Prijava / Registracija

Tražili ste nedavno:
  • posao u srbiji


SPISAK: Evo ko u Srbiji dolazi lako do posla, a ko nema šanse!

PDF
Štampa
SPISAK: Evo ko u Srbiji dolazi lako do posla, a ko nema šanse!
Image courtesy of: pixabay.com

 
Najveće šanse za zapošljavanje na tržištu rada u Srbiji imaju inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari, diplomirani farmaceuti, stručnjaci za finansije, zavarivači, knjigovođe, računovođe, kao i oni koji bi radili u oblasti nege starih, kao i kozmetičari.
 
Za razliku od njih, sreća nije naklonjenja stručnjacima iz oblasti tekstila i kožarstva, poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, šumartsva, daktilografima, pravnicima, tehničarima, frizerima.
 
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, najveće šanse za zapošljavanje na tržištu rada imaju visokoobrazovani profili- inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama i to anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi, diplomirani farmaceuti, stručnjaci za finansije - računovođe.
 
Kada je reč o nižem nivou obrazovanja do posla najlakše dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice, medicinske sestre-specijalista instrumentiranja i kozmetičari. Takodje, lakše je i kuvarima, elektrotehničarima i to, iz oblasti elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, potom i tehničarima mehatronike, tehničarima za biotehnologiju, kompjutersko upravljanje, radnicima na obezbeđenju, odnosno tehničarima obezbeđenja. U najvećem broju slučajeva za ove profile prvenstveni uslov zapošljavanja je odgovarajuće radno iskustvo.
 
Do posla teže dolaze i oni koji bi radili u oblast tekstilstva i kožarstva, tacnije profili poput pomoćnika prelca, prelci, krojači tekstila, tkači, obradjivači kože i krzna. Njih karakteriše izrazita suficitarnost jer u tim profilima postoji daleko veći broj osoba na evidenciji NSZ, nego što je broj registrovanih slobodnih radnih mesta. Teško do posla dolaze i mašinci sa drugim, strećim i četvrtim stepenom stručnosti - servisni mašinski tehničari, mehaničari za poljoprivredne mašine, mehaničari za tekstilne mašine, metalostrugari, rukovaoci poljoprivrednim mašinama, autolimari, automehaničari...
 
Ništa lakše nije nije pomoćnicima daktilografa, daktilografima, upravnim tehničarima, birotehničarima, pravnim tehničarima, pravnicima.
 
U ostala suficitarna zanimanja spadaju i pomoćni ženski frizer, izrađivač hemijskih proizvoda, hemijsko-tehnološki tehničar, autoelektričar, tehničar visokogradnje, tehničar niskogradnje, arhitektonski tehničar, inokorespodent, kulturološki tehničar, maturant gimnazije, nastavnik razredne nastave...
 
U Nemačkoj je spas
 
Što se tiče zapošljavanja u inostranstvu, u NSZ navode da su najučestaliji konkursi vezani za Sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika državljana Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, koji je potpisan izmedju NSZ i Nemačke savezne agencije za zapošljavanje. U okviru projekta „"Triple Win"“, uz posredovanje NSZ u Nemačkoj je u 2013. godini zaposleno 27, a u 2014. godini, 88 državljana Srbije.
 
Izvor: 24sata.rs

Broj pregleda: 464
Ocenite tekst:
Trenutna ocena: 3Ovo su najčitaniji tekstovi:

blog comments powered by Disqus