Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Vežbe koje možete raditi na poslu

PDF
Štampa
Vežbe koje možete raditi na poslu
Image courtesy of:

Ne tako davno, ljudi su zarađivali za život uglavnom fizičkim radom, pa nije bilo potrebe da se dodatno vežba na poslu. Danas desetine miliona rade za kancelarijskim stolom ili tezgom, pa je postalo neophodno pokrenuti se kako se ne bismo razboleli.

Uz toliko sedenja na poslu, postalo je neophodno da se uvede neka dodatna fizička aktivnost. Evo nekoliko zaista izvodljivih i praktičnih načina kako da se ne “usedite” na poslu. Oni ne samo da će doprineti vašem zdravlju, već je gotovo sigurno da će vam pomoći i da efikasnije radite.  

Koristite stepenice. Ako radite u kancelarijskom prostoru koji ima više nivoa, zaobiđite lift! Kad treba da pređete na niži ili viši nivo, koristite stepenice. To će vam biti dobar kardio-trening, za koji će vam srce i krvni sudovi biti zahvalni. I ne samo to: kad je gužva u liftovima, brže ćete stizati na svoje odredište stepenicama!

Tapkajte stopalima. Brzo tapkanje stopalima ispod pisaćeg stola, ili na mestu gde sedite, ubrzaće cirkulaciju, podstaći srce da brže pumpa i podstaći sagorevanje kalorija. Ovo možete da radite po minut na svakih 45 minuta.

Prošetajte. Ustanite i prošetajte po radnom prostoru. Obiđite radni prostor 5 do 10 puta, što brže možete. Hodanje ne samo da doprinosi zdravlju srca, već i pomaže da bolje razmišljate!


Radite čučnjeve. Ako vam je prostor skučen i niste u prilici da prošetate, uradite nekoliko čučnjeva u mestu. Odlični su za mišiće nogu, srce i cirkulaciju. Možete da koristite i mišiće listova: dok, recimo, radite na kopir-aparatu neki duži posao, možete da se podižete na prste i spuštate dole.


Oduprite se o zid. Postoji veoma zanimljiva vežba za izdžljivost, koja napreže bukvalno sve mišiće, a možete je raditi u veoma skučenom prostoru. Naslonite se na zid i klizite dole dok ne dospete u položaj kao da sedite (samo bez stolice). Zadržite taj položaj 30-60 sekundi.


“Bildovanje” sa bocama. Ispod radnog stola možete da držite nekoliko boca sa vodom. Možete da ih koristite za razne vežbe: podizanje iznad glave, podizanje bicepsima, podizanje ručnim zglobom…


Vežbanje butnih mišića. Nađite ris papira i donesite ga za svoj radni sto. Dok sedite, stavite ris između kolena i stisnite ga nogama. Držite ga tako stisnutog 30-60 sekundi. 


Napomena: 
Ako vas kolege čudno gledaju ili vam se podsmevaju, pokušajte da im objasnite koliko je fizička aktivnost važna za zdravlje i koliko to vama znači da biste mogli da bolje radite. 

Izvor: zdravahrana.com

Image courtesy of: "Businessman Holding Blank Board" by stockimages /FreeDigitalPhotos.net


Broj pregleda: 331
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus