Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


Evo koje su vam šanse da nađete posao u Švedskoj

PDF
Štampa
Evo koje su vam šanse da nađete posao u Švedskoj
Foto: 24sata.rs

ŠANSA - One koji bi na rad u Švedsku najviše interesuje kolike su im šanse da zaista i dobiju posao s obzirom na to da je veliki broj zainteresovanih za rad u Švedskoj. Ineresovanje je veće tim pre što je u ovu zemlju prethodnih godina otišlo na hiljade ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije, naročito iz Hrvatske i BiH.

Zainteresovani mogu da nađu posao preko sajta ec.europa.eu/eures gde je poslodavac obavezan da oglasi radno mesto. Posao je moguće naći i pomoću poznanika i rodbine koji već rade u Švedskoj. Na ovom sajtu moguće je na hrvatskom jeziku pronaći tačno profesije koje se traže sa uslovima koje kandidat mora i da ispuni. Za neka zanimanja je navedena i plata.

Tako je recimo u Švedskoj juče bilo 1.009 slobodnih mesta za poziciju IT stručnjaka, a pojedini poslodavci su navodili i zaradu i do 34.000 godišnje, što je 2.800 evra mesečno (detaljnije u tabeli).

Prosečna bruto plata u Švedskoj je 32.769 evra godišnje, odnosno 2.730 evra mesečno. Građevinski radnik može da zaradi oko 2.500 evra, nastavnik oko 3.000, dok stomatolog zaradi i duplo više.

Za odlazak u ovu zemlju potreban je samo pasoš, a ostali uslovi, poput plate i radne dozvole, dogovaraju se sa poslodavcem. Sistem iseljeničkih viza u Švedsku ne postoji. Dovoljno je da jedan član porodice nađe posao i to je uslov da u Švedsku ode cela porodica.

Na listi profesija za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj, a koji su objavljeni na internet stranici Zavoda za migracije, nalaze se, između ostalih, profesije kao što su babice, elektroinženjeri, kuvari, limari, medicinske sestre, moleri, pekari, poslastičari, vodoinstalateri i stomatolozi...

Poznavanje jezika nije obavezno za sve struke, posebno ako se radi o zanatima, ali je poznavanje engleskog prednost. Za poslove koji zahtevaju diplomu fakulteta, poput lekara, potrebni su znanje jezika i nostrifikacija diplome i ona otprilike traje oko pola godine u proseku.

Izvor: 24sata.rs


Broj pregleda: 3934
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 5Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus