Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Svakog dana je GUŽVATE I BACATE U SMEĆE, a niste znali da može da vam donese 500 EVRA

PDF
Štampa
Svakog dana je GUŽVATE I BACATE U SMEĆE, a niste znali da može da vam donese 500 EVRA
Image courtesy of: pixabay.com

 

Pušačima sigurno neće biti svejedno kad saznaju da su, bacajući godinama paklice od cigareta, bacilli u smeće bar 500 evra. Zapravo, mali rudnik se nalazi u zlatnim i srebrnim folijama koje oblažu unutrašnjost svake kutije “nikotinskih štapića”. A zbog čega one baš toliko vrede, objasnili su nam tehnolozi i zlatari.

Taj rudnik je pre nekoliko meseci otkrila čistačica Ž. M. (64), kad joj je prijateljica rekla da njena ćerka skuplja folije iz paklica i prodaje ih za preko 100 evra po kilogramu.

 

- U Kragujevcu se za kilogram folije može dobiti 160 eura ili više, u zavisnosti koliko skupiš. A čula sam da u Beogradu, negde kod autobuske stanice, za tu količinu možeš da dobiješ i 500 evra. Za sad imam oko 300 grama, ali neću da ih prodajem dok ne skupim makar kilogram folija- kaže ona.

Ali, to i nije baš tako lako kao što zvuči, jer je za kilogram folije potrebno skupiti oko 1.000 paklica cigareta. I to ne bilo kojih.

 

- Tvrda folija je za bacanje, skupljam samo onu mekanu, tanku. Pošto čistim po raznim lokalima, firmama i klubovima, uspem da uzmem 25 do 30 paklica nedeljno, a nekad i više, zavisi od posla. Kad vidim paklicu na ulici, uvek pogledam da li u njoj ima folije, ali retko kad je nađem unutra. To znači da sigurno ima još ljudi koji skupljaju foliju za prodaju- priča Ž. M.

 

Ima, i te kako. Trgovina ovim sekundarnim sirovinama bez sumnje postoji i veoma je razvijena, a dokaz tome su brojne Fejsbuk stranice i forumi, posvećeni prodaji i otkupu folije od cigareta. Da bismo saznali iz prve ruke kako se kreću prodajne cene, preko jedne od grupa uspeli smo da dođemo do broja telefona kupca, kome smo se predstavili kao "Maja, devojka zainteresovana da proda dva kilograma folije".

 

Već posle prvog zvona, javio se muškarac sa jakim naglaskom i mladalačkim glasom.

 

- Dobar dan, da li je to Zoran?

 

- Da, izvolite- odgovara mladi muški glas s druge strane žice.

 

Na pitanje da li se bavi kupovinom folija od cigareta, nasmejao se i kao iz topa odgovorio "da".

 

- Dajem 50 evra za kilo, znači tebi 100 evra mogu da dam. Mada, možemo i da se dogovorimo za cenu na licu mesta. Ali na žalost, trenutno ne kupujem, jer već imam velike zalihe. Od maja ću ponovo početi, pa ti skupljaj do tad i onda mi se javi. Ako ti nije hitno - kaže Zoran.

Image courtesy of: pixabay.com

 

Ostatak teksta pročitajte na www.24sata.rs


Broj pregleda: 735
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus