Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


ISPOVEST SRPSKE STJUARDESE: Kako mi se obio o glavu posao koji sam sanjala kao devojčica

PDF
Štampa
ISPOVEST SRPSKE STJUARDESE: Kako mi se obio o glavu posao koji sam sanjala kao devojčica
Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

 

Imam 28 godina, a već mi pucaju vene na nogama. Kad sam poslednji put dobila tri dana slobodno, krv mi je svaki čas tekla iz nosa. Pamćenje mi je nikakvo, a da ne pominjem to da normalnu vezu ili prijateljstvo ovde mogu samo da sanjam.

Ovako svoju priču počinje stjuardesa S. B. koja poslednjih godinu dana za hleb zarađuje u jednoj bliskoistočnoj aviokompaniji. Ona se na konkurs za posao prijavila sasvim slučajno, a posao je, potpuno neočekivano, dobila iz prvog pokušaja. Zanimanje stjuardese tad joj je izgledalo kao ostvarenje sna.

 

- Putovanja po celom svetu, dobra zarada, upoznavanje novih ljudi, novih kultura, sve to zvuči primamljivo i stvarno jeste iskustvo kog se ne bih odrekla, ali daleko da je to život glamura kakav zamišljaš kao klinka - kaže ona za “24 sata“.

 

Problemi s venama i pamćenjem, u sumi svih noćnih mora kroz koje stjuardese prolaze, deluju, kako kaže, najbezazlenije, jer svakodnevne muke s kojima se bori stavljaju ovaj posao rame uz rame s najstresnijim zanimanjima na svetu.

 

- Džet leg, neispavanost, konstantne glavobolje, otečena i bolna stopala, samo su neke od fizičkih tegoba koje imam. To je u suštini jako nezdrav život. Zbog specifičnog rasporeda imam neredovne obroke, a često se hranimo u samom avionu gde je hrana prepuna masti i soli, spremljena pre šest meseci i zamrznuta - priča ova Beograđanka.

Stvari su se za poslednjih godinu dana toliko obrnule, kaže ona, da sad način života u Srbiji doživljava kao san. Zbog pravila koja se u muslimanskim zemljama strogo poštuju, ona ne sme da prespava u tuđem stanu i obrnuto, niko ne sme da spava kod nje, alkohol je najstrožije zabranjen, a kontrole idu i po stanovima da provere da li kriješ piće. Tako im često zaviruju u bočice parfema i šampona, jer je ovo caka koju mnogi koriste da prošvercuju zabranjeno, a nisu neobične ni kontrole za urednost stana.

 

Ipak, najveća muka su veze i prijateljstva.

 

- Većina ljudi ovde radi privremeno, to im je tranzitna destinacija i oni su u tvom životu uglavnom samo na nekoliko meseci. Zbog toga je jako teško izgraditi stabilno prijateljstvo ili vezu. Ako se skapiraš sa kolegama, slabe su šanse da ćete se uskoro videti zbog rasporeda letenja, a kad dobiješ slobodno, uglavnom si previše umoran za neke akcije - žali se stjuardesa.

 

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Izvor: 24sata.rs


Broj pregleda: 770
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus