno u glavi, a to je - preduzetnik se ne rađa, nego se postaje - objašnjava on.

On objašnjava da na preduzetništvo ne gleda kao nešto čime se bavi u životu, već kao na stav prema životu samom.

- Često me pitaju zašto radim toliko stvari. Zato što je davno prošlo vreme kada je čovek mogao da se osloni samo na jednu nogu, odnosno na jedan izvor prihoda, jer kada se slomi ta noga, pada se u vodu. Jedan posao do kraja života više ne postoji. Treba da se otarasimo našeg starog lošeg očekivanja da će nam doći “Uncle Sam”, uložiti brdo para i time rešiti sve naše probleme. Zdrava ekonomija države se zasniva na malim kompanijama - zaključuje on.

Izvor/ autor: 24sata.rs

Foto ilustracija: pixabay.com


Broj pregleda: 431
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus